Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η αυριανή κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα εξετάσει την πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και τις εξελίξεις στο Brexit συνιστά την προεξάρχουσα είδηση της ημέρας, ενώ άλλα θέματα που διακρίνονται είναι οι δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων Υγείας ότι η χρήση μάσκας μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο καθώς και οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Καστέξ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει στον τίτλο της : «Μάσκες για έναν ακόμη χρόνο παρά το εμβόλιο» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι οι επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών της χώρας ανακοίνωσαν ότι, παρά τους εμβολιασμούς, η χρήση μάσκας και μια σειρά άλλων προστατευτικών μέτρων θα χρειαστούν ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού και ότι ενδέχεται να διατηρηθούν για έναν ακόμη χρόνο. Από την  πλευρά του ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο πρωθυπουργός εξορμά στις Βρυξέλλες καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η πιθανότητα για ένα Brexit (με συμφωνία) είναι ελάχιστες» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα επισημαίνει ότι το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη εξαρτάται από την επιτυχία ή όχι των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια του δείπνου με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ να δηλώνει ότι πλέον οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι κυριολεκτικά ελάχιστες.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 9.12.2020

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Κλίμα : ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για πράσινα σχέδια ανάπτυξης» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η μαζική οικονομική ενίσχυση για την έξοδο του πλανήτη από την πανδημία μπορεί να βοηθήσει και στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης της Γης, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για το Περιβάλλον η οποία ακόμη επισημαίνει ότι τα κολοσσιαία ποσά μπορούν να μειώσουν ακόμη και κατά 2 βαθμούς Κελσίου την θερμοκρασία της Γης από σήμερα έως το 2030. Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «στόχος μας είναι ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός» και υπερασπίζεται το σχετικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στην Εθνοσυνέλευση, υπογραμμίζοντας ότι η «χώρα βρίσκεται απέναντι σε έναν εχθρό που επιτίθεται στις αξίες μας».     

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 9.12.2020

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο : «Σταράτα λόγια με τη Τουρκία» διερωτάται : «Όταν βρεθούν τη Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα τους απασχολήσει για μια ακόμα φορά ένα επίπονο ερώτημα: Ποια στάση να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία;». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί : «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν επιβολή κυρώσεων. Με τη στήριξη της Γαλλίας θέλουν να δουν την Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για την θρασεία πολιτική της. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση. Πόσο μάλλον όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Όμως στην επίλυση πρέπει να φθάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής δια της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον-Άγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 9.12.2020

Στις ΗΠΑ τέλος η Washington Post έχει τίτλο : «Το εμβόλιο της Pfizer κοντά στην έγκριση» με την εφημερίδα να γράφει ότι το εμβόλιο δύο δόσεων της Pfizer-Biontech ενδέχεται να εγκριθεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα από την Αμερικανική Υπηρεσία τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κάτι που όπως γράφει η εφημερίδα θα συνιστά μια ιστορική απόφαση στην ιστορία της FDA.