«Αρκετά ισχυρή απέναντι σε οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος» της νόσου covid-19 είναι μια τρίτη επαναληπτική δόση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.
Η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές στην εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 λειτουργεί καλά ως επαναληπτικό, καθώς φάνηκε στους συμμετέχοντες σε έρευνα ότι αυξάνει τα αντισώματα απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού.
Το τελευταίο διάστημα, οι παρασκευαστές των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται να κάνει επαναληπτικά εμβόλια ή νέα εμβόλια για να αντιμετωπίσει τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Επίσης, υπάρχουν επιστήμονες που έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, που επικαλείται πρόσωπο που έχει γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας, η αντίδραση των αντισωμάτων όσων έλαβαν επαναληπτική δόση του AstraZeneca κατά της ασθένεις covid-19 ήταν «αρκετά ισχυρή απέναντι σε οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος», ενώ καθησύχασε τις ανησυχίες ότι τα εμβόλια με αδενοϊό δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορά.
Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία με μια τροποποιημένη εκδοχή των αδενοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ως μεταφορείς πληροφοριών στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο τρόπος που λειτουργούν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι αυτού του είδους τα εμβόλια ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους, αν ο εμβολιασμός χρειαστεί να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίζονται νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τους Financial Times, προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας.
