Η μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Πούτιν για την αποφυγή πολέμου στην Ουκρανία, η ήπια νόσηση της βασίλισσας Ελισάβετ από κορονοϊό και οι κακοποιήσεις μεταναστών και προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Συνομιλίες της τελευταίας στιγμής καθώς εντείνονται οι φόβοι για πόλεμο στην Ουκρανία» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι χθες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία 105 λεπτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Πούτιν πείσθηκε να διεξάγει επείγουσες συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία. Το δημοσίευμα επισημαίνει πάντως ότι λίγο μετά το πέρας της συνάντησης, πηγές της αμερικανικής αντικατασκοπείας ανέφεραν ότι οι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στην ουκρανική μεθόριο έλαβαν εντολή για επίθεση κάτι που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Η βασίλισσα έχει Covid, αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια λένε πηγές στο παλάτι».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στον κεντρικό της τίτλο : «Πώς η Ευρώπη διαχειρίζεται την τρίτη ηλικία» με το ρεπορτάζ να τονίζει ότι τα άτομα άνω των 70 ετών θα αποτελούν το 20,7% του πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου το 2045 έναντι 13,4% που είναι σήμερα. Επισημαίνει δε ότι στη βόρεια Ευρώπη τα μοντέλα ενίσχυσης των ηλικιωμένων ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : Ουκρανία : «Στο Ντονμπάς, το χείριστο σενάριο» με το ρεπορτάζ να τονίζει ότι η βία που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για μια ρωσική επίθεση, ένα ενδεχόμενο για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει πεπεισμένος ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Στη Γερμανία η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο προσφυγικό επικρίνοντας τον ρόλο της ΕΕ. Επισημαίνει ότι για τις κακοποιήσεις θα πρέπει πρωτίστως να λογοδοτήσουν οι θύτες στις εκάστοτε χώρες. Όμως το ζήτημα δεν κλείνει εδώ. Όταν χώρες όπως η Γερμανία λαμβάνουν δεκάδες ενδείξεις για κακοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν τις εξετάζουν χαρακτηρίζοντάς τις μεμονωμένες περιπτώσεις, τότε κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα. Όποιος απελαύνει θύματα στις χώρες όπου κακοποιήθηκαν, όπως πράττει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης, τότε γίνεται συνένοχος. Ανεξάρτητοι ελεγκτές θα πρέπει να εξετάσουν τις καταγγελίες στη νότια Ευρώπη και να σταματήσουν το δράμα στα εξωτερικά σύνορα δημιουργώντας νόμιμες διόδους διαφυγής με σημεία υποδοχής προσφύγων εκτός ΕΕ».

Στις ΗΠΑ τέλος οι Financial Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η Λευκορωσία λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν την ίδια ώρα όπου η Δύση ζητά συνομιλίες για την Ουκρανία» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα σημειώνει ότι η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι οι 30.000 στρατιώτες της που μετέχουν σε κοινά γυμνάσια με τις ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν επ΄ αόριστο, την ίδια ώρα που η Δύση επιχειρεί να εντείνει τις προσπάθειές της να διατηρήσει ανοικτό το διάλογο με το Κρεμλίνο.
