Η Κίνα συνεχίζει να συγκλονίζεται από μεγάλες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το εργοστάσιο της Foxconn, συνεχίστηκε με κύμα διαμαρτυριών σε άλλες πόλεις με αφορμή της σκληρή πολιτική για την πανδημία και μια θανατηφόρα πυρκαγιά σε ουρανοξύστη που ήταν σε καραντίνα. Ωστόσο, ακούγονται συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της λογοκρισίας και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κεντρικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ δυτικοί αναλυτές βλέπουν στις διαδηλώσεις το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πριν μια δεκαετία.
Η οργή ξεχείλισε το σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις. Χθες βράδυ έγιναν νέες διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στην Γκουάνγκτζου, πόλη 19 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φόραγαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές που προχώρησαν σε νέο γύρο καταστολής συλλαμβάνοντας διαδηλωτές. Στα πλάνα που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ακούγονται άνθρωποι να ουρλιάζουν και να φωνάζουν, ενώ τα οδοφράγματα ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.
Αστυνομικοί κράταγαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους για να μη τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους, όπως δείχνουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο μεταξύ οι αρχές επιμένουν στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» κατά της Covid. Σήμερα ανακοίνωσαν ελαφριά μείωση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε 24ωρη βάση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κάνοντας λόγο για 37.828 μολύνσεις, 4.288 με συμπτώματα της COVID-19 και 33.540 ασυμπτωματικές, τις οποίες μετρούν χωριστά. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας του ιού, επίσης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα η χώρα, με τον πληθυσμό των 1,4 δισ. κατοίκων, να μετρά συνολικά 5.233 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
ΗΠΑ και Καναδάς ζητούν από το Πεκίνο να μην βλάψει τους διαδηλωτές
Με αφορμή τον ξεσηκωμό οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς προέτρεψαν την Κίνα να μην βλάψει τους διαδηλωτές.
«Δεν θέλουμε να δούμε τους διαδηλωτές να τραυματίζονται σωματικά, να εκφοβίζονται ή να εξαναγκάζονται με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό είναι το νόημα της ειρηνικής διαμαρτυρίας και γι' αυτό συνεχίσαμε να υπερασπιζόμαστε είτε στην Κίνα είτε στο Ιράν είτε αλλού σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε μιλώντας στο CNN ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, τόνισε να ανάγκη να επιτρέπεται σε όλους στην Κίνα να διαδηλώνουν και να απολαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης, όπως επίσης ότι οι Καναδοί παρακολουθούν στενά τις διαδηλώσεις των Κινέζων κατά της πολιτικής της χώρας τους για την πανδημία.
«Ο καθένας στην Κίνα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί, να μοιραστεί τις απόψεις του και μάλιστα να διαμαρτυρηθεί», είπε ο Τριντό. «Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Κίνα γνωρίζει ότι θα υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα σταθούμε δίπλα σε ανθρώπους που εκφράζονται».
Στην Κίνα οεπικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στο Πεκίνο βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μετά από πρόσκληση του δεύτερου.
Η επίσκεψη του Μισέλ έρχεται λίγο μετά από αυτήν του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου και δίνει συνέχεια στον «στρατηγικό διάλογο για την Κίνα» μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Μισέλ, έχοντας «εντολή» από τους 27, ανταποκρίθηκε «στην προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος Σι» στην πρόσφατη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, εξήγησε. Θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα «θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών» και «εννοεί να έχει ειλικρινή διάλογο» με τον Σι Τζινπίνγκ, πρόσθεσε.
«Η στιγμή αυτής της επίσκεψης επελέγη πολύ σωστά, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επιχειρηματολόγησε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο ο Μισέλ «θα παροτρύνει τον πρόεδρο Σι να αξιοποιήσει την επιρροή του για να λάβει τέλος η επίθεση της Ρωσίας» και «θα αναλύσει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ». Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Το ταξίδι καταγράφεται εν μέσω εντατικών συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στην Κίνα, με φόντο την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον και τη στιγμή που η Ε.Ε. επιδιώκει να μειώσει το αβυσσαλέο έλλειμμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τον ασιατικό γίγαντα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας