Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.2°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
13°C
15.0° 11.9°
1 BF
61%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
3 BF
26%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
53%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
4 BF
66%
Βέροια
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
60%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
57%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
57%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 13.3°
4 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.9° 12.7°
2 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
5 BF
67%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
6 BF
60%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
40%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
81%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 12.3°
2 BF
46%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
2 BF
58%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.3°
3 BF
54%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 12.7°
1 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
8°C
8.3° 8.3°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου
AP Photo/Susan Walsh

O πόλεμος ξαναφέρνει κοντά Μπάιντεν και Νετανιάχου;

Όποιοι, τους τελευταίους μήνες, διέκριναν μια ψυχρότητα στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Τελ Αβίβ εξαιτίας όσων συνέβαιναν στο εσωτερικό του Ισραήλ ή και προέβλεπαν στροφή διαρκείας ως προς την στάση των ΗΠΑ, μάλλον δεν έβλεπαν μακριά ή δεν γνώριζαν και πολλά για τις διακυμάνσεις στις σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη τις τελευταίες οχτώ δεκαετίες και βάλε.

Σίγουρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθούσε με ανησυχία τα καμώματα του Νετανιάχου και των ακροδεξιών, θρησκόληπτων κυβερνητικών εταίρων του με την προσπάθεια να ελέγξουν τη δικαιοσύνη, γεγονός που εδώ και μήνες έβγαζε χιλιάδες Ισραηλινούς στον δρόμο, σε μια σειρά μαζικών και τακτικών διαδηλώσεων που όμοιές τους δεν είχε ξαναδεί η χώρα. Ωστόσο, Μπάιντεν και Νετανιάχου έσπασαν κάπως τον πάγο τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στις παρυφές της ετήσιας συνέλευσης του ΟΗΕ. Μια συνάντηση που έκλεισε με πρόσκληση του αμερικανού προέδρου προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ως το τέλος του χρόνου.

Μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και τη δήλωση του Νετανιάχου «είμαστε σε πόλεμο» φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι στρατηγικές συμμαχίες δεκαετιών δεν χαλάνε για κάτι αντιδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Σύσσωμη η αμερικανική ηγεσία έσπευσε να σταθεί στο πλευρό του συμμάχου της. «Κατέστησα σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα τα κατάλληλα μέσα για να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του», τόνισε, ενώ σε ένα σαφές μήνυμα προς τρίτες χώρες πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ προειδοποιούν ενάντια σε οποιοδήποτε άλλο παράγοντα εχθρικό προς το Ισραήλ που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση».

«Η δέσμευσή μας ως προς το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του παραμένει αμετακίνητη», είχε δηλώσει νωρίτερα σε ανάλογο τόνο και ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Λόιντ Οστιν, τονίζοντας και αυτός ότι το υπουργείο του θα φροντίσει ώστε «το Ισραήλ να έχει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατεύσει τους αμάχους από την τυφλή βία και την τρομοκρατία».

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις φρικτές επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι «δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία», καθώς κι ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Θέση για τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις πήρε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε «ντροπή» την επίθεση της Χαμάς και δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του με συντριπτική ισχύ». Παράλληλα, δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση. «Φέραμε τόση ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε, «μόνο και μόνο για να δούμε τον Μπάιντεν να την πετσοκόβει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς».

Μένει να δούμε πώς ακριβώς θα μεταφραστεί από πλευράς Ουάσινγκτον αυτό το «ό,τι χρειαστεί». Με δεδομένο μάλιστα ότι το γενικό επιτελείο του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη μεγάλη, φονική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα το 2021, «ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του επιδίωξαν να μην εξελιχθεί εκείνη η σύγκρουση σε εκτεταμένο πόλεμο με τακτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Υπήρξαν επίσης εντατικές, πολύωρες παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να πειστούν οι περιφερειακοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου και του Κατάρ, να διαδραματίσουν ρόλο στη σύναψη μας πιθανής εκεχειρίας», μας θύμιζε ανάλυση του CNN.

Το σκηνικό στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει αρκετά από τότε, ειδικά μετά την πρόσφατη προσέγγιση του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που παραδοσιακά υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους και τον αγώνα τους για ένα ανεξάρτητο κράτος. Θα αντέξει αυτή η νεόκοπη «φιλία» τους κραδασμούς που θα επιφέρει αναπόφευκτα μια νέα αιματηρή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, η οποία μάλιστα ενδέχεται να διαρκέσει για καιρό;

Σε κάθε περίπτωση, οι Παλαιστίνιοι θα είναι για μια ακόμη φορά οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης. «Η απρόσμενη επίθεση της Χαμάς έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν εργάζεται εδώ και μήνες για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ», έγραφαν οι New York Times σε σχόλιο στην ιστοσελίδα τους. Όμως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πει πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το μέλλον των Παλαιστινίων - ένα ζήτημα που θα είναι πολύ πιο δύσκολο μετά το ξέσπασμα της βίας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
O πόλεμος ξαναφέρνει κοντά Μπάιντεν και Νετανιάχου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας