• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 28.0°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.2°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  95%

Ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας επεξεργάζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Μαδρίτης οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ

AP Photo/Bernat Armangue

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 • A-
 • A+
«Λευκός καπνός» στο περιθώριο της Συνόδου στη Μαδρίτη. Υπεγράφη τριμερές μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας Φινλανδίας για την ενταξιακή διαδικασία των δυο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας επεξεργάζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Μαδρίτης οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να τελειώσει άμεσα το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με μια ανακοίνωση στη λήξη (29/06) των εργασιών της Συμμαχίας και το πρώτο βήμα μοιάζει να έχει επιτευχθεί καθώς στο περιθώριο της Συνόδου υπήρξε τριμερές μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας Φινλανδίας για την ενταξιακή διαδικασία των δυο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Άγκυρα, εδώ και αρκετές μέρες, έδειχνε ανυποχώρητη να ανάψει το πράσινο φως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της «για την ασφάλειά της» ζητώντας από τις δύο χώρες «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων». Aπαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να χορηγήσουν αιτήματα έκδοσης για άτομα που καταζητούνται στην Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι οι χώρες φιλοξενούν μέλη του PKK καθώς και άτομα που, όπως ισχυρίζεται, συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τα τουρκικά παζάρια δείχνουν να καταλήγουν σε συμφωνία ωστόσο παραμένουν άγνωστα τα συνολικά ανταλλάγματα που δόθηκαν στη γειτονική μας χώρα για να πει το «ναι».

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία η Άγκυρα εξασφάλισε τη δέσμευση της Σουηδίας και της Φινλανδίας «για συγκεκριμένα βήματα» που θα οδηγήσουν «στην έκδοση κατηγορουμένων για τρομοκρατία».

Το κοινό ανακοινωθέν

Ο Τούρκος πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

«Η Φινλανδία και η Σουηδία με σαφήνεια και απερίφραστα καταδικάζουν τις επιθέσεις που έχουν γίνει απ΄ όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πάρουν μέτρα για να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του PKK και όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των προσώπων που σχετίζονται με τις οργανώσεις αυτές. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αποτρέψουν τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα προχωρήσουν γρήγορα τα αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία λαμβάνοντας υπόψιν τους τις πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται από την Τουρκία».

*Η Άγκυρα έτσι εκφράζει την υποστήριξη της στην πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και στην πρόσκληση για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανοίγοντας το δρόμο αυτό να γίνει στη διάρκεια της Συνόδου.

Τα «κλειδιά» της συμφωνίας εστιάζουν σε:

 • Πλήρη συνεργασία των τριών χωρών (Τουρκίας, Φινλανδίας, Τουρκίας) κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.
 • Κατάργηση του εμπάργκο των σκανδιναβικών χωρών στην Τουρκία και αύξηση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία.
 • Δέσμευση των σκανδιναβικών χωρών να εμποδίσουν την προπαγάνδα των τρομοκρατικών οργανώσεων στις χώρες τους.

Πριν τη συνάντηση των τριών είχε προηγηθεί δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία χαρακτήριζε για άλλη μια φορά «δικαιολογημένες» τις αιτιάσεις της Άγκυρας, αφού έτσι κι αλλιώς «το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση, όχι μόνο για πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και για την Ευρωπαϊκής Ένωση και τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον χαιρέτισε σήμερα ένα «σημαντικό βήμα», εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη συμμαχία. «Η δέσμευση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς σημαντική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφαλείας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», δήλωσε η 'Αντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία «πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.


► Ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι είχε το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν στην Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Άστραψε και βρόντηξε» κατά του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν
Σε δηλώσεις του πριν το υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει, μεταξύ άλλων, κυρίως για τα θέματα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, επέκρινε τη συμμαχία για αδράνεια σε σχέση με τις τουρκικές ανησυχίες για την...
«Άστραψε και βρόντηξε» κατά του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας
Η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν από σήμερα να παρακολουθούν όλες τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου προς το παρόν, καθώς οι πρεσβευτές των 30 χωρών-μελών της συμμαχίας υπέγραψαν τα πρωτόκολλα...
Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ερντογάν: Το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα βιαστεί να επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας
«Η μπάλα είναι τώρα στην περιοχή τους. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Ερντογάν: Το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα βιαστεί να επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Στη δίνη των απαιτήσεων Ερντογάν για εκδόσεις «τρομοκρατών» Σουηδία και Φινλανδία
Ανέβασε τον αριθμό όσων χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και ζητά την έκδοση από αρχικά 11 σε 33, στη συνέχεια σε 60 και πλέον σε 73 ατόμων.
Στη δίνη των απαιτήσεων Ερντογάν για εκδόσεις «τρομοκρατών» Σουηδία και Φινλανδία
ΕΥΡΩΠΗ
Σταθερά ανυποχώρητος ο Ερντογάν για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εν όψει Μαδρίτης
Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Τούρκος όσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εν όψει της συνόδου κορυφής (28-30 Ιουνίου), επιμένοντας ότι «δεν έχει δει απτές κινήσεις» εκ μέρους της Σουηδίας όσον αφορά τις ανησυχίες...
Σταθερά ανυποχώρητος ο Ερντογάν για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εν όψει Μαδρίτης
ΕΥΡΩΠΗ
Παζαριού συνέχεια μεταξύ ΝΑΤΟ και Άγκυρας εν όψει της συνόδου κορυφής
Όσο πλησιάζει η 14η Ιουνίου, ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εντείνεται η διαπραγμάτευση της Συμμαχίας με την Τουρκία για να μην ασκήσει βέτο στη διεύρυνση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Παζαριού συνέχεια μεταξύ ΝΑΤΟ και Άγκυρας εν όψει της συνόδου κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας