Τη ζωή της έχασε άδικα τελικά η 95χρονη οικότροφους γηροκομείου που χτυπήθηκε από τέιζερ αστυνομικού, μία βδομάδα νωρίτερα.
Έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, η Κλερ Νόουλαντ έχασε τη μάχη για τη ζωή της, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Νότιας Νέας Ουαλίας, στην οποία αναφέρεται ότι μία εβδομάδα αφού αστυνομικός χρησιμοποίησε εναντίον της taser στο οίκο ευγηρίας όπου ζούσε, ανακοίνωσε η αστυνομία, «πέθανε ήρεμα στο νοσοκομείο λίγο μετά τις 19.00 περιστοιχισμένη από την οικογένεια και τους δικούς της».
Λίγες ώρες πριν, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών από απερισκεψία κατά 33χρονου αστυνομικού, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και αναμένεται να προσαχθεί στο δικαστήριο στις 5 Ιουλίου.
Η Κλερ Νόουλαντ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο από τις 17 Μαΐου, όταν δέχθηκε την βολές από το τέιζερ σε ένα περιστατικό που σόκαρε την αυστραλιανή κοινή γνώμη. Σημειώνεται ότι αστυνομικοί κλήθηκαν στον οίκο ευγηρίας Yallambee Lodge από το προσωπικό που έκανε αναφορά για «μία γυναίκα οπλισμένη με μαχαίρι».
Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι παρακάλεσαν τη Νόουλαντ να αφήσει κάτω «αργά» το οδοντωτό μαχαίρι μπριζόλας που κρατούσε. Όπως υποστηρίζει η αστυνομία, εκείνη κατευθυνόταν προς το μέρος τους στηριζόμενη στην πατερίτσα. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η ηλικιωμένη που έπασχε ταυτόχρονα από άνοια δεν αποτελούσε με οποιονδήποτε τρόπο άμεσο κίνδυνο για εκπαιδευμένους αστυνομικούς, εκείνοι επέλεξαν παρόλα αυτά να ασκήσουν βία εναντίον της για να την ακινητοποιήσουν.
Το γεγονός ότι η Νόουλαντ έγινε στόχος τέιζερ έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στην κοινότητα της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και «δείχνει το βαθμό στον οποίο έχουμε απελπιστική ανάγκη μεταρρύθμισης της αστυνομίας», δήλωσε η τοπική οικολόγος βουλευτής Σου Χίγκινσον.
Δεκάδες οργανώσεις και πολίτες απαίτησαν να διενεργηθεί κοινοβουλευτική έρευνα και να δοθεί στη δημοσιότητα το οπτικοακουστικό υλικό από την κάμερα σώματος του αστυνομικού που διώκεται για την πράξη.
