• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 32.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 30.3°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 33.7°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.7°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  1 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.7°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 32.4°C
  0 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.9°C / 28.5°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.5°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 34.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 30.3°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  28%
Νέο εμβόλιο για τις παραλλαγές του κορονοϊού αναπτύσσει η Moderna
ID 203247337 © Oasisamuel | Dreamstime.com

Νέο εμβόλιο για τις παραλλαγές του κορονοϊού αναπτύσσει η Moderna

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δοκιμές για ένα νέο εμβόλιο κατά της Covid-19, ανακοίνωσε ότι ξεκινά η Moderna, καθώς αυτό που έχει ήδη εγκριθεί και χορηγείται είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του στελέχους που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική. 

Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας εξακολουθεί να λειτουργεί ενάντια στην παραλλαγή με το όνομα 501.V2, το οποίο εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, καθώς και το B.1.1.7, το οποίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η Moderna.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι στο 501.V2 το εμβόλιο είχε έξι φορές χαμηλότερη απόκριση από ότι στο αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού, προκαλώντας ανησυχίες ότι η ανοσία σε αυτό μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους.

Ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, δήλωσε ότι η εταιρεία ετοιμάζεται για ένα «χειρότερο σενάριο», παρόλο που είχε «μηδενικές ανησυχίες» για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους επόμενους μήνες. «Στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την COVID-19 και την παγκόσμια πανδημία που έχει προκαλέσει, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτικής σημασίας να παραμένουμε σε εγρήγορση καθώς ο ιός μεταλλάσσεται. Αν κάτι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι, θα κάνουμε κάτι, αλλά δεν μπορούμε να αργήσουμε», είπε στους Financial Times. «Δεν θέλουμε να κερδίσει ο ιός, θέλουμε να κερδίσει η ανθρώπινη φυλή. Τα νέα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας είναι ενθαρρυντικά, καθώς το εμβόλιο δημιούργησε ακόμη περισσότερα αντισώματα από ό, τι παρατηρήθηκε σε άτομα που έχουν αναρρώσει και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο της Moderna μπορεί να προστατεύσει κατά και των νέων αυτών μεταλλάξεων», πρόσθεσε ο Bancel.

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άνοδο 4,3% στα 136,70 δολάρια στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη.

Η Moderna είναι ο πρώτος παρασκευαστής εμβολίων που ανακοίνωσε δοκιμές για ένα ενισχυτικό του εμβολίου της κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής σε προκλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν έτσι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό για την ενίσχυση των αντισωμάτων κατά της παραλλαγής αυτής και άλλων μελλοντικών παραλλαγών.

Θυμίζουμε ότι το αρχικό της εμβόλιο έχει εγκριθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την τεχνολογία «RNA messenger - mRNA» πάνω στην οποία βασίζεται να μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στι νέες παραλλαγές. Εάν χρειαστεί, το ενισχυτικό εμβόλιο θα χορηγηθεί και σε άτομα που είχαν ήδη λάβει το αρχικό εμβόλιο της Moderna.

Η ταχεία εξάπλωση των νέων παραλλαγών δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον τα εμβόλια θα μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν, την ώρα που εταιρείες και κυβερνήσεις άρχιζαν τη μαζική διάθεση τους.

Η Moderna δημοσιεύει τα πρώτα αποτελέσματα μιας εργαστηριακής δοκιμής ενάντια στην παραλλαγή που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, παρέχοντας μια πρώτη ένδειξη σε ένα πιθανό πρόβλημα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλοί παρασκευαστές εμβολίων. Τα αποτελέσματα πάντως δεν έχουν ακόμη συναξιολογηθεί.

Οι κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ

Η Johnson & Johnson, η οποία διενήργησε κάποιες δοκιμές για ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα της φάσης 3 αυτή την εβδομάδα, εξέλιξη που ενδέχεται να παρέχει επιπλέον στοιχεία, καθώς θα μπορέσουν να γίνουν συγκρίσεις σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου, με τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ.

Το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer κρίνεται επίσης αποτελεσματικό κατά του Β.1.1.7 που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα δοκιμών έναντι της παραλλαγής που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι δεν θέλει οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων παραλλαγών. «Ωστόσο, πρέπει πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι θα ξεκινήσουμε και έχουμε ήδη αρχίσει να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο, εάν κριθεί απαραίτητο, να αναβαθμίσουμε τα εμβόλια», δήλωσε στο NBC News.

Η Moderna συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για τις δοκιμές. Ο Stéphane Bancel είπε ότι μερικές χιλιάδες συμμετέχοντες θα συμμετέχουν στα τεστ για το ενισχυτικό εμβόλιο. Θα είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες: η μία για να λάβει ξανά το αρχικό εμβόλιο και μια άλλη για να λάβει εκείνο που θα διαμορφωθεί με στόχο την παραλλαγή 501.V2. Από τα τεστ αυτά θα κριθεί επίσης η ποσότητα της δόσης που χρειάζεται για το ενισχυτικό εμβόλιο.

Οι ρυθμιστικοί φορείς ενδέχεται να είναι σε θέση να εγκρίνουν ένα νέο εμβόλιο μόνο βάσει μιας «συνδυαστικής μελέτης», η οποία περισσότερο θα εξετάζει τα αντισώματα των συμμετεχόντων στη νέα παραλλαγή μετά τη λήψη ενός ενισχυτικού και λιγότερο θα αφορά μια μακρά διαδικασία τριών φάσεων τεστ.

Μια ομάδα επιστημόνων στη Νότια Αφρική είπε αυτό το μήνα ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά του στελέχους 501. V2, επειδή έχει μια επιπλέον μετάλλαξη σε ένα βασικό μέρος της ακίδας της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
ΑΦΡΙΚΗ
Η Αφρική σε σοβαρό κίνδυνο αποκλεισμού από το εμβόλιο για το 2021
«Θα είναι τραγικό αν δούμε πλούσιες χώρες να λαμβάνουν εμβόλια για την Covid-19, ενώ οι Αφρικανικές χώρες παραμένουν αβοήθητες», επισημαίνει ο επικεφαλής Υγείας της Αφρικής.
Η Αφρική σε σοβαρό κίνδυνο αποκλεισμού από το εμβόλιο για το 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Για «χάος» από τους ανεξέλεγκτους συνδυασμούς εμβολίων προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Η επικεφαλής επιστήμονας του Οργανισμού τονίζει ότι το «ταίριασμα» δόσεων διαφορετικών εμβολίων θα πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κατά τόπους υγειονομικών υπηρεσιών.
Για «χάος» από τους ανεξέλεγκτους συνδυασμούς εμβολίων προειδοποιεί ο ΠΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ
«Καμπανάκι» από ECDC στην Ευρώπη για την παραλλαγή «Δέλτα»
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των νόσων ζήτησε τον ταχύτερο εμβολιασμό, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων στα κράτη...
«Καμπανάκι» από ECDC στην Ευρώπη για την παραλλαγή «Δέλτα»
ΕΥΡΩΠΗ
Πονοκέφαλος και συνάχι συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα
Βρετανική μελέτη δείχνει ότι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της μόλυνσης από την παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία και τώρα σαρώνει τη Βρετανία, διαφέρουν σε σχέση με αυτά που ξέραμε.
Πονοκέφαλος και συνάχι συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα
ΚΟΣΜΟΣ
Έκκληση από 100 πρώην ηγέτες στην G7 για τα εμβόλια των φτωχών
Πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί καλούν την Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών να πληρώσει για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έκκληση από 100 πρώην ηγέτες στην G7 για τα εμβόλια των φτωχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας