Ένας έφηβος σκοτώθηκε και 162 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ σε αποθήκη στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, κοντά στο αεροδρόμιο. Κατευθείαν ξέσπασε πυρκαγιά και έσπασαν τα τζάμια γειτονικών διαμερισμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.
Total Number of Victims because of the explosion in Tashkent,Uzbekistan is 163 People
24 People were hospitalized #Uzbekistan #Tashkent #explosion pic.twitter.com/183nfbsyvd
— North X (@__NorthX) September 28, 2023
Το θύμα έχασε τη ζωή του όταν έπεσε πάνω του η κάσα ενός παραθύρου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι 24 άλλοι άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή τους. Ακόμη 138 άτομα έλαβαν φροντίδα για τα τραύματά τους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το περιστατικό σημειώθηκε σε αποθήκη εταιρείας στον χώρο των τελωνείων του αεροδρομίου, το οποίο, όπως μετέδωσε το επίσημο ουζμπεκικό πρακτορείο UZa, λειτουργεί «κανονικά».
Ειδικό εργαστήριο έχει δημιουργηθεί στο σημείο του συμβάντος για να ερευνηθούν τα αίτια της έκρηξης, επεσήμανε το υπουργείο αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων, το οποίο σημείωσε στην πλατφόρμα Telegram ότι «η κατάσταση είναι πλήρως υπό έλεγχο».
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια τεράστια πύρινη σφαίρα να φωτίζει τον νυκτερινό ουρανό.
A Customs Warehouse near the International Airport in the Uzbekistan Capital of Tashkent is reported to have Exploded earlier tonight after a Storage Building filled with Electric Cars and Batteries was possibly struck by Lightning; the Shockwave from the Explosion is said to… pic.twitter.com/IAWsbHw4ud
— OSINTdefender (@sentdefender) September 28, 2023
Τα τζάμια πολλών σπιτιών στην περιοχή έσπασαν, ενώ σε κάποια έχουν σημειωθεί ζημιές στο εσωτερικό τους. Ασθενοφόρα συνεχίζουν να απομακρύνουν τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται στο σημείο.
Εκρήξεις εξακολουθούσαν να ακούγονται κάποιες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μέχρι και αυτή την ώρα μάχη για να την σβήσουν.
Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
