Σαρωτικός καύσωνας πλήττει την Ινδία, με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, θορυβώντας τις αρχές που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και που προειδοποιούν τους κατοίκους για τον κίνδυνο λειψυδρίας.
Ειδικότερα, στο Νέο Δελχί (την πρωτεύουσα της Ινδίας) καταγράφηκε σήμερα θερμοκρασία-ρεκόρ 52,3 βαθμών Κελσίου με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας, που έκανε λόγο για «ισχυρά κύματα ζέστης». Μια μέρα νωρίτερα, το θερμόμετρο είχε σταματήσει στους 49,9 βαθμούς Κελσίου (που επίσης αποτελούσε ρεκόρ). Τον Μάιο του 2022, σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας καταγράφηκε θερμοκρασία 49,2° Κελσίου.
Το κύμα ζέστης στις κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της Ινδίας «αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά» από αύριο, Πέμπτη.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι συνηθισμένες στην Ινδία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει κύματα καύσωνα μεγαλύτερης διάρκειας, πιο συχνά και πιο έντονα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»
Σήμερα, στους δρόμους του Δελχί, οι κάτοικοι φάνηκαν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση μοιρολατρικά, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο να αποφύγουν τη ζέστη.
«Όλοι θέλουν να μείνουν μέσα», δήλωσε ο Ρουπ Ραμ, 57 ετών, πωλητής σνακ, δηλώνοντας ότι δυσκολεύεται να πουλήσει τα αλμυρά του ντόνατ.
Ο Ραμ, που ζει με τη σύζυγο και τους δύο γιους τους σε ένα μικρό σπίτι, δηλώνει ότι ο μικρός ανεμιστήρας του δεν δίνει τη δυνατότητα να ψυχθεί πραγματικά ο χώρος και ότι περιμένει την άφιξη της περιόδου των βροχών τον Ιούλιο.
«Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Ρανί, 60 ετών, που κάθε πρωί μετακινείται για δύο ώρες με λεωφορείο για να πουλήσει στον πάγκο της μπιζού σε τουρίστες. «Κάνει σίγουρα πολύ περισσότερη ζέστη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», δήλωσε η ίδια, πίνοντας νερό από ένα μπουκάλι που είχε φέρει μαζί της.
Οι αρχές στο Νέο Δελχί προειδοποίησαν για τον κίνδυνο λειψυδρίας. Σε ορισμένες περιοχές έχουν ήδη σημειωθεί διακοπές στην υδροδότηση.
Η υπουργός Νερού Ατίσι Μαρλένα απευθύνθηκε «στη συλλογική ευθύνη» των κατοίκων της πόλης καλώντας τους να σταματήσουν να σπαταλούν το νερό, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Times of India.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας