• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.4°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 28.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.5°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  51%
AP Photo/Jamey Keaten, File

Ευλογιά των πιθήκων: Τι συζητούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

 • A-
 • A+
Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ καθώς περισσότερα από 100 κρούσματά της έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αντικείμενο την ευλογιά των πιθήκων, ασθένεια ενδημική στην Αφρική, καθώς περισσότερα από 100 κρούσματά της έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται από τη Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), ομάδα που συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία. Ωστόσο δεν έχει αρμοδιότητα να κηρύξει μια ασθένεια (την ευλογιά των πιθήκων εν προκειμένω) ως διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, που είναι η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ και εφαρμόζεται για την πανδημία της Covid-19.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ, ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων. Εκτός Αφρικής έχουν καταγραφεί πάνω από 100 κρούσματα, σήμερα, Παρασκευή εμφανίστηκαν πολλά ύποπτα κρούσματα στην Ολλανδία, και 23 στην Ισπανία, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Σουηδία και ο Καναδάς.

Ανησυχία για το καλοκαίρι

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε από την πλευρά του πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς» εξήγησε ο Κλούγκε.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι στενός «συγγενής» του ιού της ευλογιάς, αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρος και λιγότερο μεταδοτικός. Συνήθως παρουσιάζει συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό και εξάνθημα. 

Όπως εξηγεί ο Τόμας Ίνγλεσμπι, διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια Υγείας του Johns Hopkins, το μοναδικό σοβαρό ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων στην Αμερική σημειώθηκε το 2003, όταν ένα φορτίο τρωκτικών από την Γκάνα διέδωσε τον ιό σε ποιμενικού σκύλους στο Ιλινόις, οι οποίοι πωλήθηκαν ως κατοικίδια και μόλυναν έως και 47 ανθρώπους. Ωστόσο όλοι ανέρρωσαν. Το 2021, δύο ταξιδιώτες μετέφεραν ανεξάρτητα τον ιό στις ΗΠΑ από τη Νιγηρία, αλλά δεν μόλυναν κανέναν άλλο.

Αυτό που ανησυχεί τώρα τους επιστήμονες είναι ότι τα τρέχοντα κρούσματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι διαφορετικά.

Το πρώτο κρούσμα, το οποίο εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Μαΐου, ταίριαζε στο παραδοσιακό πρότυπο: το άτομο είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία. Όμως, αρκετοί άλλοι νοσήσαντες δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες όπου ενδημεί η ασθένεια και κάποιοι δεν είχαν εμφανή επαφή με άτομα που ήταν γνωστό ότι είχαν μολυνθεί. Για τον λόγο αυτό ανησυχούν μήπως ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και δεν έχει εντοπιστεί.

Να σημειωθεί ότι η περίοδος επώασης από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι μεγάλη: κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.) 

Ο καθηγητής Ίνγλεσμπι επισημαίνει ότι αυτό που είναι τώρα ασυνήθιστο είναι ότι «βλέπουμε αρκετά κρούσματα σε αρκετές χώρες ταυτόχρονα».

Και τι θα γίνει με τα εμβόλια;

Στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για την ανάγκη τυχόν εμβολιασμού. Οι αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου των Λοιμώξεων (CDC) εκτιμούν ότι το υπάρχον εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον κάποια προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων και ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να το χορηγήσουν σε ορισμένες ομάδες...

Πρόκειται για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων και άλλα άτομα που μπορεί να διατρέχουν «υψηλό κίνδυνο» έκθεσης στην ευλογιά των πιθήκων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των CDC, θα ακολουθήσουν συστάσεις τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία εξετάζει εμβολιασμό για την ευλογιά των πιθήκων, ανησυχία για τα κρούσματα
Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων αναμένουν την ερχόμενη εβδομάδα οι βρετανικές υγειονομικές αρχές, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε εμβολιασμό κάποιων ομάδων «υψηλού...
Η Βρετανία εξετάζει εμβολιασμό για την ευλογιά των πιθήκων, ανησυχία για τα κρούσματα
ΚΟΣΜΟΣ
Ο ΠΟΥ δεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων
«Ανησυχώ βαθύτατα για το "ξέσπασμα" της ευλογιάς των πιθήκων», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, που ωστόσο τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί ακόμη παγκόσμια υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο ΠΟΥ δεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμπανάκι από ΠΟΥ για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή ομάδα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ τονίζει ότι τα φεστιβάλ είναι ευκαιρία για να ενημερωθεί ο κόσμος για την εξάπλωση της νόσου, αλλά δεν προκρίνει περιορισμούς όπως με τον Covid.
Καμπανάκι από ΠΟΥ για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: Δεν υπάρχει ανησυχία για πανδημία από την ευλογιά των πιθήκων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχει φόβος ότι η εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων πέραν των αφρικανικών χωρών θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία.
ΠΟΥ: Δεν υπάρχει ανησυχία για πανδημία από την ευλογιά των πιθήκων
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία στην Ε.Ε. για κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων
Σουηδική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων, για την καταπολέμηση της ασθένειας. Καθησυχάζει ο ΠΟΥ.
Συμφωνία στην Ε.Ε. για κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων
ΕΥΡΩΠΗ
Περαιτέρω εξάπλωση της ευλογιάς αναμένει ο ΠΟΥ - συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση
Περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 100 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής εκτός των χωρών όπου συνήθως αυτή εξαπλώνεται.
Περαιτέρω εξάπλωση της ευλογιάς αναμένει ο ΠΟΥ - συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας