Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέσα καταστολή, έξω υποκρισία...
AP Photo / Jeff Widener
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέσα καταστολή, έξω υποκρισία...

  • A-
  • A+

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, την τελευταία σοβαρή προσπάθεια για αλλαγή προς το δημοκρατικότερο του απολυταρχικού –και μόνο κατ’ όνομα κομμουνιστικού– κινεζικού καθεστώτος.

Αλλά, αν δεν το γνώριζε κανείς εκ των προτέρων, σίγουρα δεν θα το καταλάβαινε περιδιαβαίνοντας στο κέντρο του Πεκίνου.

Οπως κάθε χρονιά άλλωστε, οι κινεζικές αρχές προετοιμάστηκαν προσεκτικά για την επέτειο της σφαγής, φυλακίζοντας δεκάδες αντιφρονούντες «συνήθεις ύποπτους», αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την προληπτική λογοκρισία στο «σιδερόφραχτο» Ιντερνετ και ιδιαίτερα στο «κινεζικό facebook», την πλατφόρμα Weibo, και φυσικά γεμίζοντας την πόλη με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς, έτοιμους να συλλάβουν όποιον... ιδανικό αυτόχειρα θα τολμούσε να προχωρήσει σε κάποια, συμβολική έστω, εκδήλωση μνήμης.

Κάτι που, βεβαίως, δεν συνέβη, καθώς ακόμη και οι λιγοστοί ξένοι τουρίστες που προσπάθησαν να φτάσουν χτες στη θρυλική πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης βρήκαν στον δρόμο τους οδοφράγματα και κλειστά σταυροδρόμια, ενώ οι περισσότεροι ντόπιοι έδειχναν να αγνοούν (και σε κάθε περίπτωση απέφευγαν να εκδηλώσουν δημόσια το οποιοδήποτε συναίσθημα) την αιματοβαμμένη επέτειο.

Μνημόσυνο στο Χονγκ Κονγκ

Η πλατεία Τιεν Αν Μεν όπως είναι σήμερα

AP PHOTO / NG HAN GUAN

Κι έτσι, στο σύνολο της αχανούς κινεζικής επικράτειας, μόνο το Χονγκ Κονγκ θυμήθηκε τους εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες (κανείς δεν ξέρει πραγματικά) νεκρούς αντιφρονούντες της Τιεν Αν Μεν, με μια μεγάλη, καθιερωμένη εδώ και χρόνια νυχτερινή συγκέντρωση μνήμης με αναμμένα κεριά, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πάλαι ποτέ βρετανο-κρατούμενης και νυν κινεζικής πόλης-κράτους.

Αυτή, άλλωστε, είναι και η μοναδική περιοχή όπου επιτρέπεται από τις Αρχές μια τέτοια πορεία. Αλλά στο Πεκίνο, το θέατρο της τραγωδίας, δεν χύθηκε δημόσια ούτε ένα δάκρυ...

Διεθνώς χύθηκαν βέβαια αρκετά δάκρυα – στην πλειονότητά τους κροκοδείλια. Αποβραδίς, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καλέσει με ανακοίνωσή του την Κίνα να τιμήσει την επέτειο απελευθερώνοντας όλους τους κρατούμενους που έχουν φυλακιστεί επειδή προασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, προτρέποντας ακόμη το Πεκίνο να δημοσιοποιήσει επιτέλους τον πλήρη κατάλογο όσων σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά τις κινητοποιήσεις του 1989, ώστε να αποδείξει «την προθυμία του Κομμουνιστικού Κόμματος να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Αντίστοιχο αίτημα περιελάμβανε και η σχετική ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αμέσως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε εκφράζοντας την «έντονη δυσαρέσκειά» του για τα σχόλια του Πομπέο, τα οποία απέδωσε στην «προκατάληψη και την αλαζονεία» του.

Οποιοσδήποτε αποπειραθεί «να εκφοβίσει τον κινεζικό λαό (...) θα καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας», συνέχιζε η ανακοίνωση, για να καταλήξει πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα διανύουν την καλύτερή τους περίοδο»!

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει εδώ και πολύ καιρό καταλήξει σε ξεκάθαρα συμπεράσματα γύρω από την πολιτική αναταραχή που συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1980. (…) Η οικονομική μας επιτυχία αποδεικνύει περίτρανα πως το μονοπάτι της ανάπτυξης που επιλέξαμε ήταν απόλυτα σωστό και διατηρεί την πλήρη υποστήριξη του λαού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Καταγγελίες στον ΟΗΕ

Στην πραγματικότητα, όπως είδαμε και παραπάνω, της επετείου προηγήθηκε πογκρόμ συλλήψεων αλλά και υποχρεωτικών... «διακοπών», όπως ονομάζονται ευφημιστικά οι αναγκαστικές μετακινήσεις αντιφρονούντων σε άλλες πόλεις.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου γνωστοποίησε συγκεκριμένα πως έχει λάβει «δεκάδες αναφορές» σύμφωνα με τις οποίες αριθμός Κινέζων πολιτών τέθηκε υπό κράτηση ή απειλήθηκε το τελευταίο πενθήμερο.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε πως έλαβε επίσης πληροφορίες για «αυξημένη λογοκρισία» των αναφορών στην επέτειο της Τιεν Αν Μεν και πως καλεί τις κινεζικές αρχές «να διευρύνουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης».

30 χρόνια στο σκοτάδι

Ακόμη και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι άοπλοι πολίτες σκοτώθηκαν κατά την εφόρμηση των τεθωρακισμένων στην πλατεία τα ξημερώματα της 4ης προς 5η Ιουνίου 1989 και στο όργιο συλλήψεων και συνοπτικών εκτελέσεων που ακολούθησαν.

Ηταν άραγε πολλές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες; Οπως κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη πραγματικά στον εμβληματικό, ανώνυμο άνδρα με τις σακούλες στα χέρια που, σε μια έκλαμψη ηρωισμού, βρήκε το θάρρος να στηθεί μπροστά στα τανκς, για να απαθανατιστεί σε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες όλων των εποχών. Εκτελέστηκε; Γλίτωσε; Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Η μοντέρνα Κίνα πανηγυρίζει, και δικαίως, για την πυρετώδη οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία μιας νέας «μεσαίας τάξης» σχεδόν 200 εκατομμυρίων ψυχών, αποτέλεσμα του υπό μονοκομματικό, απολυταρχικό έλεγχο υβριδίου κρατικού καπιταλισμού με στόχο τη διεθνή αγορά που επιβλήθηκε εκεί μετά το «άνοιγμα» του Μάο και κυρίως του Ντενγκ στη Δύση και τις αγορές της. Οπως πανηγυρίζει και για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένες πτυχές της καθημερινότητας -για παράδειγμα στην «πολιτική του ενός παιδιού» ανά οικογένεια, που έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Οσον αφορά όμως τις πολιτικές ελευθερίες, τον κεντρικό έλεγχο της οικονομίας και τον απόλυτο έλεγχο του Κ.Κ. Κίνας πάνω στη ζωή των υπηκόων του, τίποτε δυστυχώς δεν έχει αλλάξει όλο αυτό το διάστημα.

Εκτός, ίσως, από την επιλεκτική ευαισθησία των Δυτικών, και ιδιαίτερα των υποκριτών Αμερικανών, που μετά από δεκαετίες ουσιαστικής σιωπής και ολοένα και αυξανόμενων, κολοσσιαίων εμπορικών συναλλαγών με το Πεκίνο, θυμήθηκαν τώρα –εν μέσω του εμπορικού πολέμου που κήρυξε μονομερώς ενάντια στην Κίνα ο Ντόναλντ Τραμπ και ήδη συγκλονίζει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας– τα θύματα των τανκς...

Γιατί, αν έχουν δίκιο σε κάτι οι Κινέζοι «κόκκινοι μανδαρίνοι», αυτό είναι η ευκολία με την οποία οι ψευτο-δημοκράτες Δυτικοί κουνάνε το δάχτυλο και παραδίδουν μαθήματα «δημοκρατίας» και «ανθρωπισμού» σε βάρος των εκάστοτε γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνιστών τους, την ώρα που στηρίζουν παντοιοτρόπως άλλους, φιλικότερους στα συμφέροντά τους αλλά εξίσου ή και περισσότερο αιμοχαρείς δικτάτορες και μονάρχες...


 

 

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εκρηξη χωρίς... ονοματεπώνυμο
Το κέντρο της Μπανγκόκ, την καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας της Ταϊλάνδης, επέλεξαν άγνωστοι -μέχρι στιγμής- τρομοκράτες για να τοποθετήσουν δύο ισχυρές βόμβες, εκ των οποίων τελικά ανατινάχθηκε μόνον η...
Εκρηξη χωρίς... ονοματεπώνυμο
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Θα ξανάρθουμε»
Πρώτη φορά, μια ολόκληρη γενιά νέων σπουδαστών και εργαζομένων ύψωσε το ανάστημά της και αντιστάθηκε στην κρατική καταστολή, σπέρνοντας ελπίδες για ένα πιο ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον όχι μόνο στο Χονγκ...
«Θα ξανάρθουμε»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πρώτα η άγρια καταστολή, μετά η «συγγνώμη»
«Συγγνώμη» για την αστυνομική βία ζήτησε υπό το βάρος ασφυκτικών πιέσεων η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν εκ νέου στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Πρώτα η άγρια καταστολή, μετά η «συγγνώμη»
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σοβαρά επεισόδια και δεκάδες τραυματίες μεταξύ διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
Πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βία είναι τα μέσα με τα οποία προσπαθεί η αστυνομία να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην...
Σοβαρά επεισόδια και δεκάδες τραυματίες μεταξύ διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Χημικά και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
Σοβαρά επεισόδια και αστυνομική καταστολή έξω από το κτίριο της νομοθετικής συνέλευσης του Χονγκ Κονγκ όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για έκδοση υπόπτων...
Χημικά και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προληπτική καταστολή στην Κίνα εν όψει της επετείου της Τιεν Αν Μεν
Στις 4 Ιουνίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον ξεσηκωμό των φοιτητών στην Κίνα και την αιματηρή καταστολή, που οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες πολίτες. Εν όψει αυτής της ημερομηνίας, η οργάνωση CHRD καταγγέλλει...
Προληπτική καταστολή στην Κίνα εν όψει της επετείου της Τιεν Αν Μεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας