Άλλη μία γυναίκα της κατώτερης κάστας «νταλίτ» στο σύστημα κοινωνικής οργάνωσης των καστών έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και γυναικοκτονίας στην Ινδία, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις σε κλίμα γενικευμένου κοινωνικού αναβρασμού για τη συστημική και πολιτισμικά παγιωμένη έμφυλη καταπίεση δεκαετιών στη χώρα.
Η 22χρονη γυναίκα βιάστηκε και δολοφονήθηκε την Παρασκευή στην περιοχή Μπαλραμπούρ του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, το οποίο θεωρείται το πιο ανασφαλές και επικίνδυνο σε όλη την Ινδία για το γυναικείο πληθυσμό. Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα έχασε τη ζωή της στο δρόμο για το νοσοκομείο. Οι δύο δράστες του συμβάντος έχουν συλληφθεί από την αστυνομία με κατηγορίες για βιασμό και φόνο, ενώ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, σημείωσε πως αναμένεται να διεξαχθεί εκτενής έρευνα και πως οι κακοποιοί πιθανά θα δικαστούν από ειδικό δικαστήριο που έχει συσταθεί για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
Η μητέρα της κοπέλας δήλωσε: «Ένας οδηγός την έφερε σπίτι. Την έριξαν μπροστά από το σπίτι μας. Το παιδί μου δεν μπορούσε να σηκωθεί ή να μιλήσει».
Λίγες μέρες νωρίτερα, μέσα Σεπτέμβρη, είχε δεχτεί επίθεση στο Ουτάρ Πραντές άλλη μια 19χρονη κοπέλα, πέφτοντας θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις άντρες ανώτερης κάστας. Η 19χρονη, πέθανε την Τρίτη σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί, υποκύπτοντας, τελικά, στα τραύματά της, τα οποία την είχαν αφήσει παράλυτη. Ο θάνατος της πυροδότησε έντονες διαδηλώσεις τόσο στο Νέο Δελχί όσο και σε πόλεις του Ουτάρ Πραντές, που απαιτούσαν δικαιοσύνη για την κοπέλα και τερματισμό των περιστατικών γυναικοκτονιών.
Χθες Τετάρτη, η οικογένεια της 19χρονης κατήγγειλε ότι η σορός της κατασχέθηκε από την αστυνομία, ενάντια στη θέληση και παρά την αντίσταση που προέβαλαν συγγενείς της και συγχωριανοί της, και αποτεφρώθηκε στη διάρκεια της νύκτας.
Οι «ντάλιτ», που παλαιότερα ονομάζονταν «ανέγγιχτοι» (αθίγγανοι), είναι η κατώτατη κάστα στην Ινδία. Οι περίπου 200 εκατομμύρια ντάλιτ είναι θύματα διακρίσεων και επιθέσεων, οι οποίες έχουν διογκωθεί στην πανδημία, καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα κατατάσσεται πολύ ψηλά στην κλίμακα επικινδυνότητας όσον αφορά στις γυναίκες, με συχνότητα ενός βιασμού κάθε 15 λεπτά, όπως υποστηρίζουν τα κρατικά στοιχεία. Οι επίσημες πηγές μιλάνε για μέσο όρο 87 βιασμών τη μέρα το 2019 στην Ινδία, ενώ τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, ο αριθμός διαψεύδεται από τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων, οι οποίες διευκρινίζουν ότι ο αριθμός είναι κατά πολύ υψηλότερος, αφού πολλά περιστατικά βιασμού δεν καταγγέλλονται ποτέ από τα θύματα. Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και γυναικοκτονιών έχουν γίνει κανονικότητα στην ινδική κοινωνία, συσπειρώνοντας, όμως, πλήθος ανθρώπων γύρω από ένα δυναμικό φεμινιστικό κίνημα.
