Η αναταραχή που έχει επιφέρει η νέα παγκόσμια τάξη του Τραμπ σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι κοινωνικές περικοπές που σχεδιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός και τα κέρδη των αμυντικών βιομηχανιών από την αλλαγή στις αλυσίδες παραγωγής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τη ρωσική απειλή συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Από το Λονδίνο στο Λβίβ. Πως η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων του Τραμπ συντάραξε την Ευρώπη», ενώ σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα του έχει τίτλο : «Ημέρα κρίσης για τις κοινωνικές περικοπές καθώς ο Στάρμερ αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο αντιπολιτευτικό κύμα» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αποκαλύψει σήμερα τις περικοπές στα επιδόματα, μεταξύ άλλων και αυτά των αναπήρων, παρά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του Εργατικού κόμματος οι οποίοι αντιδρούν στην προσπάθειά του να πετύχει τους οικονομικούς του στόχους. Σημειώνει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ αρνείται ότι τα σχέδιά της για περικοπές 6 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως από τα κονδύλια κοινωνικών παροχών είναι αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ωστόσο η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι συνιστούν μια δύσκολη ηθική και οικονομική υπόθεση.
Στη Γαλλία η Humanite έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Βιομηχανία. Πόλεμοι και κέρδη» και στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής αλλάζουν τις αλυσίδες παραγωγής για να τις θέσουν στη διάθεση των κατασκευαστών όπλων κάτι που όπως γράφει θα τις οδηγήσει στην αποκομιδή μεγάλων κερδών. Η Le Monde από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Covid : Πέντε χρόνια μετά την καραντίνα ο λογαριασμός εξακολουθεί να πληρώνεται» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι στις 17 Μαρτίου του 2020 η καραντίνα σταμάτησε σχεδόν πλήρως την γαλλική οικονομία. Επισημαίνει ότι σήμερα οι οικονομίες αντιμετωπίζουν ακόμη τα αποτελέσματα μίας οικονομικής πολιτικής η οποία έπληξε σοβαρά ολόκληρο τον πλανήτη. Η La Croix από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Οι Ισραηλινοί έποικοι περνούν στην επίθεση» και γράφει ότι ο απεσταλμένος της στην περιοχή που βρίσκονται τα Κατεχόμενα επισημαίνει ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί αυξάνονται διαρκώς από μια εθνικιστική και θρησκευτική ώθηση.
Στη Γερμανία η Τageszeitung σχολιάζει ότι μετά το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ η πολιτική κατάσταση στη Σερβία είναι ολοένα και πιο έκρυθμη καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν κατέβει στους δρόμους της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με πρωτοστάτες τους φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική ηγεσία και τη διαφθορά του συστήματος, με κύρια αιτήματα τα αυτονόητα : δημοκρατία, χρηστή διοίκηση και κράτος δικαίου. Σημειώνει ότι «Με δημιουργικότητα, χιούμορ και ακούραστη επιμονή οι φοιτητές απαιτούν την απομάκρυνση της αυταρχικής ηγεσίας». Υπογραμμίζει ότι «έχουν δημιουργήσει ένα αποκεντρωμένο, δημοκρατικό κίνημα, στο οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Έχουν μάλιστα τη μαζική στήριξη του σερβικού πληθυσμού καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ CRTA, το 80% των Σέρβων στηρίζουν τα αιτήματά τους. Και η κυβέρνηση αδυνατεί να τους ελέγξει».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Οι αφροαμερικανές και ισπανόφωνες γυναίκες πλήττονται σκληρότερα από την απαγόρευση των αμβλώσεων» και διευκρινίζει ότι αυτή η κατηγορία των γυναικών στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Η Washington Post από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Η ολοκλήρωση της οικονομικής πολιτικής Τραμπ παραμένει ακαθόριστη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας