Οι λανθασμένες αποφάσεις του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η συνέντευξη Μέρκελ στην Le Monde καθώς και η δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ, συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου
Στη Βρετανία, ο Independent γράφει στον τίτλο του : «Αποκάλυψη : πως η βραδεία αρχή και οι λανθασμένες αποφάσεις για τα τεστ του Covid στοίχισαν ζωές» με το μεγάλο ερευνητικό ρεπορτάζ της εφημερίδας να αποκαλύπτει ότι, πολλές ζωές στη Βρετανία χάθηκαν λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης να διευρύνει τα τεστ και να δημιουργήσει ιδιωτικά εργαστήρια για ανάλυση των επιχρισμάτων, όπως κατήγγειλαν στην εφημερίδα, κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικοί επιστήμονες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σύστημα ελέγχου των επιχρισμάτων για ανίχνευση της νόσου δεν δούλευε πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τρείς κορυφαίοι παθολόγοι προειδοποίησαν την ηγεσία του ΕΣΥ με επιστολή τους ότι, η συγκεκριμένη στρατηγική κόστισε πολλές ζωές και ζήτησαν άμεσα αλλαγές στο σύστημα, πριν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η ευρωπαϊκή αγόρευση της Άγκελα Μέρκελ» και φιλοξενεί συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου με αφορμή την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γερμανία από αύριο. Σε αυτή η κα Μέρκελ υπερασπίζεται τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και προσθέτει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας της να μην διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζει ακόμη ότι «ότι είναι καλό για την Ευρώπη είναι καλό και για τη χωρά της». Επιπροσθέτως καλεί τα κράτη-μέλη «να ενωθούν προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία». Όπως γράφει η εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν στον πύργο του Μέσμπεργκ, στα περίχωρα του Βερολίνου για να συζητήσουν το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη Γερμανία, εκτενές ρεπορτάζ για την επιδιωκόμενη από τον Ερντογάν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Θέμα πίστης». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, αν και εκκρεμεί η σχετική δικαστική απόφαση που αναμένεται εντός της εβδομάδας, το θέμα διχάζει τη χώρα εδώ και καιρό. «Η ιδέα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους. Ο πρόεδρος Ερντογάν τελεί υπό πιέσεις καθώς χάνει τη στήριξη των πολιτών, η οικονομία καταρρέει ενώ ο κορονοϊός κρατά τους τουρίστες μακριά. Άδεια δεν είναι αυτές τις μέρες μόνο η Αγία Σοφία, αλλά και οι παραλίες και τα ξενοδοχεία της τουρκικής Ριβιέρας». Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία όμως ο Ερντογάν έχει μάθει να διαισθάνεται πώς να προσελκύει, να πολιορκεί και να μεταπείθει ψηφοφόρους. Η Αγία Σοφία, σύμβολο της κατάκτησης της χριστιανικής Κωνσταντινούπολης από τους μουσουλμάνους Οθωμανούς, προκαλεί παλιά τουρκικά αντανακλαστικά. Και άλλοι ηγέτες πριν τον Ερντογάν φλέρταραν με την ιδέα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ωστόσο κανείς δεν το αποτόλμησε» καταλήγει το δημοσίευμα.

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times έχουν τίτλο : «Η άνοδος των κρουσμάτων στο Χιούστον γεμίζει τα νοσοκομεία με νέους» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Αμερική βιώνει μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων με 44.000 και πλέον κρούσματα να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο. Ειδικά στο Χιούστον η κατάσταση είναι κυριολεκτικά δραματική, καθώς χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 1.100 νέα κρούσματα σε σύγκριση με μόλις 313 ημερησίως πριν από δυο εβδομάδες. Από την πλευρά της η USA Today έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Δημοσκόπηση : Οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν μια σημαντική μεταρρύθμιση της αστυνομίας» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι, « σε ποσοστό άνω του 80% οι πολίτες ζητούν οι αστυνομικοί να εκπαιδευθούν σε τεχνικές αποκλιμάκωσης της έντασης καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός των αφροαμερικανών στο Σώμα».
