Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.1° 14.8°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.3° 12.6°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.0°
1 BF
74%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 12.4°
4 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
17.0° 12.9°
1 BF
82%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.4° 10.1°
2 BF
51%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 14.3°
3 BF
84%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 17.9°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 18.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
3 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
4 BF
55%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
18.0° 13.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.5° 16.7°
2 BF
72%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
17.8° 17.1°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 15.0°
0 BF
62%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 12.7°
1 BF
92%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου, 2023
AP Photo

Φόβοι για γενικευμένο εμφύλιο στη Μιανμάρ τέσσερις μήνες μετά το πραξικόπημα

Στα πρόθυρα ενός νέου εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Μιανμάρ, προειδοποίησε εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης της χώρας, καθώς όλο και περισσότερες ομάδες πολιτών παίρνουν τα όπλα για να προστατευθούν από την αδιάκοπη εκστρατεία βίας του στρατού.

Η σύγκρουση μαίνεται εδώ και δεκαετίες στα σύνορα της χώρας, όπου χιλιάδες ένοπλες ένοπλες οργανώσεις μάχονται με τον στρατό διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία. Όμως, από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου έχουν εμφανιστεί δεκάδες νέες, αμυντικές δυνάμεις, που αντιτάσσονται στη χούντα.

Κάποιες από τις πολιτοφυλακές έχουν συνταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον του στρατού, ο οποίος απαντά με τη χρήση βαρέων όπλων και αεροπορικών επιδρομών. 

Εικόνες από κινητό τηλέφωνο που τράβηξε κάτοικος της πολιτείας Κάγια, στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, δείχνουν το πυροβολικό να απαντά με σφοδρά πυρά σε μια επίθεση της Λαϊκής Αμυντικής Δύναμης μέσα από την πρωτεύουσα Λοϊκάου.

Μια άλλη ένοπλη ομάδα στην ίδια πολιτεία ανήρτησε στο Facebook ότι τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 80 στρατιώτες, όπως και ένας πολίτης και ένα μέλος της. Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μάχες σημειώθηκαν σε περιοχές της χώρας που προηγουμένως ήταν ειρηνικές. Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από μία πολιτεία στα ανατολικά ύστερα από έντονες μάχες ανάμεσα στον στρατό και σε μία νεοσύστατη ομάδα Λαϊκής Άμυνας και και μιας παλαιότερης εθνοτικής ένοπλης ομάδας. Πολλοί έχουν καταφύγει στη ζούγκλα και έχουν ανάγκη τρόφιμα και φάρμακα.

«Είναι μόνο η αρχή. Η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Ολόκληρη η χώρα είναι στο δρόμο για εμφύλιο πόλεμο» υποστήριξε ο Σάσα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που δημιουργήθηκε από πρώην βουλευτές και αντιφρονούντες.

«Ο λαός της Μιανμάρ έμεινε χωρίς άλλη επιλογή. Απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή», υπογράμμισε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι οι συνεχείς απειλές στρατιωτικών επιδρομών, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες ώθησε τις κοινότητες να πάρουν όπλα. 

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 840 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους λόγω της χρήσης πραγματικών σφαιρών από τις δυνάμεις του στρατού. 

Τέσσερις μήνες κινητοποιήσεων - Μποϊκοτάζ από μαθητές

Όμως, φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές βγήκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους πολλών πόλεων. Παρά την αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να επιβάλει την «τάξη» και οι απεργίες συνεχίζονται.

«Δεν έχει τελειώσει ακόμη» έγραφε ένα παν σε πορεία στην πόλη Λάουνγκ Λόνε, στο νότιο άκρο της Μιανμάρ. Στη Ρανγκούν μια ομάδα κυρίως νέων βγήκε στους δρόμους στη συνοικία Καμαγιούτ.

Οι διαδηλώσεις στις πόλεις έχουν περιοριστεί και οι ακτιβιστές αναζητούν πιο «ευφάνταστους» τρόπους για να διαμαρτυρηθούν, μετά τις μεγάλες πορείες των προηγούμενων πρώτων μηνών.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στη Μιανμάρ μποϊκοτάρουν σήμερα την επαναλειτουργία των σχολείων για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας και της αιματηρής καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο το δημοτικό σχολείο όπου διδάσκει η Σούε Νάντι στη Ρανγκούν, οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το σχολείο επαναλειτουργεί. Ωστόσο κινδυνεύει να είναι άδειο, ενώ η Νάντι δεν μπορεί πλέον να εργαστεί σε αυτό διότι απολύθηκε επειδή συμμετείχε στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που ξέσπασε κατά της χούντας.

Όπως εκείνη, άλλοι περίπου 150.000 εκπαιδευτικοί, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εκπαιδευτικών, συμμετείχαν στο φιλοδημοκρατικό κίνημα και απολύθηκαν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Κάποιοι συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του νόμου που απαγορεύει την υποκίνηση σε εξέγερση ή επειδή δεν επέδειξαν πίστη στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ήταν οι πρώτοι που διαδήλωσαν κατά της χούντας. Πολλοί καθηγητές εντάχθηκαν στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος μαζί με τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους εργάτες και υπαλλήλους σιδηροδρόμων που παρέλυσαν ολόκληρους τομείς της οικονομίας.

Στα τέλη Μαΐου, δύο ημέρες πριν το τέλος των εγγραφών, το 90% των μαθητών δεν είχε εγγραφεί σε κάποιο σχολείο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Myanmar Now, καθώς πολλοί γονείς φοβούνται ότι θα γίνει κατήχηση στα παιδιά τους.

Εξάλλου σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις για να αποθαρρύνουν τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Πολλά μηνύματα εμφανίστηκαν επίσης στις προσόψεις σχολικών κτιρίων:

«Δεν θέλουμε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν τους στρατιωτικούς, οπαδούς της σκλαβιάς», «δεν θέλουμε προδότες», ήταν κάποια από τα συνθήματα σε ένα λύκειο στην κεντρική Μιανμάρ.

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, κάποια άνοιξαν στις αρχές Μαΐου, όμως και εκεί οι αίθουσες διδασκαλίας παραμένουν κενές, καθώς πολλοί φοιτητές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων.

«Περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στη Μιανμάρ δεν έχουν πρόσβαση σε οργανωμένη εκπαίδευση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο», είχαν καταγγείλει στα τέλη Μαΐου η Unicef, η Unesco και η Save the Children σε κοινή ανακοίνωση τονίζοντας πως «η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή και ποιοτική εκπαίδευση απειλεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά που δεν θα έχει τη δυνατότητα να μάθει».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φόβοι για γενικευμένο εμφύλιο στη Μιανμάρ τέσσερις μήνες μετά το πραξικόπημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας