Ακόμα μια τραγωδία εκτυλίχθηκε σήμερα στα νερά της Μεσογείου και συγκεκριμένα στις ακτές της Λιβύης, με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες.
Αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επιβεβαίωσε πως η λιβυκή ακτοφυλακή απέτρεψε σε τέσσερα σκάφη με μετανάστες την είσοδο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους μετανάστες, 20 άνθρωποι που επέβαιναν σε ένα απ' αυτά τα σκάφη κατέληξαν στη θάλασσα και πιστεύεται πως πνίγηκαν.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες οι μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα δεν είναι γνωστές, είπε η Safa Msehli, εκπρόσωπος του ΔΟΜ.
Από χθες, Τρίτη, συνολικά επτά σκάφη με εκατοντάδες ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη έπεσαν σε έλεγχο του λιβυκού λιμενικού. Περίπου 500, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά και 43 γυναίκες, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη στεριά και μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, έκανε γνωστό η εκπρόσωπος του ΔΟΜ.
Η ίδια πρόσθεσε πως πολλοί απ' αυτούς ήταν εξαντλημένοι και υπέφεραν από αφυδάτωση.
«Η κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο είναι μια ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε η κ. Mehehli. «Βρισκόμαστε στον Ιούλιο και έχουμε ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των αποτροπών για ολόκληρο το έτος 2020.»
Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια αύξηση στα περάσματα και τις απόπειρες διέλευσης μεταναστών από τη Λιβύη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία τους πρώτους έξι μήνες του 2021, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι που παρεμποδίστηκαν στη θάλασσα επέστρεψαν βίαια σε στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη.
Μια πρόσφατη έκθεση του ΔOM αναφέρει ότι ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που πέθαναν κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη σε επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα υπερδιπλασιάστηκε μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με τους πρώτους έξι μήνες του 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 1.146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, με τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας να είναι η πιο θανατηφόρα, με 741 θανάτους.
Το πιο θανατηφόρο ναυάγιο μέχρι στιγμής φέτος σημειώθηκε στις 22 Απριλίου στη Λιβύη, όταν 130 άτομα πνίγηκαν παρότι το πλοιάριο που τους μετέφερε εξέπεμψε πολλές φορές σήμα κινδύνου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας