• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 9.5°C / 14.0°C
    1 BF
    66%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.0°C / 12.5°C
    1 BF
    83%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    13°C 9.9°C / 14.0°C
    2 BF
    72%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 6.9°C / 8.8°C
    0 BF
    76%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 6.9°C / 6.9°C
    0 BF
    81%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    10°C 9.8°C / 11.0°C
    0 BF
    77%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    6°C 6.2°C / 6.4°C
    2 BF
    81%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.9°C / 10.9°C
    2 BF
    78%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.7°C / 14.3°C
    2 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.1°C / 10.1°C
    3 BF
    73%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    4 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.0°C / 13.0°C
    1 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.2°C / 14.2°C
    2 BF
    71%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    8°C 8.4°C / 8.4°C
    0 BF
    90%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    13°C 11.7°C / 12.7°C
    2 BF
    62%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 13.8°C
    1 BF
    84%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    11°C 9.7°C / 12.5°C
    2 BF
    87%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.1°C / 12.1°C
    1 BF
    84%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    11°C 9.7°C / 10.5°C
    0 BF
    85%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.5°C / 10.5°C
    0 BF
    76%
© Karaevgen | Dreamstime.com

Δυτική παρέμβαση για τον διαδικτυακό αποκλεισμό στο Ιράν

  • A-
  • A+
Θύελλα αντιδράσεων σαρώνει την χώρα με τις γυναίκες να πρωτοστατούν στο κύμα διαδηλώσεων, απέναντι στην βίαιη καταστολή και τις απειλές. Το γυναικείο κίνημα γιγαντώνεται στη χώρα με το ασφυκτικό νομικό, θρησκευτικό και κοινωνικό πλαίσιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άρουν ορισμένες εμπορικές κυρώσεις που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Διχασμός στην κοινωνία καθώς για πρώτη φορά από τη μέρα που ξέσπασαν τα επεισόδια είχαμε και και φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια των ιρανικών αρχών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις καταπιεσμένες γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε πεδία μάχης τους δρόμους σε σχεδόν 80 πόλεις και κωμοπόλεις.

Το γυναικείο κίνημα γιγαντώνεται στη χώρα με το ασφυκτικό νομικό, θρησκευτικό και κοινωνικό πλαίσιο και, αψηφώντας τη βία των Αρχών και την καταστολή, πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει να σαρώνουν όλη τη χώρα.

Οι διαδηλωτές όμως εκτός από την αστυνομική καταστολή έχουν να αντιμετωπίζουν και τους αποκλεισμούς από το ίντερνετ και κατ’ επέκταση από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που σε ανάλογες περιπτώσεις πρωτοστατούν.

Με αυτό το δεδομένο Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο στόχος της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι να μπορέσουν οι εταιρείες «να παράσχουν στον ιρανικό λαό περισσότερες επιλογές και ασφαλείς υπηρεσίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας και την πρόσβαση του ιρανικού λαού σε πληροφορίες», πρόσθεσε.

Οι ιρανικές αρχές επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp. Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις ιρανικές αρχές ότι προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των διαδηλωτών να οργανώνονται και ότι θέλουν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις «κεκλεισμένων των θυρών».

Ο άδικος θάνατος που τα ξεκίνησε όλα

Όλα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα. Η άτυχη κοπέλα έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η Αμινί είχε τραυματιστεί στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση, κατηγορίες που, όπως αναμενόταν η ιρανική αστυνομία απορρίπτει και απαντά ότι θα… ερευνήσει. Ο πατέρας, επίσης, έχει δηλώσει πως δεν υπήρχε πρόβλημα με την αμφίεσή της, ενώ καταγγέλλει ότι στο σώμα της υπήρχαν μελανιές.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Στη Νέα Υόρκη 

Ο πρόεδρος της χώρας, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ έστειλε τις δικές του προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι «πράξεις χάους» δεν θα γίνουν ανεκτές από την κυβέρνησή του.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι κατηγόρησε τη Δύση για «διπλά μέτρα και σταθμά» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα... ερευνηθεί το περιστατικό του θανάτου της 22χρονης κοπέλας.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία μετά τη σύλληψή της, παρά τις καταγγελίες της οικογένειάς της και ακτιβιστών περί του αντιθέτου. 

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι

AP Photo/Bebeto Matthews

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά καταγράφονται φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που σύμφωνα με τον πρόεδρο Ραϊσί φανερώνουν την ισχύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Η παρουσία του λαού (στις πορείες) είναι η δύναμη και η τιμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας», είπε ο Ραϊσί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από το κράτος πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ιρανικές πόλεις για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών ταραχών, με τους διαδηλωτές να ζητούν την εκτέλεση όσων συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Χθες, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί «για τις αναφορές για ειρηνικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονται με υπερβολική χρήση βίας που οδηγεί σε δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Στέφαν Ντούρατζιτς.

«Καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να μην προχωρούν σε χρήση περιττής ή δυσανάλογης βίας και απευθύνουμε έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ιράν στις «φλόγες» - Ο στρατός προαναγγέλλει μακελειό
Μια δυνατή θύελλα αντιδράσεων σαρώνει την χώρα με τις γυναίκες να πρωτοστατούν στο κύμα διαδηλώσεων, απέναντι στην βίαιη καταστολή και τις απειλές.
Το Ιράν στις «φλόγες» - Ο στρατός προαναγγέλλει μακελειό
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ποιος δηλητηριάζει τα κορίτσια του Ιράν;
Περισσότερες από 1.200 μαθήτριες έχουν διακομιστεί επειγόντως σε νοσοκομεία του Ιράν τους τελευταίους λίγους μήνες, από το ξέσπασμα δηλαδή της εξέγερσης ενάντια στην Αστυνομία Ηθών και το θεοκρατικό καθεστώς.
Ποιος δηλητηριάζει τα κορίτσια του Ιράν;
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Αστυνομία Ηθών αλλάζει, δεν διαλύεται
Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας επισήμανε ότι η αστυνόμευση θα συνεχιστεί από τους «κανονικούς», δικαστικούς θεσμούς, αλλά χωρίς τις «υπερβολές» των διαβόητων «περιπολιών».
Η Αστυνομία Ηθών αλλάζει, δεν διαλύεται
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε εμπόλεμη ζώνη μετέτρεψαν οι δυνάμεις καταστολής στο Ιράν το μνημόσυνο για την Αμινί
Χημικά, κυνηγητό, ξύλο και πραγματικά πυρά επεφύλασσαν οι δυνάμεις καταστολής για τους χιλιάδες που παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο στη μνήμη της 22χρονης Μαχσά Αμινί για τις 40 μέρες από τη δολοφονία της.
Σε εμπόλεμη ζώνη μετέτρεψαν οι δυνάμεις καταστολής στο Ιράν το μνημόσυνο για την Αμινί
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στους φοιτητές η σκυτάλη της εξέγερσης στο Ιράν
Στα πανεπιστήμια του Ιράν έχει επεκταθεί πλέον ο ξεσηκωμός κατά του θεοκρατικού καθεστώτος των μουλάδων με αφορμή τη δολοφονία υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί.
Στους φοιτητές η σκυτάλη της εξέγερσης στο Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι σκοταδιστές ετοιμάζουν πιο άγρια καταστολή
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε τουλάχιστον 46 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης, εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες.
Οι σκοταδιστές ετοιμάζουν πιο άγρια καταστολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας