Το τζίνι του πολέμου βγήκε τελικά από το μπουκάλι, μετά από δύο εβδομάδες εκατέρωθεν απειλών και τώρα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα μια καυτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δυο γειτονικών πυρηνικών υπερδυνάμεων, που κανείς δεν ξέρει πώς θα καταλήξει. Ολα άρχισαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν το Νέο Δελχί εξαπέλυσε σειρά από αεροπορικές επιδρομές στη μεθόριο αλλά και στο εσωτερικό του Πακιστάν, σε βάθος μέχρι και εκατό χιλιομέτρων μέσα στη γειτονική χώρα, με στόχους κτίρια και υποδομές «τρομοκρατικών οργανώσεων με έδρα το Πακιστάν» που η Ινδία κατηγορεί πως βρίσκονται πίσω από τη θανατηφόρα τζιχαντιστική επίθεση εναντίον 26 ινδουιστών τουριστών στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, στις 22 Απριλίου.
Από την επίθεση των ινδικών αεροσκαφών -με αιχμή του δόρατος τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale με πυραύλους αέρος-εδάφους SCALP- αλλά και drones, που όπως φαίνεται απέτυχαν να εντοπίσουν έγκαιρα και πολύ περισσότερο να αποκρούσουν τα κινεζικής κατασκευής συστήματα της πακιστανικής αεράμυνας, χτυπήθηκαν τουλάχιστον εννέα από τους στόχους και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα, μεταξύ των οποίων και δέκα μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων. Να σημειωθεί δε πως η Ινδία δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι πραγματοποίησε «επιθέσεις ακριβείας» σε «τρομοκρατικές υποδομές» και ότι απέφυγε σκόπιμα να πλήξει πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.
Ωστόσο το Πακιστάν υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη -ανάμεσά τους και τρία Rafale- και ένα drone, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονους κινεζικής κατασκευής πυραύλους PL-15 μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύτηκαν από κινεζικής κατασκευής μαχητικά JF-17C Block III και J-10CE. Η ινδική αεροπορία δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τις απώλειες, ωστόσο, σύμφωνα με τοπικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον τρία αεροσκάφη να συντρίβονται σε διαφορετικά σημεία τού υπό ινδική διαχείριση οροπεδίου του Κασμίρ. Αν πάντως επαληθευτεί η κατάρριψη των Rafale από κινεζικούς πυραύλους, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει την ισχυρότερη ώς τώρα απόδειξη για την ταχύτατη πρόοδο της κινεζικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας έναντι της υποτίθεται ανώτερης δυτικής.
Πυκνά πυρά
Το βέβαιο πάντως είναι ότι το Πακιστάν απάντησε χτες τα ξημερώματα με πυκνά πυρά πυροβολικού και ρουκέτες, πλήττοντας στόχους στο ινδικό Κασμίρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες. Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται δύο τρίχρονα κορίτσια και επτά γυναίκες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεμπάζ Σαρίφ σε έκτακτη ομιλία του χαρακτήρισε την ινδική επίθεση «πράξη πολέμου» και ορκίστηκε ότι η χώρα του θα δώσει «ισχυρή απάντηση».
Να θυμίσουμε εδώ ότι το Πακιστάν αρνείται κατηγορηματικά πως έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στο Κασμίρ και πως «φιλοξενεί» στρατόπεδα ισλαμιστών μαχητών στα εδάφη του, αλλά η ιστορία δείχνει πως δεν είναι έτσι και σε κάθε περίπτωση η Ινδία προφανώς δεν πείθεται από τις διαψεύσεις. Αντίθετα, την παραμονή της αεροπορικής επιδρομής η κυβέρνηση Μόντι ανέστειλε όλες τις εμπορικές σχέσεις και έκλεισε ουσιαστικά τα χερσαία σύνορα και το κυριότερο, ανέστειλε μια ιστορική συνθήκη του 1960 βάσει της οποίας η Ινδία μοιράζεται νερό με το Πακιστάν στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ινδού. Με τη νομικά έωλη αναστολή της «Συνθήκης του Ινδού», ο Μόντι κυριολεκτικά έκοψε το νερό από έξι ποταμούς που πηγάζουν από το ινδικό έδαφος αλλά περνούν και υδρεύουν το Πακιστάν - μια απόφαση που είναι βέβαιο ότι θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την πακιστανική οικονομία και ιδίως για την αγροτική παραγωγή στην επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν, όπου κατοικούν σχεδόν οι μισοί από τα 240 εκατομμύρια των Πακιστανών...
Το πραγματικό ερώτημα είναι βέβαια τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, καθώς πέρα από τις ρητορικές απειλές και τα μακρινά τηλεκατευθυνόμενα χτυπήματα, που έχουν μετατρέψει τον εναέριο χώρο του Κασμίρ σε άτυπο πεδίο δοκιμών για τις ξένες πολεμικές τεχνολογίες, καμιά από τις δύο πλευρές δεν δείχνει ικανή να καταλάβει στρατιωτικά κάποια επαρχία της άλλης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα υψίπεδα του Κασμίρ είναι ένα από τα πιο αφιλόξενα και βαριά οχυρωμένα και ναρκοθετημένα σύνορα στον πλανήτη, όπου ο επιτιθέμενος είναι ουσιαστικά καταδικασμένος σε θάνατο. Και βέβαια κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι κάποια από τις δυο πλευρές θα καταφύγει στο πυρηνικό οπλοστάσιο: οι περίπου 350 πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν από κοινού οι δυο χώρες είναι μια δύναμη αποτροπής και αλληλοεξουδετέρωσης, ένας αμοιβαίος «μπαμπούλας» σχεδιασμένος ακριβώς για να... μην πολεμήσουν οι δύο χώρες.
Μην ξεχνάμε πως η διαμάχη για το Κασμίρ σιγοβράζει, με διάφορες πολεμικές εξάρσεις ανά τακτά διαστήματα, ήδη από το 1947 και την αρχική διχοτόμηση της απελευθερωμένης από τον βρετανικό ζυγό ινδικής χερσονήσου, με γνώμονα τη θρησκεία, που φέρει φυσικά την «υπογραφή» των Αγγλων αποικιοκρατών. Το Κασμίρ διαιρέθηκε το 1949 μετά από συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά το Πακιστάν δεν αποδέχτηκε ποτέ τη «γραμμή επαφής» και έκτοτε προσπαθεί συστηματικά να αποσπάσει το ινδικό τμήμα, με το επιχείρημα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.
Στην πραγματικότητα στο Κασμίρ μαίνεται ένας αδιάκοπος σιωπηρός πόλεμος και παρά την έντονη στρατιωτικοποίηση πολλοί ινδουιστές κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας της δράσης των φανατικών ισλαμιστών. Ειδικά μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στη Βομβάη της Ινδίας, το 2008, όπου σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι, αλλά και την έλευση της εθνικιστικής, θρησκευτικής Δεξιάς του Ναρέντρα Μόντι στην εξουσία, κάθε προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση έχει παγώσει.
Η συνέχεια
Η λογική λοιπόν λέει πως Ινδία και Πακιστάν μπορεί να ρίξουν μερικούς ακόμη πυραύλους και οβίδες και να συντηρήσουν για λίγες εβδομάδες ή και μήνες την πολεμική ένταση για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν κάτι απονενοημένο, όπως έναν πραγματικό πόλεμο στη σκιά των Ιμαλαΐων.
Ηδη άλλωστε όλες οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, και φυσικά η Βρετανία- έχουν κινητοποιηθεί και καλούν Ισλαμαμπάντ και Νέο Δελχί να ξανακαταψύξουν μέχρι νεωτέρας την παγωμένη σύρραξη. Μεγάλες δυνάμεις που, όπως είδαμε και παραπάνω, δεν χάνουν ευκαιρία να κερδοσκοπούν από την αδιάκοπη κούρσα εξοπλισμών, που είναι βέβαιο ότι και πάλι θα φουντώσει στη σκιά των Ιμαλαΐων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας