2020-05-11T06:59:34
Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
Έξι νέα κρούσματα του Covid-19 στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ ανέφερε πως δε σημειώθηκε κανένας νέος θάνατος και ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 151. Από τα συνολικά 2.716 περιστατικά, τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.364 με ήδη γνωστό κρούσμα.
2020-05-11T07:04:57
Πρώτο κουδούνι για τη Γ’ Λυκείου
Σήμερα επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου παρά τις επιφυλάξεις και φόβους πολλών γονέων και εκπαιδευτικών για ένα αχρείαστο ρίσκο, ενώ σφοδρές επικρίσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας πέρασε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή το βράδυ σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης σχετικά με την κατάργηση της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για την ηλεκτρονική καταγραφή και μετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες με πρόφαση τις απουσίες λόγω πανδημίας. Πάνω από 34.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει το διαδικτυακό ψήφισμα ζητώντας την απόσυρση και τη μη εφαρμογή της τροπολογίας.
2020-05-11T07:06:57
Ντροπολογία σε ζωντανή μετάδοση
Η ιερή σχέση μαθητών-εκπαιδευτικών, οι επιδόσεις των παιδιών, οι μαθησιακές αδυναμίες, οι πρωτοβουλίες και οι αυτενέργειες του δασκάλου για να (συγ)κινήσει την τάξη του, τα προσωπικά δεδομένα όλων, «ανοιχτά» και εκτεθειμένα! Στα μάτια ποιων και για ποιον λόγο;
2020-05-11T07:17:16
Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν παγκοσμίως 4.247 ακόμα νεκροί και 85.519 κρούσματα σε 195 χώρες.
Οι ΗΠΑ παραμένει η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό θανάτων (79.058), όσο και κρουσμάτων (1.321.223). Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 31.855 θανάτους σε σύνολο 219.183 κρουσμάτων, η Ιταλία με 30.560 θανάτους (219.070 κρούσματα), η Ισπανία με 26.621 θανάτους (224.390 κρούσματα) και η Γαλλία με 26.380 θανάτους (176.658 κρούσματα με βάση τον χθεσινό απολογισμό, σήμερ δεν ανακοινώθηκε νεότερος).
Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι αυτό που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 75 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (57), η Ιταλία (51), το Ηνωμένο Βασίλειο (47) και η Γαλλία (40).
2020-05-11T07:21:17
Ν. Κορέα: Ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων εδώ και έναν μήνα
Στη Νότια Κορέα καταγράφηκε σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα και πλέον, μετά την εμφάνιση νέας εστίας σε προάστιο της Σεούλ με έντονη νυχτερινή ζωή, αφού η χώρα άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα. Αλλά το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ, στη γειτονική επαρχία Κιόνγκι και στην κοντινή πόλη Ιντσόν δόθηκαν εντολές να κλείσουν τα κλαμπ και τα μπαρ, καθώς οι αρχές φοβούνται δεύτερο κύμα μολύνσεων.
Οι αρχές κατέγραψαν 35 νέα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φτάνει έτσι τους 10.909, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Μέχρι σήμερα το πρωί, 85 κρούσματα συνδέθηκαν με 29χρονο που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν μολυσμένος αφού πήγε για να διασκεδάσει στις αρχές Μαΐου σε πέντε κλαμπ και μπαρ στην Ιτέουαν, προάστιο της Σεούλ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Παρκ Γουάν-σουν.
Οι αρχές της πόλης προέτρεψαν όλους όσοι είχαν πάει στη συνοικία τις τελευταίες δύο εβδομάδες να υποβληθούν σε τεστ, ενώ οι υγειονομικές αρχές αποπειρώνται πλέον να ιχνηλατήσουν «χιλιάδες ανθρώπους» που σύχνασαν στα νυχτερινά κέντρα αυτά, τόνισε ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν.
2020-05-11T07:24:45
Φόβοι για άλλο κύμα κορονοϊού στην Κίνα
Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν χθες στοιχεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η αρχή ενός άλλου κύματος κορονοϊού, με μία πόλη στην βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, να χαρακτηρίζεται ως «υψηλού κινδύνου». Αξιωματούχοι της επαρχίας ανέβασαν το υψηλότερο επίπεδο την κατάσταση κινδύνου στην πόλη Σουλάν μέσα μόλις τρεις ημέρες. Χθες καταγράφηκαν εννέα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ στην πόλη αυξήθηκαν τα μέτρα ελέγχου.
Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα μόλυνσης, τα επτά «εισαγόμενα», αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από την 28η Απριλίου. Από τα δέκα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, τα πέντε αναφέρθηκαν στην Γουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2. Πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα που ανακοινώνονται στη μητρόπολη από την 11η Μαρτίου. Τρία κρούσματα αναφέρθηκαν στην Τζιλίν, ένα στη Λιαονίνγκ και ένα στη Χεϊλονγκτζιάνγκ.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τις 82.918, ενώ των νεκρών παρέμεινε αμετάβλητος στις 4.633.
2020-05-11T07:28:46
Μεξικό: 3.500 κρούσματα μέσα το Σαββατοκύριακο
Ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και στο Μεξικό με το υπουργείο Υγείας να επιβεβαιώνει 3.500 κρούσματα τις δύο προηγούμενες μέρες, ενώ η κυβέρνηση προέβλεπε την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ο απολογισμός ανερχόταν επίσημα μέχρι χθες σε 3.645 νεκρούς επί συνόλου 35.022 κρουσμάτων μόλυνσης. Ωστόσο, στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί των θανάτων, και πολύ περισσότερο των κρουσμάτων, είναι αναμφίβολα πολύ υψηλότεροι, καθώς στη χώρα γίνονται συγκριτικά λίγα διαγνωστικά τεστ.
2020-05-11T07:32:02
Ξεπέρασαν τα 39.000 τα κρούσματα στις Σ. Αραβία
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε κατά 1.902 σε ένα 24ωρο και έχει πλέον φθάσει τα 39.048 συνολικά, μετέδωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA. Το ίδιο διάστημα, επτά ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να ανέρχεται σε 246, ενώ 143 ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Αμπντουλαλί, εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Υγείας.
2020-05-11T07:32:33
Σε καραντίνα και ο αρχηγός της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ
Την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ πλησιάζουν τις 80.000, ο Λευκός Οίκος διαψεύδει δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα διότι συνεργάτιδά του μολύνθηκε από τον κορονοϊό.
Όμως, σε απομόνωση θα τεθούν, λόγω της πιθανής έκθεσής τους στον SARS-CoV-2, ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίο μέλος της Ομάδας Κρούσης κατά του νέου κορονοϊού και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ (NIAID), ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Ασθενειών (CDC) και ο Στίβεν Χαν, διευθυντής του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA).
Επίσης, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, η οποία έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αντίδρασης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έναντι της Covid-19, βρίσκεται σε αναμονή, θα τεθεί προληπτικά σε προσωπική καραντίνα, καθώς βρέθηκε θετικός και αρνητικός έπειτα από αντικρουόμενα διαγνωστικά τεστ μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
2020-05-11T07:33:02
Αντιδράσεις στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων στη Μ. Βρετανία
Να εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, να χρησιμοποιούν όσο το δυνατό λιγότερο τα μέσα μεταφοράς και να τηρούν το μέτρο κοινωνικής απόστασης, προτρέπει τους κατοίκους του Λονδίνου σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, Σαντίκ Καν, στον αντίποδα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για τον αρχικό σχεδιασμό χαλάρωσης των περιορισμών.
«Θέλω να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται προς τους κατοίκους του Λονδίνου, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι ακόμη σε ισχύ, το lockdown δεν έχει καταργηθεί και πρέπει να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια περιορισμού της Covid-19» αναφέρει. Καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τη συνεργασία με τους εργοδότες και τις εργατικές ενώσεις ως προς τον τρόπο της ασφαλούς επιστροφής των εργαζομένων στις δουλειές τους.
Ο διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λονδίνου, Ρίτσαρντ Μπερτζ, καλεί τις επιχειρήσεις να μην ανοίξουν τους χώρους εργασίας αύριο, λέγοντας ότι θα ήταν «ανοησία» πριν να δοθούν ακριβείς οδηγίες από την κυβέρνηση. «Ισχυρή και αδιαμφισβήτητη σύστασή μου προς τις επιχειρήσεις του Λονδίνου είναι να μην αλλάξουν σχέδια για αύριο. Δεν τους δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες για το πως θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στην δουλειά τους, ούτε για το πως θα μείνουν ασφαλείς ενόσω εργάζονται» ανέφερε.
Και η γενική γραμματέας του εργατικού συνδικάτου TUC, Φράνσις ο Γκρέιντι, σε μήνυμα στο twitter χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ως «συνταγή χάους», ενώ η οργάνωση κατασκευαστών Βρετανίας, ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τις οδηγίες της και για το είδος του προστατευτικού εξοπλισμού που απαιτείται για τους εργαζόμενους.
2020-05-11T07:36:38
Γερμανία: 22 νεκροί και 357 κρούσματα σε 24 ώρες
Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο φθάνοντας τους 7.417 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 357 με το σύνολό τους να φτάνει έτσι τα 169.575, δείχνουν τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού στη χώρα ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια, λίγες ημέρες αφότου χαλάρωσαν τα μέτρα απαγόρευσης στη χώρα. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, το Σάββατο, ο ρυθμός αναπαραγωγής, ο ρυθμός, δηλαδή, με τον οποίο ένας φορέας μολύνει άλλους μη φορείς, έφτασε στο 1.1, ενώ το φυσιολογικό νούμερο δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει το 1.
2020-05-11T07:52:10
«Το Δικαστήριο της Ε.Ε. έχει αποκλειστική αρμοδιότητα επί της ΕΚΤ και των ενεργειών της»
Η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δικαιοδοσία επί της κεντρικής τράπεζας, σε μια μομφή προς το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας.
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της προβαίνοντας σε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 2 τρισεκ. ευρώ από το 2015 και ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας να εγκαταλείψει το πρόγραμμα αυτό, εάν η ΕΚΤ δεν αποδείξει τη νομιμότητά του μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
«Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το πρόγραμμα αγοράς δημόσιου τομέα και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς για την πανδημία, καθώς και τα άλλα μας μέτρα νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την εντολή μας», δήλωσε η Σνάμπελ στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποκλειστική αρμοδιότητα επί της ΕΚΤ και των ενεργειών της» πρόσθεσε η Σνάμπελ.
2020-05-11T08:23:34
Xιλιάδες καταστήματα σηκώνουν ρολά στην Ελλάδα
Από σήμερα ανοίγουν επίσης χιλιάδες καταστήματα του λιανεμπορίου, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες. Ποιες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν και ποιες παραμένουν κλειστές μέχρι τις 17 Μαΐου.
2020-05-11T08:28:25
Ουρές στα κεντρικά της ΔΕΗ
Εκατοντάδες καταναλωτές περίμεναν από το πρωί στο κατάστημα της ΔΕΗ επί της οδού Αριστείδου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο άνοιξε σήμερα μετά από το πολυήμερο κλείσιμο λόγω της καραντίνας. Οι πελάτες σπεύδουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα οι ουρές να εκτείνονται από την είσοδο του καταστήματος μέχρι την οδό Σοφοκλέους από την μία πλευρά και την Ευριπίδου από την άλλη. Εργαζόμενοι της επιχείρησης ενημερώνουν πάντως τους πελάτες ότι υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης όχι μόνο διαδικτυακά αλλά και τηλεφωνικά.
2020-05-11T08:30:45
Αύξηση ανέργων και στα μητρώα του ΟΑΕΔ
55.307 περισσότεροι άνεργοι ενεγράφησαν στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (5,14% μεταβολή) και παρά το καθεστώς αναστολής συμβάσεων που συνοδεύτηκε από την απαγόρευση των απολύσεων. Συνολικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται σε 1.130.000
2020-05-11T08:33:37
Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού
Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού παρέχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η άδεια ειδικού σκοπού του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) συναρτάται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση.
2020-05-11T08:41:30
Κανονικά στις περισσότερες χώρες η αποστολή αντικειμένων από τα ΕΛΤΑ
Αποκαταστάθηκε η ταχυδρομική σύνδεση με τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, δίνοντας και πάλι τη δυνατότητα αποστολής ταχυδρομικών αντικειμένων προς τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους προορισμούς.
2020-05-11T08:51:49
Στις 39 οι παραβάσεις για μη τήρηση της απόστασης και μη χρήση μάσκας
Στη βεβαίωση 39 παραβάσεων για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, χθες σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Παράλληλα, για μετακινήσεις εκτός νομού του τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν 74 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 27 στην Κεντρική Μακεδονία, 18 στη Θεσσαλονίκη, 6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5 στην Αττική, 5 στην Ήπειρο, 5 στη Θεσσαλία, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 2 στο Βόρειο Αιγαίο, 2 στην Πελοπόννησο και 1 στη Δυτική Ελλάδα.
2020-05-11T09:09:54
Κ. Μητσοτάκης: Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό
Οι προετοιμασίες και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που είχε στον Υμηττό με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, για ακόμα μία φορά τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης, επειδή όπως είπε «δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού», και απηύθυνε επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη».
2020-05-11T09:14:54
Οδηγίες για τους επιβάτες από την ολλανδική KLM
Σε όλες τις πτήσεις της ολλανδικής KLM, θυγατρικής της Air France KLM, η μάσκα θα είναι απαραίτητη από σήμερα, ανακοίνωσε η εταιρεία, που παρ’ότι έχει καθηλώσει τα περισσότερα αεροσκάφη της, εξακολουθεί να πραγματοποιεί μικρό αριθμό πτήσεων.
«Η χρήση μάσκας στη διάρκεια της επιβίβασης και της πτήσεις είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες της KLM», που προειδοποιεί ότι όσοι δεν έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 31 Αυγούστου και μοναδική εξαίρεση γίνεται για παιδιά κάτω των 10 ετών.
2020-05-11T09:16:49
Δωρεάν αντισηπτικό στο μετρό του Παρισιού, μέτρα στο τραμ της Μασσαλίας
2020-05-11T09:22:26
Η Ρωσία η νέα «κόκκινη ζώνη» της Ευρώπης;
Νέα αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων για το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε η Ρωσία, με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 2.000. με την αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών (συνολικά 221.344) η Ρωσία ξεπερνά την Ιταλία ως η τέταρτη χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος Πούτιν έχει συνάντηση σήμερα με αξιωματούχους της κυβέρνησης για να αποφασιστεί εάν θα παραταθούν με περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν αύριο το πρωί. Ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η πανδημία στη Ρωσία δεν πρόκειται να κορυφωθεί στη Ρωσία πριν τον Ιούνιο.
2020-05-11T09:34:16
Οι εκκλησίες άνοιξαν τις πόρτες τους στη Γερμανία
Οι αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα και οι πιστοί προσήλθαν χθες στις εκκλησίες, με την Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί ότι ναι μεν έχει ολοκληρωθεί η «πρώτη φάση» της πανδημίας στη χώρα, αλλά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων έχουν συμφωνήσει σε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στην περίπτωση που αυξηθεί πάλι ο ρυθμός μόλυνσης.
2020-05-11T09:46:05
Ο ιός έφυγε, οι διαδηλωτές επέστρεψαν… και η καταστολή
Έπιασαν δουλειά οι δυνάμεις ασφαλείας στο Χονγκ-Κονγκ το Σαββατοκύριακο, προχωρώντας, όπως ανακοίνωσαν, σε συλλήψεις 230 διαδηλωτών, ακτιβιστών υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων όταν καθιστικές διαμαρτυρίες σε εμπορικό κέντρο εξαπλώθηκαν στους γύρω δρόμους.
Οι συλληφθέντες- αναφέρει το αστυνομικό δελτίο- είναι ηλικίας από 12 έως 65 ετών και οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι «παράνομη συγκέντρωση», επίθεση κατά των οργάνων της τάξης και μη επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους. Δεκαοκτώ άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Βίντεο που μεταδίδονταν ζωντανά από την εργατική συνοικία Mong Kok έδειχναν αστυνομικούς να σπρώχνουν δημοσιογράφους, μέσα σε μια ατμόσφαιρα χάους να χρησιμοποιηθούν σπρέι πιπεριού κατά των διαδηλωτών και να έχουν ρίξει στο έδαφος τους συλληφθέντες που αιμορραγούν.
Όπως καταγγέλλει η ένωση δημοσιογράφων, οι αστυνομικού είχαν στήσει μπλόκα, πραγματοποίησα σωματικές έρευνες σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς εμποδίζοντάς τους να καταγράψουν με τις κάμερες τα γεγονότα και δεν επέτρεψαν σε όσους αντιμετώπισαν προβλήματα από τα σπρέι πιπεριού να πάνε στο νοσοκομείο.
2020-05-11T09:48:00
Στ. Πέτσας: Είμαστε σε πορεία για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε πως είμαστε σε πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων, καταστημάτων λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών «πάντοτε με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε κάθε χώρο και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται».
Τόνισε ότι «από σήμερα 11 Μαΐου το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Οι σκέψεις όλων μας είναι στα παιδιά αυτά που δίνουν τον αγώνα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις».
2020-05-11T10:42:17
Ανησυχία στη Σεούλ από το νέο κύμα των μολύνσεων
Καθυστερεί η Νότια Κορέα το άνοιγμα των σχολείων καθώς οι προσπάθειες χαλάρωσης των μέτρων φρενάρονται από τα νέα κρούσματα και όσο οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν περίπου 5.000 άτομα που πιθανώς να εκτέθηκαν στον ιό το Σαββατοκύριακο.
Οπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας, η απόφαση ήταν «αναπόφευκτη» ορίζοντας τώρα νέα ημερομηνία την 20η Μαίου. «Θα εφαρμόσουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους μαθητές, πράγμα που είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο Park Baek-beom προτρέποντας τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις. Μετά από ημέρες όπου δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό, ανακοινώθηκαν τώρα 85 νέα κρούσματα.
2020-05-11T10:43:29
Πίσω στο σχολείο με… βραχιολάκια για τον πυρετό
Από σήμερα επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις τους στη Κίνα, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι που ενημερώνει εάν κάποιο από τα παιδιά έχει υψηλότερη του φυσιολογικού θερμοκρασία. Η συσκευή είναι το τελευταίο παράδειγμα χρήσης της τεχνολογίας στη Κίνα, στην προσπάθεια να ελεγχθεί η πανδημία, που επισήμως έχει σχεδόν 83.000 κρούσματα και 4.633 νεκρούς.
2020-05-11T10:43:56
Κρούσματα στο ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία
Τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό αναφέρθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε τέσσερις ομάδες της Α’ κατηγορίας, μεταξύ αυτών και της πρωταθλήτριας Μπενφίκα, που ανακοίνωσε ότι ο μεσοεπιθετικός Νταβίντ Ταβάρες βρέθηκε θετικός, είναι ασυμπτωματικός και βρίσκεται σε καραντίνα. Το πρωτάθλημα έχει προγραμματιστεί να αρχίσει πάλι στα τέλη Μαΐου, με κλειστές τις πόρτες των γηπέδων.
2020-05-11T10:44:15
Μείον το ταμείο της Εφορίας στη Γερμανία
Κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα είναι τα έσοδα των φόρων για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και τις αρχές των κρατιδίων φέτος από ότι είχαν αρχικά προϋπολογιστεί, λόγω της κρίσης της πανδημίας, γράφει η Bild, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της. Οι ειδικοί αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις εισπράξεις μέσα στην εβδομάδα. Το έλλειμμα, σημειώνει η εφημερίδα αναμένεται να φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια μέχρι το 2024.
2020-05-11T10:49:58
Η Ισπανία ζητά ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση των αεροπορικών εταιρειών
Κοινή απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες θέλει η Μαδρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο. «Υποστηρίζουμε πως πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση», είπε σε συνέντευξή της προσθέτοντας πως οποιεσδήποτε απαντήσεις από μεμονωμένες χώρες δεν πρέπει να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό. «Όλοι αυτοί οι μεγάλοι αερομεταφορείς δεν είναι της μιας εθνικότητας ή της άλλης, είναι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς», υποστήριξε.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα «πεδίο ισότιμου ανταγωνισμού» για τις αεροπορικές εταιρείες και δεν πρέπει να επιτραπεί στις χώρες, που έχουν τις πιο βαθιές τσέπες, να δώσουν περισσότερη βοήθεια στις δικές τους αεροπορικές εταιρίες σε βάρος των αεροπορικών εταιρειών άλλων χωρών, πρόσθεσε.
«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά ώστε να εξασφαλίσει πως δεν θα παραβιασθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού», ανέφερε και επανέλαβε επίσης τη θέση της Ισπανίας υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από κοινού από τα κράτη μέλη.
2020-05-11T11:30:30
Εγγυημένο εισόδημα για τους πλέον ευάλωτους στην Ισπανία
Η κυβέρνηση Σάντσεθ θα χορηγεί έως 1.015 ευρώ το μήνα σε ένα εκατομμύριο από τις πλέον ευάλωτες οικογένειες. Για το ελάχιστο αυτό εισόδημα η κατάθεση των αιτήσεων θα αρχίσει τον Ιούνιο, με σημείο αναφοράς τα εισοδήματα του 2019. Το ποσό θα ξεκινάει από τα 462 ευρώ και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα πόσα εξαρτώμενα μέλη έχει η κάθε οικογένεια. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, γράφει η El Mundo, και στο υπουργείο Κοινωνικής Περίθαλψης ολοκληρώνουν το διάταγμα που θα περιλαμβάνει τις σχετικές ρυθμίσεις.
2020-05-11T11:59:09
Πρωτοφανής μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιταλία
Συνολική πτώση 29,3% σημείωσε τον Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία, σύμφωνα με τα το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Πρόκειται για το αρνητικότερο στοιχείο των τελευταίων τριάντα ετών. Σε σύγκριση με τους προηγούμενους εννέα μήνες, η παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 8,4%.
Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι μόνοι τομείς που δεν επηρεάστηκαν από τη βαρύτατη οικονομική κρίση -είναι εκείνοι της παραγωγής τροφίμων και του καπνού.
Σύμφωνα με το Istat, «τα μέτρα ασφαλείας, που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και η έντονη μείωση της ζήτησης προκάλεσαν την κατάρρευση της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής». Σε τομείς, όπως αυτοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ενδυμάτων και των δερμάτινων ειδών, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 50%. «Πρόκειται αναμφίβολα για πρωτοφανή ποσοστά».
2020-05-11T12:09:03
Πτώση των μετοχών στις διεθνείς αγορές
Οι χρηματιστηριακές αγορές απώλεσαν σήμερα τα αρχικά τους κέρδη ύστερα από τις αναφορές για αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που απειλούν να επιβραδύνουν ή και να αντιστρέψουν τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού. Οι μετοχές αρχικά κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, ακολουθώντας την πορεία της Ασίας, όπου οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην περιοχή.
Οι επενδυτές προσπάθησαν να παραμείνουν αισιόδοξοι τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε χώρες που έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στο εμπόριο τάραξαν την εμπιστοσύνη στην αγορά.
- Στις 13:05 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,47%. Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,34% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,33%. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, αντέστρεψε τα αρχικά του κέρδη και ήταν νωρίτερα αμετάβλητος.
- Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 107,23 γεν. Το ευρώ υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,2% στο 1,0827 δολάριο ενώ η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,4% στο 1,2367 δολάριο.
- Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν πτώση λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς και της περιορισμένης παγκόσμιας ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας. Το πετρέλαιο Brent σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,6% στα 29,86 δολάρια το βαρέλι με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 3,7% στα 23,82 δολάρια.
2020-05-11T12:30:08
Απαγόρευση διακίνησης δύο αντισηπτικών από τον ΕΟΦ
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε στην απαγόρευση διακίνησης δύο αντισηπτικών που κυκλοφορούν στην αγορά και δε φέρουν την έγκριση του. Πρόκειται για το ANTY CLEAN. «Η εταιρεία Αντωνιάδης Στυλιανός οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του βιοκτόνου «Total Care αντισηπτικό τζελ χεριών». Οι εταιρείες «S.D FOOD I.K.E και VASSO VDK TRADING, καθώς και κάθε άλλη εταιρεία που διακινεί το συγκεκριμένο προϊόν, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες του και να το αποσύρουν από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα».
2020-05-11T12:32:29
«Τα μέτρα πρόληψης είναι το φάρμακο που έχουμε…»
Ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας, Δημήτρης Πύρρος, μιλά για την εξέλιξη της κατάστασης με τον κορονοϊό στη χώρα μας.
2020-05-11T12:43:03
Η ΕΚΤ δεν θεωρεί σκόπιμη την καθιέρωση ψηφιακού νομίσματος
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει επί του παρόντος κάποια «επιχειρησιακή σκοπιμότητα» για την καθιέρωση ενός ψηφιακού νομίσματος, αλλά εξετάζει πώς θα λειτουργούσε αυτό αν αλλάξουν τα δεδομένα, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Υβ Μερς.
«Η έλλειψη μίας συγκεκριμένης επιχειρησιακής σκοπιμότητας για ένα ψηφιακό νόμισμα επί του παρόντος δεν πρέπει να μας σταματήσει και δεν μας σταματά από τη σοβαρή διερεύνηση του άριστου σχεδιασμού του, ώστε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι εάν ποτέ λάβουμε αυτή την απόφαση πολιτικής», είπε ο ίδιος.
2020-05-11T12:46:13
Θετική η εξέλιξη της υγείας του Ρώσου πρωθυπουργού
«Ο Μιχαήλ Βλαντίμιροβιτς συνεχίζει την προγραμματισμένη θεραπεία του σ’ ένα από τα κρατικά ιατρικά ιδρύματα. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η υγεία του εξελίσσεται θετικά» δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μπορίς Μπελιακόφ, προσθέτοντας ότι δεν ήταν προγραμματισμένη η συμμετοχή του Ρώσου πρωθυπουργού στην σημερινή σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα συνεδριάσει υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
2020-05-11T12:53:54
Ανησυχητικές προβλέψεις στις ΗΠΑ
Το μοντέλο πρόβλεψης του Κέντρου Μέτρησης και Εκτίμησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσουν τους 137.000 μέχρι τις αρχές Αυγούστου, κυρίως, λόγω, της διαρκούς μετακίνησης των Αμερικανών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου, σε ορισμένες περιοχές η ανοδική τάση των κρουσμάτων άρχισε να καταγράφεται πριν ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων σε διάφορες Πολιτείες.
«Εάν δεν επιταχυνθούν τα τεστ, η ιχνηλάτηση επαφών, η απομόνωση των κρουσμάτων και η ευρεία χρήση μάσκας, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα νέων κρουσμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 1.329.700 Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον ιό και τουλάχιστον 79.528 έχουν πεθάνει σύμφωνα με τον απολογισμό του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
2020-05-11T12:55:00
Παράταση απαγόρευσης πτήσεων στην Κύπρο
Έως τις 28 Μαΐου παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων από και προς την Κύπρο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του νέου κορονοϊού.
Οι μόνες πτήσεις που θα πραγματοποιούνται είναι αυτές για την εισαγωγή προϊόντων και άδεια αεροσκάφη που θα παραλάβουν πολίτες άλλων χωρών για να επαναπατριστούν ή που πρέπει να αναχωρήσουν από τη χώρας για ιατρικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι κυπριακές αρχές έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας μετά την 9η Ιουνίου.
2020-05-11T13:33:26
Βρετανία: 210 νέοι θάνατοι
Η Βρετανία κατέγραψε 210 νέους θανάτους από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν συνολικά οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκοτίας.
Συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας 32.065 ασθενείς, αριθμός που περιλαμβάνει τους θανάτους σε όλα τα ιδρύματα έπειτα από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
2020-05-11T13:52:33
Πιθανή η έναρξη αθλητικών πρωταθλημάτων τον Ιούνιο στη Βρετανία
Η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε τις αθλητικές ομοσπονδίες να προετοιμαστούν για επανέναρξη των πρωταθλημάτων εντός του Ιουνίου, αλλά χωρίς κοινό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επανέναρξη των πρωταθλημάτων θα γίνει στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης άρσης των μέτρων όπου «θα επιτρέπονται πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα που θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και θα μαγνητοσκοπούνται». Ωστόσο, εξηγεί ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό πριν από την 1η Ιουνίου.
Αντιδράσεις στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα
Η Πρέμιερ Λιγκ έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να ξαναξεκινήσει το πρωτάθλημα, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες για την ασφάλεια των παικτών και όσων συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διεξαγωγή των αγώνων. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η χώρα θα περάσει στην επόμενη φάση μόνο αν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας και υπάρξει ουσιαστική μείωση κρουσμάτων της ασθένειας και των θανάτων.
Επίσης πολλές ομάδες τονίζουν ότι μπορεί να χαθεί το πλεονέκτημα έδρας για κάποιες ομάδες, καθώς έχει προταθεί να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα στάδια για τους αγώνες.
2020-05-11T14:17:32
Συνωστισμός στο παρισινό μετρό μετά την πρώτη άρση των μέτρων
Σκηνές με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται για να μπουν στους συρμούς του μετρό έδειξαν τα γαλλικά ΜΜΕ σήμερα, πρώτη μέρα άρση των περιοριστικών μέτρων στο Παρίσι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον σταθμό «Gare du Nord». Σε άλλους σταθμούς τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα, ωστόσο με πολύ κόσμο να περιμένει στις αποβάθρες.
«Φοβάμαι, αλλά δεν έχω άλλο τρόπο να πάω στη δουλειά» δηλώνουν οι περισσότεροι πολίτες που ρωτήθηκαν.
2020-05-11T15:11:54
Ανοίγει την οικονομία ο Πούτιν παρά τα αυξημένα κρούσματα Covid-19
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεοπτικό διάγγελμά του ανακοίνωσε σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας έπειτα από σχετική τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να επανεκκινήσει η οικονομία, τώρα που με την καραντίνα μπόρεσε να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας».
Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως αυτή η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες εξηγείται διότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα διαγνωστικά τεστ, που έχουν φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια, και όχι από επιτάχυνση της διασποράς του κορονοϊού. Όπως λένε, αυτό εξηγεί την αναλογικά χαμηλή θνητότητα από τη νόσο.
2020-05-11T15:34:12
Επίδομα ανά οικογένεια θεσμοθετεί η ισπανική κυβέρνηση
H Iσπανία καθιερώνει ένα νέο ειδικό επίδομα (το ελάχιστο ζωτικό εισόδημα, ΙΜV, όπως το αποκαλεί), με στόχο την ενίσχυση των νοικοκυριών που περισσότερο έχουν πληγεί από την πανδημία
2020-05-11T15:57:46
Ουρές μετά την καραντίνα για… φτηνά τσιγάρα και αλκοόλ
Μια τεράστια ουρά δημιουργήθηκε σήμερα το πρωί στο χωριό Λε Περτί στα γαλλο-ισπανικά σύνορα. Οι Γάλλοι πολίτες, εκμεταλλευόμενοι τη χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας είπαν να την εκμεταλλευθούν και να πάνε να… ψωνίσουν φτηνά τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά στην ισπανική πλευρά (εκεί το χωριό λέγεται Ελ Λίμιτ: Το Όριο). Τον καλό καιρό, Γάλλοι και από άλλες περιοχές σπεύδουν στο Λε Περτί για τα φτηνά τσιγάρα και ποτά.
Όπως είναι εμφανές και από τη φωτογραφία στο Tweet ενός εξοργισμένου πολίτη, κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν τηρήθηκε.
Πάντως η τοπική κυβέρνηση μετά το συμβάν εξέδωσε προειδοποίηση, καλώντας τους Γάλλους να μην ταξιδεύουν στο Λε Περτί, τονίζοντας ότι μπορεί να «έχουν μειωθεί τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή, αλλά υπάρχουν ακόμα».
2020-05-11T16:26:44
Μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Ιταλία
Μια μικρή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση στην Ιταλία, καθώς ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε, με 58 λιγότερα κρούσματα, αν και υπήρξε μικρή αύξηση στον αριθμό των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 14 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 179 άνθρωποι και καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα. 1.401 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή έβδομη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται, για έκτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 219.814. Οι νεκροί έφτασαν τους 30.739. Παράλληλα, 106.587 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
2020-05-11T16:46:20
Ευθύνες και για την οικονομική κρίση αποδίδει στο Πεκίνο η Ουάσιγκτον
Ο σύμβουλος εμπορίου του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζει ότι η Κίνα «πρέπει να πληρώσει» για την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία
