Χωρίς τέλος οι ανθρώπινες τραγωδίες που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στη Μεσόγειο, καθώς σήμερα η λιβυκή ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον επτά μετανάστες, δύο από τους οποίους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 123 διασώθηκαν, μετά το ναυάγιο του σκάφους που τους μετέφερε ανοικτά της Λιβύης,
Ο καπετάνιος ενός σκάφους του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως διασώθηκαν 123 άνθρωποι.
Οι σοροί πέντε μεταναστών, που ήταν νεκροί όταν έφθασαν οι ομάδες διάσωσης, δεν κατέστη δυνατό να ανασυρθούν, διευκρίνισε ο Ράμι Γκομέιντ.
Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Τρίπολης και αναμένεται να μεταφερθούν σε ένα κέντρο κράτησης της λιβυκής πρωτεύουσας.
Το νέο ναυάγιο αυξάνει σε πάνω από 200 τον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την Παρασκευή, βάσει των αριθμών που έχει δημοσιοποιήσει η λιβυκή ακτοφυλακή. Οι νεκροί απ’ την αρχή του έτους ανέρχονται σε 1.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Μέχρι στιγμής η λιβυκή ακτοφυλακή έχει επιστρέψει στις ακτές περίπου 10.000 ανθρώπους απ’ τη αρχή του 2018, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί δεδομένης της σκλήρυνσης της στάσης της Ρώμης. Χθες άλλωστε η ιταλική κυβέρνηση, που έχει μπλοκάρει την είσοδο μεταναστών στη χώρα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει άλλα 12 σκάφη στη Λιβύη ώστε να βοηθήσει έτσι «στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων» και στη μείωση των ροών προσφύγων στη Μεσόγειο.
Στη Γαλλία περίπου 80 πρόσφυγες από το Aquarius και 52 από το Lifeline
Στο μεταξύ, η Γαλλία γνωστοποίησε σήμερα ότι θα υποδεχθεί «περίπου 80» πρόσφυγες του Aquarius και άλλους 52 του Lifeline, των δύο ανθρωπιστικών πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες γύρω από το θέμα των οποίων διχάστηκαν οι Ευρωπαίοι τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Μπρις, γενικός διευθυντής του γαλλικού Γραφείου προστασίας προσφύγων και απάτριδων (OFPRA).
Οι μετανάστες, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, είναι κυρίως «Ερυθραίοι και Σουδανοί» που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο, διευκρίνισε ο Πασκάλ Μπρις, γενικός διευθυντής του γαλλικού Γραφείου προστασίας προσφύγων και απάτριδων (OFPRA). Αναμένεται να φθάσουν «άμεσα» στη Γαλλία, όπου θα τους δοθεί σύντομα το καθεστώς του πρόσφυγα, πρόσθεσε.
