Με την υπογραφή ενός μνημονίου το οποίο προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών ασφαλείας στη Συρία υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία και το Καζακστάν, έληξαν οι εργασίες της Αστάνα.
Ωστόσο, αντέδρασε η αντιπροσωπεία της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, η οποία αποχώρησε ξανά από τη διαδικασία καταγγέλλοντας τη συμμετοχή του Ιράν στη σύνοδο.
Όπως είπαν είναι απαράδεκτη η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις μιας χώρας η οποία ευθύνεται για τους θανάτους 400.000 ανθρώπων στον συριακό εμφύλιο.
Την ανακοίνωση για την υπογραφή του μνημονίου έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ.
Όπως είπε οι ζώνες αυτές θα δημιουργηθούν στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Συρία, ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία για το πώς θα ελεγχθούν τα πολεμικά περιστατικά και οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Τι λέει η συμφωνία
Παρά την αντίδραση της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, στην οποία θα απαγορεύεται η πτήση μαχητικών, ενώ αποφασίστηκε επίσης ότι ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα, υπό την αιγίδα Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αναφέρεται ότι στις ζώνες ασφαλείας θα περιλαμβάνονται οι επαρχίες Ιντλίμπ και Χομς, περιοχές της Λατάκιας, του Χαλεπίου και της Χάμα, η ανατολική Γούτα (προάστια της Δαμασκού) και μια περιοχή στα νότια της Συρίας.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν θα σταλούν στην περιοχή διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν την εφαρμογή των ζωνών ασφαλείας.
Όπως είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξει «ομοφωνία» μεταξύ των πλευρών.
Άλλωστε, η συμφωνία για εκεχειρία που είχε επιτευχθεί στις 3ο Δεκεμβρίου του 2016, στην Αστάνα, τελικά κατέρρευσε καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών δεν σταμάτησαν.
Τι λέει η Ρωσία
Υπέρ της δημιουργίας των ζωνών ασφαλείας είχε ταχθεί ανοιχτά η Τουρκία, ενώ το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χθες Τετάρτη 3 Μαΐου στο Σότσι της Ρωσίας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ υποστήριξε ότι η Συρία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, υπό τον όρο ότι η αντιπολίτευση δεν θα προχωρήσει σε νέες πολεμικές επιχειρήσεις.
Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου, λέγοντας ότι το κείμενο τονίζει την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για να «σταματήσει η χρήση όλων των πολεμικών μέσων» και να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία θα συνεχίσει να προσπαθεί για την επίτευξη εκεχειρίας και πολιτικής λύσης.
