Πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη ανήγγειλε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, την ώρα που ο Χαλίφα Χάφταρ, ο στρατιωτικός ηγέτης τον οποίο στηρίζει υφίσταται τη μία απώλεια μετά την άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο από τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ Αλ-Σαράτζ.
Η πρόταση του Αιγύπτιου προέδρου περιλαμβάνει εκλεγμένο κυβερνητικό συμβούλιο και κατάπαυση πυρός που θα τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου. Επίσης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ανατολικής Λιβύης -ελέγχεται από τον Χάφταρ- είπε ότι θα πρέπει επίσης να συγκληθεί σύνοδος στη Γενεύη για διαπραγματεύσεις, ενώ θα πρέπει να αποχωρήσουν και όλες οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα.
Η τελευταία αυτή πρόταση έχει προφανή στόχο την Τουρκία, που είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει επισήμως στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, στηρίζοντας την κυβέρνηση Σαράτζ. Σύμμαχοι της κυβέρνησης είναι επίσης η Ιταλία και το Κατάρ. Αίγυπτος, Γαλλία, Ρωσία, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ, αλλά αρνούνται ότι έχουν εμπλακεί στον πόλεμο με όπλα ή στρατό.
Είναι πολύ σημαντική η συμβολή των τουρκικών δυνάμεων στις νίκες του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι έχει εισέλθει στο τελευταίο σημαντικό προπύργιο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στην Τρίπολη, την πόλη Ταρχούνα.
Ο επικεφαλής του ΛΕΣ, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΟΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση στον εμφύλιο που μαίνεται από το 2011 και την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.
Ήδη από την περασμένη Δευτέρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι καθώς και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στεφανί Ουίλιαμς, είχε επαφές με αντιπροσωπεία των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, ώστε να ενημερωθούν για την επανέναρξη των συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός. Επίσης ότι θα ακολουθήσουν επαφές και με την πλευρά Σαράτζ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας