Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στη νοτιοανατολική Ασία ξεπέρασε τους 450 το Σάββατο, καθώς ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Σρι Λάνκα.

Οι σφοδρές μουσωνικές βροχές πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις των τεσσάρων χωρών αυτή την εβδομάδα, σκοτώνοντας εκατοντάδες και αφήνοντας χιλιάδες αποκλεισμένους, πολλούς από τους οποίους περίμεναν βοήθεια στις στέγες των σπιτιών τους.

Οι διασώστες στην Ινδονησία δυσκολεύονταν να φτάσουν στις περιοχές της Σουμάτρα που επλήγησαν περισσότερο, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στην Ινδονησία έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών διαχείρισης καταστροφών.

«Μέχρι απόψε, έχουν καταγραφεί 61 θάνατοι και 90 άτομα εξακολουθούν να αναζητούνται», δήλωσε αργά την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της περιφερειακής υπηρεσίας μετριασμού καταστροφών της Δυτικής Σουμάτρα, Ιλχάμ Ουαχάμπ, επικαιροποιώντας έναν προηγούμενο απολογισμό των 23 για την επαρχία.

Στη Βόρεια Σουμάτρα, ακόμη 116 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ στην επαρχία Άτσεχ ο αριθμός των νεκρών έφτανε τουλάχιστον τους 35, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουχαριάντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα ξεκινούσε επιχείρηση σποράς νεφών στη Δυτική Σουμάτρα για να μειωθούν οι βροχοπτώσεις, οι οποίες ως το Σάββατο είχαν ήδη υποχωρήσει ως επί το πλείστον.

Στη νότια Ταϊλάνδη, τα ύψη του νερού έφτασαν τα τρία μέτρα στην επαρχία Σονγκκλά και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 145 ανθρώπων σε μία από τις χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας δεκαετίας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα ήταν 162, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σε ένα νοσοκομείο στην ιδιαίτερα πληγείσα πόλη Χατ Γιαΐ, εργαζόμενοι μετέφεραν σορούς σε φορτηγά-ψυγεία αφού το νεκροτομείο είχε ξεπεράσει τη χωρητικότητά του.

Ο πρωθυπουργός, Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, επισκέφθηκε την Παρασκευή ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους της περιοχής.

«Οφείλω πραγματικά να τους ζητήσω συγγνώμη που αυτό συνέβη όσο βρίσκομαι στην κυβέρνηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους σε πλάνα που μεταδόθηκαν από το AmarinTV.

«Το επόμενο βήμα είναι να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας προθεσμία δύο εβδομάδων για τον καθαρισμό της περιοχής.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης για όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένης αποζημίωσης έως 2 εκατ. μπατ (62.000 δολάρια) για νοικοκυριά που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους.

Καθώς τα νερά υποχωρούσαν, ο ιδιοκτήτης καταστήματος Ρατσάνε Ρεμσρινγκάμ έψαχνε μέσα στα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί στους διαδρόμους του παντοπωλείου του, θρηνώντας απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Το κατάστημά του, Madam Yong, λεηλατήθηκε και βανδαλίστηκε μετά την καταστροφή, είπε.

Υπάρχει αυξανόμενη δημόσια κριτική για την ανταπόκριση της Ταϊλάνδης στις πλημμύρες και δύο τοπικοί αξιωματούχοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για τις υποτιθέμενες παραλείψεις τους.

Βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού κόμματος επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «εκτίμησε λανθασμένα την κατάσταση» και έκανε «λάθη στη διαχείριση της κρίσης των πλημμυρών».

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαλαισία από πλημμύρες που προκλήθηκαν από σφοδρές βροχές, οι οποίες άφησαν μεγάλα τμήματα της βόρειας πολιτείας Περλίς κάτω από το νερό.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στη Σρι Λάνκα, που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 123 ανθρώπους ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπισθεί, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών (DMC). Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 130 άνθρωποι αγνοούνται.

Η ετήσια περίοδος των μουσώνων, συνήθως μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, φέρνει συχνά έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούν κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες.