Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αποκαλυπτική είναι έκθεση της ΜΚΟ Fortify Rights αναφορικά με τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στη Μιανμάρ εις βάρος της κοινότητας των Ροχίνγκια. Η έκθεση κάνει λόγο για «συστηματική προετοιμασία γενοκτονίας» και επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στον στρατό της ασιατικής χώρας.

Παράλληλα, η ΜΚΟ παρέδωσε και μία λίστα με 22 υπεύθυνους, μεταξύ των οποίων και ο πανίσχυρος αρχηγός του στρατού. 

«Οι αρχές της Μιανμάρ επιδόθηκαν σε συστηματικές προετοιμασίες κατά τη διάρκεια εβδομάδων, μηνών, πριν από τις επιθέσεις της 25ης Αυγούστου του 2017, για να γίνουν μαζικά εγκλήματα κατά των αμάχων Ροχίνγκια», καταγγέλλει η ΜΚΟ σε έκθεσή της 160 σελίδων η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έπειτα από συνεντεύξεις που πήραν επί τόπου μέλη της οργάνωσης από στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές της Μιανμάρ.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Αυγούστου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες που έχουν επιφέρει τον θάνατο πολλών ανθρώπων και έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 700.000 Ροχίνγκια.

Πριν από έναν χρόνο αντάρτες της μουσουλμανικής αυτής κοινότητας πήραν τα όπλα και ανταπέδωσαν στην κακομεταχείριση που υφίσταται η μειονότητα. Η απάντηση της Μιανμάρ ήταν μια ευρεία επιχείρηση αντιποίνων για αρκετούς μήνες. 

Σύμφωνα με την Fortify Rights οι «προετοιμασίες» έγιναν μέσω προπαγανδιστικής εργασίας κατά των Ροχίνγκια η οποία είχε ήδη η στρατιωτική χούντα από το 2011.

«Έδωσαν όπλα στις τοπικές κοινότητες και έπεισαν τον πληθυσμό ότι οι Ροχίνγκια δεν είναι από εδώ, ότι είναι εισβολείς, τρομοκράτες», κατήγγειλε ο Μάθιου Σμιθ της Fortify Rights σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Μπανγκόγκ.

Μέλη της βουδιστικής κοινότητας της πολιτείας Ραχίν, της περιοχής στη δυτική Μιανμάρ στην οποία ζουν οι Ροχίνγκια, κατηγορήθηκαν πράγματι ότι βοήθησαν τους στρατιωτικούς στην λεηλασία χωριών Ροχίνγκια από τα τέλη του Αυγούστου του 2017.

Στις καταγγελίες, παράλληλα, αναφέρεται ότι η διακοπή της διανομής της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ροχίνγκια αποτελούσε μέρος του σχεδίου αυτού, με την ΜΚΟ να προσθέστει με νόημα ότι «έτσι γεννιούνται οι γενοκτονίες». 

Η Fortify Rights κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να φέρει το θέμα ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Εκτός από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η ΜΚΟ χαρακτηρίζει υπεύθυνους για την γενοκτονία 22 στρατιωτικούς και αστυνομικούς, ανάμεσά τους και ο αρχηγός του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Τον Ιούνιο η Διεθνής Αμνηστία είχε ήδη ζητήσει να έρθει το θέμα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγορώντας τον αρχηγό του στρατού και 12 άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς για μια «συστηματική και ενορχηστρωμένη επίθεση¬ κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.