Οι κάτοικοι της Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη, διαδήλωσαν σήμερα απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι αρχές μετά τις φονικές πλημμύρες που ισοπέδωσαν την πόλη, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μεγάλο Τέμενος της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά των αρχών της ανατολικής Λιβύης, του κοινοβουλίου και του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του κοινοβουλίου», «Ο Αγκίλα είναι ο εχθρός του Θεού» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» αλλά και «Όσοι έκλεψαν ή πρόδωσαν πρέπει να τους κρεμάσουμε», ήταν μερικά από τα συνθήματα αυτά.
Σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στη διαδήλωση «εξ ονόματος των κατοίκων της Ντέρνα», ζητείται να διενεργηθεί γρήγορα έρευνα και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη «οι υπεύθυνοι της καταστροφής». Επίσης, οι κάτοικοι ζήτησαν να λειτουργήσει «ένα γραφείο υποστήριξης του ΟΗΕ στην Ντέρνα» και να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης αλλά και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου και τη διενέργεια έρευνας για τους παρελθόντες προϋπολογισμούς της πόλης.
Πληροφορίες στα social media αναφέρουν ότι διαδηλωτές πυρπόλησαν το σπίτι του δημάρχου της ρημαγμένης πόλης.
«Οι διασωθέντες, σε ό,τι απέμεινε από την πόλη, στρέφονται εναντίον εκείνων που έσπειραν τον θάνατο και την καταστροφή», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Λίβυος αναλυτής Ανάς ελ Γκομάτι, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες από τη διαδήλωση.
Σύμφωνα με πολιτικούς και αναλυτές, λόγω του χάους που επικρατεί στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια πέρασε σε δεύτερη μοίρα η συντήρηση των ζωτικών υποδομών, όπως ήταν τα φράγματα της Ντέρνα, τα οποία κατέρρευσαν και πλημμύρισαν την πόλη στις 10 Σεπτεμβρίου.
Μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη κυβερνάται επί της ουσίας από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στην Τρίπολη (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ) υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και μία στην ανατολή, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν το 2018 την Ντέρνα, που τότε ήταν προπύργιο ακραίων ισλαμιστών.
Η διαδήλωση έγινε ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν τους χιλιάδες αγνοούμενους της πλημμύρας, που πιστεύεται ότι είναι νεκροί.
«Καμπανάκι» από ΟΗΕ για ασθένειες
Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του και κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δίνουν μάχη για να προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια «δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος λόγω του μολυσμένου νερού και της έλλειψης μέτρων υγιεινής. «Για την ασφάλειά σας, απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε ή να πίνετε το νερό του τοπικού δικτύου υδροδότησης, επειδή είναι μολυσμένο», ανέφερε το Λιβυκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών.
Οι λιβυκές αρχές αναφέρουν κρούσματα διάρροιας σε περισσότερους από 100 ανθρώπους που ήπιαν μολυσμένο νερό.
Σε ανακοίνωσή της, η Αποστολή του ΟΗΕ τη Λιβύη ανέφερε ότι υπάρχουν εννέα υπηρεσίες του ΟΗΕ στη χώρα που ανταποκρίνονται στην καταστροφή και εργάζονται για την πρόληψη ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν «μια δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε 28 τόνους ιατρικών προμηθειών στην κατεστραμμένη χώρα.
Χιλιάδες οι νεκροί
Με τις προσπάθειες διάσωσης να συνεχίζονται, ο αριθμός των νεκρών που δόθηκαν από αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης και ανθρωπιστικές υπηρεσίες ποικίλλει.
Η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10.000 αγνοούνται. Το Σάββατο, ο ΟΗΕ ανέφερε σε δήλωση ότι «περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται», έχοντας προηγουμένως παραθέσει τα στοιχεία της Ερυθράς Ημισελήνου. Πρόσθεσε ότι οι ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεργάζονται με αξιωματούχους της Λιβύης για να εντοπίσουν τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, επιβεβαιώνοντας ότι 3.958 πτώματα έχουν ανασυρθεί και ταυτοποιηθεί και έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά θανάτου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Ντέρνα, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά την καταστροφή, είπε ότι ο απολογισμός μπορεί να φτάσει τους 20.000 νεκρούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας