• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 6.6°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.7°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 5.7°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / 0.0°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.3°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.1°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  4 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.2°C / 3.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.8°C / 14.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.3°C / 6.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  83%

Αποκάλυψη BBC: Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή στο «Κρεβάτι του Προκρούστη»

 • A-
 • A+
Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πιέσεις κρατών και οργανισμών για να υποβαθμιστούν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σε σοβαρές αποκαλύψεις προβαίνει το BBC επικαλούμενο έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πολλές χώρες πιέζουν ώστε να υπάρξουν αλλαγές σε μια έκθεση κομβικής σημασίας για τις πολιτικές ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία και Αυστραλία είναι ανάμεσα στα κράτη που ζητούν από τον ΟΗΕ να υποβαθμίσει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στην χρήση ορυκτών καυσίμων.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποκτά η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι το γεγονός ότι το δημοσίευμα του BBC αναπαρήγαγε και η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έχει μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για τις πρακτικές λόμπινγκ.

Αποκαλύπτεται, ακόμη, ότι ορισμένες πλούσιες χώρες αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα στις φτωχότερες ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε «πράσινες» τεχνολογίες. Αυτό το λόμπινγκ δημιουργεί ερωτήματα για την επικείμενη σύνοδο της COP26, τον Νοέμβριο, της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για αλλαγές σε ζητήματα κλιματικών πολιτικών.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, χώρες πιέζουν για να αλλάξουν οι συστάσεις του ΟΗΕ για άμεσες δράσης, ενώ αυτά έρχονται στο φως λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της COP26, όπου ο Οργανισμός αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη να προβούν σε σημαντικές δεσμεύσεις για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Στις διαρροές περιλαμβάνονται 32.000 προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλους προς την ομάδα επιστημόνων που εργάζεται πάνω στην έκθεση που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ, με στόχο να συνδυαστούν τα καλύτερα δυνατά επιστημονικά δεδομένα, ως προς την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτές οι έρευνες πραγματοποιούνται κάθε έξι με επτά χρόνια από το αρμόδιο σώμα του ΟΗΕ που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να αξιολογεί τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα. Στη συνέχεια, αυτές χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις ώστε να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι απαιτούμενες δράσεις, ενώ η έρευνα που ολοκληρώνεται τώρα θεωρείται κομβικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις στην επικείμενη Σύνοδο.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Η διαρροή δείχνει ότι αρκετές χώρες και οργανισμοί διαφωνούν με την πρόταση περί μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων τόσο γρήγορα όσο προτείνει το εν λόγω προσχέδιο.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απαιτεί «φράσεις όπως “η ανάγκη άμεσης επιτάχυνσης των δράσεων σε όλες τις κλίμακες” να εξαφανιστεί από την πρόταση». Ένας ανώτερος Αυστραλός αξιωματούχος απορρίπτει το συμπέρασμα πως το κλείσιμο των εργοστασίων που λειτουργούν με κάρβουνο είναι απαραίτητο, παρά το γεγονός ότι η απομάκρυνση από τη χρήση κάρβουνου είναι ένας από τους βασικούς στόχους της επικείμενης Συνόδου της COP26.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ενώ η Αυστραλία είναι μεγάλος εξαγωγέας σε κάρβουνο. Το Ριάντ, εξάλλου, ζητά από τους επιστήμονες του ΟΗΕ να διαγράψουν από τα συμπεράσματα της έκθεσης τις προτάσεις τους για πλήρη απαλλαγή από τη χρήση άνθρακα στον τομέα της ενέργειας.

Σε άλλο σημείο, αποκαλύπτεται ότι Ινδός επιστήμονας με στενούς δεσμούς με την ινδική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι το κάρβουνο μπορεί να παραμείνει η βασική πηγή παραγωγής ενέργειας για δεκαετίες επειδή υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις» στην προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές. 

Η Αυστραλία από την πλευρά της ζητά από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) να διαγράψει τις αναφορές στην ανάλυση του ρόλου που παίζουν οι λομπίστες υπέρ των ορυκτών καυσίμων στη χώρα και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, το ίδιο αίτημα προβάλλει και ο ΟΠΕΚ.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος επισημαίνει στο BBC ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των κυβερνήσεων «είναι σημαντικά στην επιστημονική αξιολόγηση των διεργασιών» προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια υποχρέωση να τις ενσωματώσουν στην έρευνα.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μοσχαρίσιου κρέατος και ζωοτροφών διαφωνούν με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση πως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Και οι δύο χώρες ζητούν από τους συντάκτες να διαγράψουν ή να αλλάξουν συγκεκριμένα σημεία της έρευνας, ενώ η Αργεντινή ζητά επίσης οι αναφορές σε φορολόγηση του κόκκινου κρέατος και την εγκαθίδρυση διεθνώς της «Δευτέρας χωρίς κρέας» να εξαφανιστούν από το τελικό κείμενο.

Για την Ελβετία, ένας σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων σχετίζονται με την αλλαγή της διατύπωσης σε σημεία της έκθεσης που επισημαίνεται η ανάγκη οι αναπτυσσόμενες χώρες να στηριχθούν και οικονομικά ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους. Αντίστοιχα αιτήματα διατυπώνει και η Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι οι δεσμεύσεις των αναπτυσσόμενων κρατών δεν στηρίζονται μόνο στη λήψη εξωτερικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, αρκετά κράτη από την Ανατολική Ευρώπη σημειώνουν ότι το προσχέδιο θα έπρεπε να έχει περισσότερες θετικές διατυπώσεις για την πυρηνική ενέργεια και τον ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
«Πολύ αδύναμοι οι στόχοι» της Cop26 για τους «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας του Παρισιού
Βελτιωμένα σχέδια για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τους παγκόσμιους ηγέτες το επόμενο έτος ζητούν οι «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι
«Πολύ αδύναμοι οι στόχοι» της Cop26 για τους «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας του Παρισιού
ΕΥΡΩΠΗ
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην COP26
Ακτιβιστές και οργανώσεις ζητούν τον αποκλεισμό των εκπροσώπων, που σχετίζονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και είναι περισσότεροι από ότι τα μέλη αντιπροσωπείας οποιαδήποτε άλλης χώρας.
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην COP26
ΕΥΡΩΠΗ
«Τελευταία καλή ελπίδα»: Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο, οι προσδοκίες στα τάρταρα
Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα εν μέσω ζοφερών προβλέψεων, παρασκηνιακών επαφών και «θολών» μηνυμάτων από τους ισχυρούς του πλανήτη.
«Τελευταία καλή ελπίδα»: Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο, οι προσδοκίες στα τάρταρα
ΕΥΡΩΠΗ
Λονδίνο: Χιλιάδες μπροστά στις τράπεζες του Σίτι ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου εν μέσω της COP26 στη Γλασκόβη με κύριο αίτημα να σταματήσει κάθε οικονομική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον.
Λονδίνο: Χιλιάδες μπροστά στις τράπεζες του Σίτι ενάντια στην κλιματική αλλαγή
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Αυστραλία υπόσχεται πλήρη απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων έως το 2050
Η Αυστραλία υπόσχεται έως το 2050 να πετύχει την πλήρη απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά χωρίς να σταματήσει η λειτουργία των τομέων ορυκτών καυσίμων.
Η Αυστραλία υπόσχεται πλήρη απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων έως το 2050
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Νέο ρεκόρ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2020
Πιο ψηλά από ποτέ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2020, παρά τους προσωρινούς "κόφτες" που έβαλαν στην βιομηχανική παραγωγή τα lockdown για τον Covid-19, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
ΟΗΕ: Νέο ρεκόρ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας