Έκρηξη στην οποία έχασαν τη ζωή του 26 άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 41, σημειώθηκε στη Ναγκαχάρ του Αφγανιστάν, στη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε για να εορταστεί η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ταλιμπάν και κρατικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις αρχές την έκρηξη προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Πριν από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν συμφώνησαν τριήμερη εκεχειρία -η οποία δεν αφορά τις ξένες δυνάμεις που συμμετέχουν στη σύγκρουση. Η εκεχειρία, η πρώτη έπειτα από 17 χρόνια πολέμου, που ορίστηκε να σηματοδοτεί και τη λήξη του Ραμαζανιού, Έιντ Ελ Φιντρ, ξεκίνησε χθες Παρασκευή.
Σήμερα δεκάδες άοπλοι Ταλιμπάν εισήλθαν και στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ για να πανηγυρίσουν για την εκεχειρία.
Η εκεχειρία, όπως ανακοινώθηκε, παρατάθηκε πριν από λίγο μονομερώς από την κυβέρνηση της Καμπούλ σε μια προσπάθεια να μην σταματήσει η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για ειρήνευση. Ο πρόεδρος Γκάνι κάλεσε τους Ταλιμπάν να συμφωνήσουν στην παράταση της εκεχειρίας, η διάρκεια της οποίας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
