Σε ακόμη μία εντυπωσιακή κυβίστηση προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε τη στρατηγική του για το Αφγανιστάν ανοίγοντας το δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών. «Με έπεισαν οι σύμβουλοί μου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΗΠΑ. «Όσο υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες η τζιχάντ θα συνεχίζεται» απαντούν οι Ταλιμπάν.
Στο διάγγελμά του προς Αμερικανικό λαό ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «το ένστικτό μου ήταν η απόσυρση», για να προσθέσει ότι τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ. Σημειωτέον ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε σημειώσει ότι ο πόλεμος έχει κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε, ουσιαστικά, το δρόμο για αύξηση των στρατιωτών στη χώρα με το πρόσχημα ότι η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει να γίνει το Αφγανιστάν ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές. Περιέγραψε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.
Ο Τραμπ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.
«Νέο κοιμητήριο για τις ΗΠΑ»
Απαντώντας οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι εάν δεν αποσύρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα στρατεύματά τους, το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε ένα νέο κοιμητήριο.
«Αντί να συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Τραμπ για την νέα πολιτική στο Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία.
Ο Μουτζαχίντ είπε ότι «όσο υπάρχει έστω και ένας Αμερικανός στρατιώτης στη χώρα μας, οι ένοπλοι ισλαμιστές θα συνεχίζουν την τζιχάντ».
