Στο έλεος της τροπικής καταιγίδας Trami βρίσκονται οι Φιλιππίνες, καθώς προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι. Μέχρι στιγμής 32.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ η καταιγίδα προσεγγίζει το Λουσόν, το μεγαλύτερο νησί της χώρας.
Οι καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσε η καταιγίδα και μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστούν κάτω από το νερό ολόκληρα χωριά και αυτοκίνητα να παρασυρθούν από ορμητικούς χειμάρρους λάσπης στην περιοχή Καμαρίνες Σουρ.
At least 14 people killed in the Philippines as Tropical Storm Trami flooded villages, inundated rivers and forced tens of thousands of people to flee their homes, say officials.
— in pictures https://t.co/JDaZ5l2W5B pic.twitter.com/CLZWdh0XQZ
— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 23, 2024
Στην περιοχή Μπικόλ, σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα, οι σαρωτικές πλημμύρες περιέπλεξαν τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Για να προσφέρουν βοήθεια στους κατοίκους, οι διασώστες διέσχισαν δρόμους με το ύψος του νερού να φθάνει έως το στήθος τους.
«Στείλαμε ομάδες διάσωσης της αστυνομίας, όμως δυσκολεύτηκαν να εισέλθουν σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας των μεγάλων πλημμυρών και της ορμής του νερού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίσα Καλουμπακίμπ, εκπρόσωπος Τύπου της περιφερειακής αστυνομίας.
??? HOMBRE SE AFERRA A UNA PALMERA PARA NO SER ARRASTRADO POR INUNDACIONES EN FILIPINAS
Un hombre se aferró a una palmera para no ser arrastrado por las inundaciones registradas en Filipinas a causa de la tormenta Trami. Posteriormente, fue rescatado por sus familiares. Una de… pic.twitter.com/rwDcyuNbvU
— Diario La Huella (@LaHuellaSV) October 23, 2024
Ο τραγικός απολογισμός
Έντεκα άνθρωποι πνίγηκαν στις πλημμύρες που σάρωσαν την πόλη Νάγκα, στο Μπικόλ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο AFP ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα πνίγηκε στην επαρχία Κεζόν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ενώ ένα μικρό παιδί σκοτώθηκε όταν έπεσε σε ένα κανάλι που είχε υπερχειλίσει, είπε η αστυνομία.
Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από την πτώση ενός κλαδιού δέντρου, όπως ανέφερε το γραφείο της Πολιτικής Προστασίας της Μανίλας.
Στις 20.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας) το «μάτι» του Trami βρισκόταν σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της επαρχίας Ιζαμπέλα, στην περιφέρεια Λουσόν, με τους ανέμους να φθάνουν στη μέγιστη ταχύτητα των 95 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.
Περισσότερα από 500 χιλιοστά βροχής έχουν ήδη πέσει στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο, ήτοι η μεγαλύτερη ποσότητα σε ένα μήνα.
