Πληθαίνουν συνεχώς οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τα προσωρινά αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, που δείχνουν καθαρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω ανησυχίας για την μετάβαση της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους εξαιτίας των εμπρηστικών θέσεων του 78χρονου.
Καθώς όλα δείχνουν πως ο μεγιστάνας θα γίνει ο 47ος πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πως η ηγεσία του πρώτου «θα είναι και πάλι κλειδί για να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή. Ανυπομονώ να συνεργαστώ ξανά μαζί του για την προώθηση της ειρήνης μέσω της ισχύος μέσω του ΝΑΤΟ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι περισσότερο από απλοί σύμμαχοι. Μας συνδέει μια πραγματική εταιρική σχέση μεταξύ των λαών μας, που ενώνει 800 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο δεσμός είναι βαθύς, ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία, τη δέσμευση στην ελευθερία και τη δημοκρατία και τους κοινούς στόχους της ασφάλειας και των ευκαιριών για όλους» υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Ας εργαστούμε από κοινού για μια διατλαντική εταιρική σχέση που θα συνεχίσει να προσφέρει στους πολίτες μας. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια σε εμπόριο και επενδύσεις σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού εξαρτώνται από τον δυναμισμό και τη σταθερότητα της οικονομικής μας σχέσης» δήλωσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες, που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ρεπουμπλικάνο. «Με τις δικές σας πεποιθήσεις και με τις δικές μου. Με σεβασμό και φιλοδοξία. Για περισσότερη ειρήνη και ευημερία»» σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία «για έναν στενότερο συντονισμό». Νωρίτερα εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μοντ Μπρεζόν, ισχυρίστηκε πως «αυτό για το οποίο πρέπει να αναρωτηθούμε δεν είναι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, αλλά τι είναι ικανή να κάνει η Ευρώπη. Σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τομέων που είναι απολύτως σημαντικοί, την άμυνα, την επαναβιομηχανοποίηση, την απανθρακοποίηση, πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας», δήλωσε η ίδια.
«Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, μείωση των φόρων, χριστιανικές ρίζες και επιστροφή στην ειρήνη, ελευθερία σκέψης και όχι σε πολιτικές δικές. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν η λογική, το πάθος και το μέλλον! Καλή δουλειά, πρόεδρε Τραμπ» δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.
Ο επίσης ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «όμορφη νίκη», ενώ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, έσπευσε να χρήσει τον Τραμπ θριαμβευτή των εκλογών.
«Οι ΗΠΑ είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος για την Αυστρία. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκταση και ενδυνάμωση των διατλαντικών μας σχέσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μαζί με επιτυχία τις παγκόσμιες προκλήσεις», έγραψε ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ.
Ο Τσέχος πρόεδρος, Πετρ Φιάλα, είπε πως «ο κοινός μας στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο, παρά τις αλλαγές στην κυβέρνηση, και ότι συνεχίζουμε να τις αναπτύσσουμε προς όφελος των πολιτών μας».
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Μαρσέλ Τσιολάκου, ανέφερε πως η χώρα του είναι «έτοιμη να εργαστεί από κοινού για να βελτιώσει την Στρατηγική Σύμπραξη (Ρουμανίας-ΗΠΑ). Υπό τη νέα σας ηγεσία, ευελπιστούμε σε ειρήνη και ευημερία για όλους τους πολίτες μας!» δήλωσε ο Τσιολάκου μέσω Χ, κάνοντας λόγο για «ιστορική νίκη». Τα συγχαρητήριά του στον Τραμπ απηύθυνε επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός Αντρέι Ντούντα.
Η Ρωσίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τη δική τους Δημοκρατία και να μην ρίχνουν τις δικές τους ευθύνες αλλού μεταφέροντας τα συγχαρητήρια του Πούτιν στον Τραμπ.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε ότι μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου θα αποτελέσει κακή είδηση για την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα μπορέσει ο Τραμπ να περικόψει τη χρηματοδότηση του πολέμου. «Ως επιχειρηματίας, μισεί θανάσιμα να δαπανά χρήματα σε διάφορους κόλακες και σε ανόητους συμμάχους κολιτσίδες, σε λανθασμένα φιλανθρωπικά έργα και σε αδηφάγους διεθνείς οργανισμούς» ανέφερε.
Τον Τραμπ συνεχάρη ο Ουκρανός πρόεδρος, που χαιρέτησε «τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ στην προσέγγιση για "ειρήνη μέσω της ισχύος’ στα παγκόσμια ζητήματα. Αυτή είναι ακριβώς η αρχή που μπορεί να πρακτικά να φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του.
Οι αμερικανικές εκλογές δεν μας αφορούν και δεν θα επηρεάσουν τους λαούς είναι το μήνυμα από την κυβέρνηση του Ιράν. «Οι εκλογές στις ΗΠΑ πραγματικά δεν είναι δική μας δουλειά. Οι πολιτικές μας είναι σταθερές και δεν αλλάζουν ανάλογα με τα άτομα. Προνοήσαμε από πριν και δεν θα υπάρξει αλλαγή στον βιοπορισμό του λαού μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Φατεμέχ Μοχατζερανί, Μοχατζερανί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιστορική επιστροφή στον Λευκό Οίκο», που «προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα για την Αμερική και μια ισχυρή επαναδέσμευση στη μεγάλη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Αμερικής». «Συγχαρητήρια για την πιο μεγάλη επιστροφή στην ιστορία... Πρόκειται για μια τεράστια νίκη», έγραψε στο Twitter.
Η Χαμάς υποστήριξε πως η ήττα των Δημοκρατικών είναι φυσικό επακόλουθο της στρατηγικής και κάλεσε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να μάθει από τα λάθη των αντιπάλων του.
Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είπε πως προσβλέπει στην ανανέωση της συνεργασίας με τον Τραμπ, προκειμένου να ενισχυθεί η «παγκόσμια και στρατηγική σύμπραξη» μεταξύ των δύο χωρών. «Θα χαρώ να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την παγκόσμια και στρατηγική σύμπραξη» σημείωσε. «Ας εργαστούμε μαζί για να βελτιώσουμε την κατάσταση των λαών μας και για να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα πως «οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχυθούν και ότι οι περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις και πόλεμοι, κυρίως το παλαιστινιακό ζήτημα και ο πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, θα τερματιστούν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας