Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Χάος στις βουλευτικές εκλογές του Πακιστάν, αφού σχεδόν όλα τα κόμματα εκτός από αυτό, που προπορεύεται ενώ δεν έχουν βγει ακόμα τα τελικά αποτελέσματα, ισχυρίστηκαν ότι τα αρμόδια στελέχη τους αποκλείστηκαν από τα εκλογικά τμήματα. 

«Εάν αυτό που ισχυρίζονται τα περισσότερα πολιτικά κόμματα είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ακίλ Σαχ από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, «θα είναι η μεγαλύτερη νοθεία εκλογών από τη δεκαετία του 1970». Πρόσθεσε ότι τότε τα κόμματα θα πρέπει «να ενώσουν και να ζητήσουν επανάληψη».

Ο πακιστανικός μουσουλμανικός σύνδεσμος (PMLN) ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει το αποτέλεσμα εν μέσω ευρέων καταγγελιών ότι στην ψηφοφορία ο στρατός παρεμβαίνει υπέρ του κόμματος (PTI) υπό την ηγεσία του του πρώην αθλητή του κρίκετ Ιμράν Καν.

Με μόλις το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί μέχρι τις 3 π.μ. το PTI κέρδιζε 110 έδρες, ενώ το PMLN 68, με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές του των οπαδών του Καν να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Οι περισσότερες προβλέψεις εκτιμούσαν ότι το PTI θα κέρδιζε 107 με 120 από το σύνολο των 272 εδρών, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και δίνοντας τον πρωθυπουργικό θώκο στον Καν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το BBC, το κόμμα του πρώην αστέρα του κρίκετ μπορεί να αναδειχθεί πρώτο, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Νοθευμένες εκλογές καταγγέλλουν όλοι εκτός του… πρώτου

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ηγέτης του PMLN, δήλωσε ότι το κόμμα του «απορρίπτει πλήρως» το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι στελέχη του κόμματός του είχαν εκδιωχθεί από δεκάδες σταθμούς από αξιωματούχους ασφαλείας.

Επίσης, ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, ηγέτης του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) – το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας – είπε ότι ήταν «απαράδεκτο και εξωφρενικό» αποκλεισμός μελών του κόμματος τους σε «ολόκληρη τη χώρα».

Στην ίδια καταγγελία προχώρησε και ο αντίπαλός του, Καντίμ Χουσέν Ρίζβι, Ιεροκήρυκας που ηγείται της ακροδεξιάς ισλαμικής ομάδας (TLP). 

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος, Ναγουάζ Σαρίφ, που από τις 13 Ιουλίου εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών για διαφθορά, κατηγόρησε τον αναπληρωτή επικεφαλής του παντοδύναμου οργανισμού κατασκοπείας ISI της χώρας για εκστρατεία εναντίον του PMLN. Ο ίδιος κατήγγγειλε ότι περιλάμβανε πιέσεις στους υποψηφίους του και τη φίμωση των υποστηρικτικών καναλιών μέσων ενημέρωσης.

Από την άλλη πλευρά το PTI αντικρούει τις κατηγορίες. Ο πιθανός επόμενος υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν, Ασάντ Ουμάρ, ισχυρίστηκε ότι μόνο εκείνοι που «συμπαθούν στην Ινδία» κάνουν λόγο για απάτη, ενώ το υπόλοιπο Πακιστάν «μπορεί να δει ότι η χώρα προχωρά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης».

Παράλληλα, η εκλογική επιτροπή (ECP) επέκρινε την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος εμφανίζοντας όμως ως αίτια ένα τεχνικό πρόβλημα στο λογισμικό μετάδοσης αποτελεσμάτων, το οποίο αγοράστηκε από βρετανική εταιρεία.

«Δεν υπάρχει συνομωσία, ούτε πίεση για καθυστέρηση των αποτελεσμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας του ECP, Μπαμπάρ Γιάκουομπ. «Η καθυστέρηση οφείλεται στο σύστημα μετάδοσης αποτελεσμάτων, που έχει καταρρεύσει».

Οι ανησυχίες για τη σωστή διεξαγωγή της διαδικασίας ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση της επιτροπής τον περασμένο μήνα ότι θα επιτρέψει την παρουσία των στρατιωτών μέσα στα εκλογικά κέντρα και δίνοντας του την τελική εξουσία για την ψηοφορία.

Ακόμη, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα επιστρατεύσουν 371.000 άνδρες την ημέρα των εκλογών, παρά τη σημαντική βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα των σχεδόν 200 εκατομμυρίων κατοίκων από το 2013.

Έπειτα από μια αιματηρή εκστρατεία κατά την οποία μια τρομοκρατική επίθεση στην ανατολική επαρχία Μπαλοκιστάν στοίχισε τη ζωή 151 ανθρώπους  σε συγκέντρωση, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για βία στις εκλογές. 

Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των χθεσινώ καλπών 31 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος.