Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε στο αεροδρόμιο της πόλης Τζάμου, στο ινδικό Κασμίρ, εν μέσω της σύγκρουσης της Ινδίας με το Πακιστάν, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη, ενώ σημειώθηκε και μπλακάουτ. Οι εκρήξεις συνεχίζονταν για αρκετή ώρα.
Πηγές του ινδικού στρατού είπαν ότι πιθανότατα επρόκειτο για επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε το Πακιστάν στην περιοχή.
Θα απαντήσουμε πολύ σθεναρά
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας απάντησε στης απειλές από την πλευρά του Πακιστάν σημειώνοντας ότι τυχόν επίθεση θα προκαλέσει «πολύ σθεναρή απάντηση».
«Δεν έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε μια νέα κλιμάκωση. Όμως, αν δεχθούμε επίθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε πολύ σθεναρά». , δήλωσε ο Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
Στο μεταξύ, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «κατέρριψε μέχρι τώρα 25 drones ισραηλινής κατασκευής» που έστειλε η Ινδία στο έδαφός του.
Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναχαιτίστηκαν «με τεχνικά μέσα, αλλά και με τα όπλα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «εξουδετέρωσε» drones πάνω από τουλάχιστον εννέα πόλεις, ορισμένες από τις οποίες φιλοξενούν στρατώνες και φρουρές, όπως το Ραβαλπίντι, δίδυμη πόλη του Ισλαμαμπάντ.
Στον αντίποδα το ινδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε πακιστανικά αντιαεροπορικά συστήματα στη Λαχόρη, όπου νωρίτερα σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη.
«Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου, το Πακιστάν προσπάθησε να θέσει στο στόχαστρο στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια και δυτική Ινδία (...) με drones και πυραύλους», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.
Αυτές οι επιθέσεις «εξουδετερώθηκαν», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο στρατός ανακτά αυτή τη στιγμή τα συντρίμμια των πακιστανικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία.
«Σήμερα το πρωί, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα σε πολλές τοποθεσίες στο Πακιστάν», συνέχισε το υπουργείο Άμυνας.
«Έχουμε αξιόπιστες αποδείξεις ότι το αντιαεροπορικό σύστημα της Λαχόρης εξουδετερώθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.
Η Ινδία κατηγόρησε επίσης το Πακιστάν ότι «ενέτεινε» τους βομβαρδισμούς του κατά μήκος της «γραμμής ελέγχου» που διχοτομεί τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως με όλμους.
Έκκληση Ρούμπιο σε Ινδία και Πακιστάν για «άμεση αποκλιμάκωση»
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πακιστανό πρωθυπουργό Σαμπάζ Σαρίφ και με τον ινδό υπουργό Εξωτερικών Σουμπραμανιάμ Τζαϊσάνκαρ, στους οποίους τόνισε την ανάγκη για «άμεση αποκλιμάκωση» της κρίσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Ο Ρούμπιο επιβεβαίωσε στον Τζαϊσάνκαρ τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την Ινδία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξέφρασε τη θλίψη του για τους θανάτους αμάχων στις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, ενώ προέτρεψε το Πακιστάν να διακόψει «κάθε υποστήριξη προς τρομοκρατικές ομάδες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας