Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Ιράν υπέγραψε σήμερα μνημόνιο με στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Το μνημόνιο για τις δεσμεύσεις του Ιράν στον SCO υπογράφηκε σήμερα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στη χώρα μας να ενταχθεί πλήρως στον SCO», επεσήμανε το υπουργείο στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Πρόκειται για μια κίνηση που χρειάστηκε χρόνια για να υλοποιηθεί και μπορεί να εξηγηθεί από την όξυνση της αντιπαράθεσης και του Ιράν με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με φόντο την «παγωμένη» συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, ενώ στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας ανοίγεται ένας νέος γύρος γεωπολιτικών συγκρούσεων με κεντρικό πόλο την Κίνα, που πρόκειται να καθορίσουν τις ισορροπίες ισχύος και επιρροής της επόμενης μέρας.

Ρωσία: «Η εναλλακτική μας στις δομές της Δύσης»

«Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική στις δομές που είναι προσανατολισμένες προς τη Δύση», δήλωσε την Τρίτη ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Πρόκειται «για τον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως, στον οποίο συμμετέχει ο μισός πληθυσμός του κόσμου» και ο οποίος εργάζεται για «μια δίκαιη διεθνή τάξη», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε τη «θετική» αυτή εξέλιξη στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσί στο περιθώριο της συνόδου, προσθέτοντας ότι κάνει «τα πάντα» ώστε το Ιράν να ενταχθεί στον οργανισμό.

«Σε διμερές επίπεδο η συνεργασία μας αναπτύσσεται θετικά», δήλωσε ο Πούτιν στη συνομιλία του με τον Ραϊσί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου διεξάγεται σήμερα και αύριο μια σύνοδος του SCO.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του SCO», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι παραπλήσιες ή ίδιες σε πολλά θέματα».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι 80 μεγάλες εταιρείες θα επισκεφθούν το Ιράν την επόμενη εβδομάδα. «Την επόμενη εβδομάδα στέλνουμε μια ρωσική αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τους επιχειρηματικούς κύκλους σε εσάς (σ.σ. στο Ιράν). Συνολικά περίπου 80 ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε αυτή», εξήγησε.

Το Ιράν, απλώς παρατηρητής του SCO από το 2005, έγινε δεκτό για ένταξη στον οργανισμό κατά την προηγούμενη σύνοδο στο Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, το 2021, και πλέον ελπίζει να οριστικοποιήσει την ενσωμάτωσή του σε αυτή τη σύνοδο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθούν στη Σαμαρκάνδη σήμερα, μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας, του Πακιστάν, της Τουρκίας, του Ιράν και άλλων χωρών για μια διήμερη σύνοδο του SCO. Αν και η βασική συνεδρίαση της συνόδου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή διμερή συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς οι χώρες τους εξετάζουν τρόπους διεξόδου από τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, εις βάρος της οποίας επιδιώκουν να υπερισχύσουν στην Κεντρική Ασία.

Ο SCO, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν), δημιουργήθηκε το 2001 ως ένα εργαλείο πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό προς τους δυτικούς οργανισμούς.

Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, ή έναν οργανισμό ολοκλήρωσης όπως η ΕΕ, αλλά τα μέλη του εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη του τομέα περιφερειακής ασφάλειας και του εμπορίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και οι ταραχές που συγκλόνισαν πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας τους τελευταίους μήνες θα είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Ο Πούτιν θα έχει, επίσης, την Παρασκευή συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.