Οι συνεχιζόμενοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα όπου η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει ακόμη φτάσει στους εξαθλιωμένους Παλαιστινίους και η χθεσινή φραστική επίθεση Τραμπ εναντίον του Νοτιαφρικανού προέδρου Ραμαφόζα τον οποίο κατηγόρησε για γενοκτονία των λευκών αγροτών συνιστούν τις κυρίαρχες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Independent έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα καθώς ο ΟΗΕ λέει ότι τα φορτηγά (με ανθρωπιστική βοήθεια) δεν έχουν φτάσει ακόμη στους Παλαιστίνιους», ενώ σε έτερο πρωτοσέλιδο θέμα έχει τίτλο : «Τώρα ο Τραμπ έστησε ενέδρα στον νοτιοαφρικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο κατηγορώντας τον για γενοκτονία». Σε έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα γράφει : «Ο πρωθυπουργός αισθάνεται την πίεση καθώς κάνει στροφή 180 μοιρών για τα χειμερινά επιδόματα θέρμανσης» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι υπό την πίεση των ψηφοφόρων και βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα της περικοπής των επιδομάτων θέρμανσης καθώς τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ένα αυτό θα γίνει τον ερχόμενο χειμώνα ή πόσους πολίτες αφορά.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Καταστροφή στη Γάζα : η Ευρωπαϊκή ’Ένωση αποσυνδέεται από το Ισραήλ» και σημειώνει ότι η Κομισιόν θα εξετάσει κατά πόσο το Ισραήλ σέβεται τη συμφωνία με την ΕΕ το άρθρο 2 της οποίας επισημαίνει ότι οι υπογράφοντες πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνει ότι μετά από 19 μήνες πολέμου στη Γάζα ο απολογισμός είναι τρομακτικός ήτοι 53.000 νεκροί εκ των οποίων η πλειοψηφία παιδιά και γυναίκες, ενώ το 60% των κτηρίων έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Προσθέτει δε ότι οι ακραίες φωνές της ισραηλινής ακροδεξιάς καλούν για την εξάλειψη των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Το δε κεντρικό άρθρο γνώμης της εφημερίδας έχει τίτλο : «Θέτοντας τέλος στην ατιμωρησία» και επικρίνει σφοδρά την ισραηλινή κυβέρνηση για την απαράδεκτη όπως την χαρακτηρίζει πολιτική της προς τους πολίτες της Γάζας.
Στη Γερμανία για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Nachrichten σημειώνει : «Είναι σωστό να αμφισβητεί η ΕΕ τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ. Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ήταν ένα μοναδικό στο είδος του αποτρόπαιο έγκλημα που δικαιολόγησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς. Ωστόσο, μετά από δεκάδες χιλιάδες θανάτους, ο στρατός δεν έχει επιτύχει τους στόχους του και ο αριθμός των ισραηλινών επιθέσεων σε νοσοκομεία και κτίρια που ανήκουν σε οργανώσεις αρωγής είναι πολύ μεγάλος για να δηλώσει ότι λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός. Εδώ και καιρό υπάρχει η υποψία ότι η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση θέλει να εκδιώξει εντελώς τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα. Αυτό υποστηρίζεται από τον ανελέητο πόλεμο την πείνα του πληθυσμού και τον αποκλεισμό των ιατρικών προμηθειών». Επισημαίνει δε ότι «οι καλοί φίλοι λένε στους φίλους τους πότε κάνουν μεγάλα λάθη ακόμη και αν αυτοί δεν θέλουν να τα ακούσουν».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο Τραμπ επιτίθεται πλαγιομετωπικά στον ηγέτη της Νότιας Αφρικής» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι προκλήθηκε μεγάλη ένταση στο Οβάλ Γραφείο όταν ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Σιρίλ Ραμαφόζα ότι η κυβέρνησή του προχωρά σε γενοκτονία των λευκών αγροτών.
