Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόν, επανεκλέγεται με ποσοστό 90,1% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής. Να σημειωθεί πάντως ότι στις εκλογές, δεν υπήρξε κανείς υποψήφιος που να εκφράζει την αντιπολίτευση, καθώς είχαν όλοι αποκλειστεί από τη διαδικασία.
Ο Ραχμόν, που κυβερνά τη χώρα αυτή από το 1992, εξασφαλίζει μια νέα επταετία στον προεδρικό θώκο και πλέον του δίνεται η δυνατότητα να υπερβεί τα 30 χρόνια στην εξουσία, καθιστώντας τον τον ηγέτη με την πιο μακρά παρουσία ως επικεφαλής χώρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.
Οι τέσσερις αντίπαλοί του στην ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχε το 85% των ψηφοφόρων, συνολικά έλαβαν λιγότερο από 10% των ψήφων.
Ο μοναδικός σχηματισμός που θεωρείται αντιπολιτευτικός, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, απείχε από την ψηφοφορία.
Το Τατζικιστάν, ο πληθυσμός του οποίου υπερβαίνει επισήμως τα εννέα εκατομμύρια, είναι η πιο φτωχή χώρα της κεντρικής Ασίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πρώην επικεφαλής σε αγροτικές κολεκτίβες και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Εμομάλι Ραχμόν, 68 ετών, ανήλθε στην εξουσία στο Τατζικιστάν το 1992, την εποχή που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Η σύγκρουση ανάμεσα στη φιλοκομμουνιστική εξουσία και φανατικούς μουσουλμάνους αντάρτες προκάλεσε τουλάχιστον 100.000 θανάτους και τελείωσε το 1997.
Οι υποστηρικτές του Ραχμόν του πιστώνουν ότι κατόρθωσε να επανασυμφιλιώσει τη χώρα. Το 2016, έπειτα από αναθεώρηση του Συντάγματος απέκτησε το δικαίωμα στον Ραχμόν, το οποίο χαρακτηρίζει «Ιδρυτή της Ειρήνης και της Εθνικής Ενότητας και Ηγέτη του Έθνους», να διεκδικήσει απεριόριστο αριθμό θητειών.
Ωστόσο από τότε οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν πιέσεις προς την αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ και την κοινωνία των πολιτών, ενώ τους τελευταίους μήνες ο Ραχμόν φαίνεται επίσης να προωθεί ως διάδοχό του τον 32χρονο γιο του, Ρουστάμ Εμομάλι, τον οποίο τοποθέτησε στη θέση-κλειδί του επικεφαλής της Γερουσίας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, προσωρινός πρόεδρος της χώρας θα αναλάβει ο πρόεδρος της Γερουσίας.
Το Τατζικιστάν είναι η πιο φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία και οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Τατζίκοι εργάζονται στη Ρωσία ή στο Καζακστάν ως μετανάστες, αλλά σύμφωνα με ειδικούς που παρακολουθούν τη χώρα, τα χρήματα που στέλνουν αυτοί οι μετανάστες μειώθηκαν «κατά 15% έως 25% σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με διάφορες έρευνες», λόγω των μέτρων περιορισμού.
