Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η επιμονή Νετανιάχου να συνεχίσει την στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα παρά τις αυξανόμενες ενστάσεις της Δύσης ο θάνατος του εμβληματικού πατέρα της ευρωπαϊκής ενοποίησης Ζακ Ντελόρ και η κακοκαιρία που πλήττει Γερμανία και Βρετανία αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.

Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Χαμένοι στη Γάζα. Μιζέρια, ταπείνωση και απελπισία» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι η κατάσταση για τους κατοίκους της πόλης Σείχ Ραντουάν είναι απελπιστική όπως και άλλες πόλεις που διαβιούν Παλαιστίνιοι και τονίζει ότι ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει ακάθεκτος τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Όσα παίρνει ο άνεμος» και σημειώνει ότι η καταιγίδα Γκέριτ έπληξε με σφοδρότητα ένα μεγάλο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Times από την  πλευρά τους έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ζακ Ντελόρ 1925-2023» και στο κύριο άρθρο τονίζουν ότι ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Κομισιόν από το 1985 έως το 1995 συγκρούστηκε με την τότε πρωθυπουργό Θάτσερ  αναφορικά με το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Προσθέτει ότι ο Ντελόρ πέθανε ήσυχα σε ηλικία 98 ετών και προσθέτει ότι ήταν ο άνθρωπος ο οποίος συνέβαλλε τα πλείστα προκειμένου να συγκροτηθεί η ενιαία αγορά αλλά και να δημιουργηθεί το ευρώ.

the times

Στη Γαλλία όλες σχεδόν οι εφημερίδες έχουν πρωτοσέλιδα αφιερωμένα στον σπουδαίο Γάλλο πολιτικό Ζακ Ντελόρ. Η Le Figaro γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Ζακ Ντελόρ η δημιουργός της Ευρώπης» με το κύριο άρθρο να αναφέρει ότι ο γίγαντας της Γαλλικής Αριστεράς και εμβληματική φυσιογνωμία της οικοδόμησης της Ενωμένης Ευρώπη πέθανε χθες σε ηλικία 98 ετών. Προσθέτει ότι ο πρόεδρος Μακρόν αποχαιρέτισε έναν άνδρα που καθόρισε σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Γάζα : Ο Νετανιάχου υπερασπίζεται την ανάγκη ενός μακρού πολέμου» και τονίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κωφεύει απέναντι στις εκκλήσεις του προέδρου Μπάιντεν για εκεχειρία και επιμένει ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνον όταν εξαρθρωθεί πλήρως η Χαμάς. Η Liberation από την πλευρά της έχει τίτλο : «Ζακ Ντελόρ. Το ρομάντζο ενός ευρωπαίου» και αναφέρει ότι ο αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης πέθανε χθες σε ηλικία 98 ετών.     

le figaro

Στη Γερμανία η FAZ γράφει ότι σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια η κατάσταση λόγω των έντονων βροχοπτώσεων παραμένει κρίσιμη. Σημειώνει ότι οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 2021 και επισημαίνει ότι οι αρκετοί κάτοικοι έκαναν Χριστούγεννα σε σκηνές. Μόλις τον Νοέμβριο η στάθμη του Ρήνου ήταν ανησυχητικά χαμηλή για την εποχή. Αλλά οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις μετέβαλλα άρδην την εικόνα. Πλέον ο ποταμός έχει φουσκώσει, τα παγκάκια ένθεν κακείθεν του ποταμού είναι πνιγμένα στο νερό και οι περιπατητές δεν μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους για να κάψουν τις θερμίδες της γαστριμαργικής κραιπάλης των τελευταίων ημερών. Σε άλλες περιοχές της Γερμανίας η κατάσταση παραμένει απειλητική για τη ζωή των κατοίκων.

new york times

Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο Τραμπ μπορεί να παραμείνει υποψήφιος (για τις προεδρικές του 2024) λέει το Μίσιγκαν» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικανικής Πολιτείας έκρινε ότι ο Τραμπ μπορεί τελικώς να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές στην συγκεκριμένη Πολιτεία.