Πολιτικός «σεισμός» στη Νότια Κορέα μετά την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ.
Σήμερα, βουλευτές από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν εισήγηση για την απομάκρυνση του προέδρου της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του νοτιοκορεατικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής, την Παρασκευή 6η ή το Σάββατο 7η Οκτωβρίου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον Γιουν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2022, να παραιτηθεί, αλλιώς θα αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής.
Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να «ρίξει» τον πρόεδρο και να το παραπέμψει σε δίκη, εάν περισσότερα από τα 2/3 των βουλευτών ψηφίσουν υπέρ αυτού. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα ακολουθήσει δίκη από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Το κόμμα του Γιουν έχει 108 έδρες από τις συνολικά 300.
Στη Νότια Κορέα έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος περίπου 10 φορές από τότε που ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κορέας, το 1948, όμως η τελευταία φορά ήταν πριν από πάνω από τέσσερις δεκαετίες όταν ο στρατηγός Τσουν Ντου- χουάν κατέλαβε την εξουσία και κυβέρνησε τη χώρα από το 1980 ως το 1988.
«Βέλη» και από το κόμμα του
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ-χιουν ζήτησε σήμερα συγγνώμη και εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ.
«Μετανιώνω βαθιά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκαν στο κοινό από τον στρατιωτικό νόμο» και «πρότεινα την παραίτησή μου στον πρόεδρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Κιμ.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ-χουν έκρινε σήμερα ότι ο πρόεδρος της χώρας, που ανήκει στην παράταξη, πρέπει να λογοδοτήσει για την απόφαση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και ζήτησε να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νότιας Κορέας, η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη της θα προχωρήσουν σε απεργία μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν και θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Σεούλ. Και άλλες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα.
Πανικός στις αγορές
Οι κάτοικοι της Σεούλ βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ μετά τα αιφνίδια γεγονότα, εξαιτίας των οποίων έπεσε κατακόρυφα το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας όπως και το εθνικό νόμισμα της χώρας.
Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν έξω από το κοινοβούλιο στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Γιουν και στη συνέχεια τη σύλληψή του και την παραίτησή του.
Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι οι πωλήσεις τροφίμων σε κονσέρβα αυξήθηκαν κατά 337% στα καταστήματά της από τις 23:00 και ως τα μεσάνυκτα σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι πωλήσεις πακέτων στιγμιαίων νουντλς αυξήθηκαν κατά 254% και αυτές του εμφιαλωμένου νερού κατά 141%, επεσήμανε εκπρόσωπος της αλυσίδας.
Το χρονικό
- Ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση γύρω στις 22:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας) χθες, Τρίτη.
- Ανέστειλε την απόφασή του αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να επιβάλει αυστηρή λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης. Σχεδόν τα δύο τρίτα των 300 μελών του κοινοβουλίου έσπευσαν να απορρίψουν τον στρατιωτικό νόμο.
- Το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου ανακοίνωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου επιλέχθηκε να γίνει στη διάρκεια της νύκτας προκειμένου «να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων».
- Στρατιώτες εξοπλισμένοι με τουφέκια, αλεξίσφαιρα γιλέκα και γυαλιά νυχτερινής όρασης εισήλθαν στο κοινοβούλιο σπάζοντας τα παράθυρα. Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το κτίριο.
- Μπροστά στο κτίριο, μέσα στη νύχτα, διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «συλλάβετε τον Γιουν Σοκ-γελ!», μετέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας