• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.4°C / 15.1°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.4°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  82%

Βέτο από Ιταλία και Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής

 • A-
 • A+
Η πανδημία του κορονοϊού επεκτείνεται με την ίδια ένταση σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας όχι μόνο την υγειονομική κατάσταση των χωρών, που στην πλειονότητά τους έχουν προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα για την αναστολή εξάπλωσης της νόσου, αλλά και την οικονομική. Καλά λόγια, αλληλεγγύη, αλλά όχι ξεκάθαρες απαντήσεις από τους G20.
 • Δραματικοί είναι οι αριθμοί: Πάνω από μισό εκατομμύριο τα επιβεβαιωμένα σε όλο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 22.993. Η εξέλιξη της πανδημίας, εδώ.
 • Στους 26 οι νεκροί στην χώρα μας. 71 νέα κρούσματα, 892 στο σύνολο
 • Ξεπέρασε το φράγμα και των 8.000 η Ιταλία, με 662 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.
 • Oι G20 «ρίχνουν» 5 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
 • Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της πανδημίας,  ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στις ΗΠΑ. 
 • Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί στην Ισπανία, πάνω από 56.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • Ο ΠΟΥ βλέπει «ενθαρρυντικά σημάδια» στην Ιταλία, όμως στη Λομβαρδία παρουσιάστηκαν 2.500 νέα κρούσματα.
 • Περίπου 3,3 εκατ. Αμερικανοί συρρέουν για επίδομα ανεργίας, ποσοστό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από προηγούμενες καταγραφές. Πακέτο μέτρων ύψους 2.2 τρισ. ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία
 • 157 νέα θύματα στο Ιράν και αύξηση-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κατά 2.389. 
 • Σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη στην Ε.Ε. στις 17.00 με αντικείμενο και την πανδημία, ενώ υπάρχει πλέον αίτημα για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου
   

Συνεχίζεται το τηλεπόκερ στη Σύνοδο Κορυφής

Μακρά ενδέχεται να είναι η νύχτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών συνεχίζονται, παρά την απόρριψη των προτάσεων από Ιταλία και Ισπανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσάζοντα με στόχο να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός πάνω στο επίμαχο άρθρο 14 ώστε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.
 

 

Βρετανικό σενάριο για 1,8 εκατ. νεκρούς παγκοσμίως

Ερευνητές του Imperial College εκτιμούν ότι η πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο

Η εκτίμηση βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, σύμφωνα με όσα ήταν γνωστά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.α.) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί «πρόβλεψη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Σημειώνεται ότι το Imperial College σε προηγούμενη έκθεσή του είχε κάνει λόγο για πιθανά 500.000 θύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο.

Η αναφορά αυτή δέχτηκε πολλές επικρίσεις (κυρίως για τη μεθοδολογία της) από τον επιστημονικό κόσμο, όμως οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια. Ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισεκ.). Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.

Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή στη. Σε κάθε περίπτωση «την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα», υπογράμμισαν.
 

 

Το ΥΠΟΙΚ ζητά απαλλαγή από δασμούς και ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα

Αίτημα προς την Κομισιόν για απαλλαγή από δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής σε προϊόντα που έρχονται στη χώρα μας και κρίνονται απαραίτητα για την καταπολεμηση του κορονοϊού έχει υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα να συμπεριληφθεί σε απόφαση της Επιτροπής για τη χορήγηση απαλλαγής από δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής σε είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ατομική προστασία και την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού (COVID-19), καθώς και σε ιατρικές συσκευές, εξοπλισμό και υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μονάδες βοήθειας κατά τη δράση τους στο πλαίσιο καταπολέμησης της διασποράς της πανδημίας. Κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλυτικός κατάλογος των ειδών, τα οποία η χώρα μας αιτείται να συμπεριληφθούν στις απαλλακτικές διαδικασίες.

Αλματώδης αύξηση νεκρών και στην Τουρκία

Στους 75 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία, από 16 που είχε ανακοινωθεί χθες.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα κρούσματα έχουν φτάσει, πλέον, τα 3.629, ενώ πρόσθεσε πως έχουν πραγματοποιηθεί 7.286 τεστ το τελευταίο 24ωρο.

Στρατός στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, ακόμη μία φαεινή ιδέα Τραμπ

Η πρόταση του Λευκού Οίκου για ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έφερε οργισμένη αντίδραση από την Οτάβα.

Η κυβέρνηση Τριντό χαρακτήρισε ανούσια την κίνηση αυτή επισημαίνοντας ότι θα τραυμάτιζε τις σχέσεις των δύο κρατών.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κρίστια Φρηλαντ, «Ο Καναδάς είναι αντίθετος στην πρόταση αυτή και έχουμε κάνει την αντίρρησή μας πολύ ξεκάθαρη».
 

Ο Μπολσονάρο αφήνει τις εκκλησίες ανοιχτές

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απαλλάσσει τις εκκλησίες από την καραντίνα ανακοινώνοντας ότι η θρησκευτική δραστηριότητα είναι υπηρεσία πρώτης ανάγκης.

Αυτό ήταν και το αίτημα των ευαγγελιστών κληρικών προς τον ακροδεξιό πρόεδρο ο οποίος έχει ενοχλήσει με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία.

Ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι οι εκκλησίες είναι το «τελευταίο καταφύγιο» για πολλούς ανθρώπους.

Τα κρούσματα στη χώρα έχουν τετραπλασιαστεί αυτή την εβδομάδα με το συνολικό αριθμό να φθάνει τις 2.433, ενώ έχουν υπάρξει και 57 θάνατοι.

Δε βγαίνει και δεν μπαίνει κανείς

Το κλείσιμο των συνόρων, ακόμη για τους υπηκόους της χώρας, από αύριο Παρασκευή ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Η Ουκρανία κλείνει τα σύνορά της από αύριο Παρασκευή, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Μέχρι το τέλος της Παρασκευής, 27 Μαρτίου, τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν και όλη η επιβατική κίνηση θα διακοπεί. Πριν από δύο εβδομάδες κάλεσα τους πολίτες να επιστρέψουν επειγόντως στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν από μόνοι τους και τους είμαι ευγνώμων. Άλλους, πάνω από 80.000 Ουκρανούς, τους επαναπατρίσαμε με αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία. Αλλά σήμερα δεν έχουμε άλλο χρόνο να περιμένουμε. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια δύσκολη επιλογή ανάμεσα στους πολίτες που βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό και στην ασφάλεια 40 εκατομμυρίων πολιτών εντός της χώρας», τόνισε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε πως διπλωμάτες θα φροντίσουν τους Ουκρανούς που δεν κατόρθωσαν να επιστρέψουν στη χώρα.

 

Παγκόσμιος θρήνος

«Απαράδεκτες και απογοητευτικές οι προτάσεις»

Κόντε και Σάντσεθ απέρριψαν ως απαράδεκτες και απογοητευτικές τις προτάσεις που βρίσκονται στο προσχέδιο για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Οι ηγέτες Ιταλίας και Ισπανίας ζήτησαν να βρεθεί μία κατάλληλη λύση για την πολύ σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζουν όλες οι χώρες, καθώς οι προτάσεις δεν είναι οι αρμόζουσες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζήτησαν, ακόμη, όπως αναφέρει η La Stampa, από το Συμβούλιο Κορυφής να αναθέσουν στους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ΕΚΤ, Eurogroup) να ετοιμάσουν νέες προτάσεις μέσα σε δέκα ημέρες. 

Ο Τζουζέπε Κόντε μίλησε με σκληρά λόγια και ανέφερε «Κανείς δεν σκέφτεται να γίνει διαμοιρασμός του δημόσιου χρέους, κάθε χώρα απαντά με τους δικούς της τρόπους, αλλά αυτό που λείπει είναι τα πρωτοποριακά και πραγματικά κατάλληλα οικονομικά εργαλεία για να διεξαχθεί αυτός ο πόλεμος που πρέπει να δώσουν όλοι οι Ευρωπαίοι για να κερδηθεί το συντομότερο δυνατό».

Για το εάν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εργαλεία ανάλογα με εκείνα της κρίσης χρέους ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτοί οι μηχανισμοί που έφεραν την τρόικα στην Ελλάδα δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Θέλω να το κάνω σαφές, μην μπαίνετε στον κόπο, κρατήστε τα, η Ιταλία δεν τα χρειάζεται».

Καλπάζει ο αριθμός των νεκρών και στη Γαλλία

Ακόμη 365 θύματα του κορονοϊού στη Γαλλία με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1.696.

Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα είναι 29.155.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας 16χρονος από την περιοχή Ιλ ντε Φρανς.

13.904 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, από τους οποίους οι 3.375 είναι σε ΜΕΘ. Από αυτούς το 34% είναι κάτω από τα 60 και το 58% είναι μεταξύ 60-80 ετών.

Η κρίση του κορονοϊού στην Ελλάδα σε αριθμούς - 26.03.2020

Για πρώτη φορά πάνω από 100 νέα θύματα στη Βρετανία

Την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε θανάτους στη χώρα ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές, καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 115 άνθρωποι, αυξάνοντας τα θύματα συνολικά σε 578.

11.658 από τους 104.866 που έχουν εξεταστεί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν αρχίσει ήδη να... προετοιμάζουν τους Βρετανούς ότι ορισμένα από τα μέτρα απαγόρευσης θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για ένα διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, Τζένι Χάρις, τα μέτρα αυτοαπομόνωσης δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.

Απέφυγε να πει πότε αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας, επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων, με τα οποία επιβάλλεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, μόλις αρχίζει να διαφαίνεται, ωστόσο τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

«Ενδέχεται να δούμε μέτρα καραντίνας να παρατείνονται για τους επόμενους 6 μήνες. Αυτό δεν θα ήταν ένα απίθανο σενάριο» τόνισε η επιστήμονας.

Το ευρωπαϊκό ομόλογο είναι σαν το... τέρας του Λοχ Νες

Διαφωνίες εντός Ε.Ε. για να υπάρξει ενωμένο μέτωπο στα οικονομικά μέτρα, την ανταλλαγή ιατρικού εξοπλισμού και τη διασφάλιση βασικών αγαθών στο πλαίσιο ανάληψης συλλογικής δράσης κατά του κορονοϊού.

Ο Σαρλ Μισέ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επικεφαλής της σημερινής Συνόδου Κορυφής που γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης και έχει ήδη κάνει έκκληση για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ».

Εννέα χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν ζητήσει την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου για κοινή διαχείριση χρέους.

Όμως Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία δηλώνουν αντίθετες.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι έχει δει προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο επισημαίνεται ότι το μπλοκ θα ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών να αναπτύξουν περαιτέρω τα επόμενα μέτρα.

Όμως μετά από αρκετούς γύρους συζητήσεων πριν από την τηλεδιάσκεψη τα κράτη-μέλη δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα κείμενο αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη.

Το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του αναφέρουν ότι τα μέλη της Ε.Ε. μπορούν ακόμη να βρουν χρηματοδότηση από τις αγορές χρέους, ενώ η ΕΚΤ έχει επίσης ανακοινώσει έκτακτες αγορές ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ.

«Ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ομόλογο είναι το τέρας του Λοχ Νες. Δεν το έχουμε δει ποτέ και δεν είναι στο τραπέζι της συζήτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Περισσότερα από 500.000 πλέον τα κρούσματα

 

Ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας το ένα τρίτο των νεκρών στην Ισπανία

Ενώ το ισπανικό δράμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα στοιχεία που παρουσίασε το ραδιόφωνο Cadena Ser σοκάρουν, καθώς καταγράφουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των νεκρών στη χώρα είναι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας.

Συνολικά 1.307 ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό

AP Photo

Μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης, έχουν πεθάνει 855 τρόφιμοι γηροκομείων από την έναρξη της επιδημίας. Ο σταθμός επικαλέστηκε στοιχεία που συνέλεξαν τα τοπικά παραρτήματά του σε όλη την Ισπανία.

Οι οίκοι ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι ένοικοι των οποίων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανέφερε ότι ακόμη συλλέγει στοιχεία από όλες τις περιφέρειες για την κατάσταση στα γηροκομεία και δεν είναι προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ραδιοφωνικό σταθμό.

Σασόλι: Τα κορονο-ομόλογα σωστή επιλογή

Μετά την ομιλία του στο συμβούλιο κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, είπε στους δημοσιογράφους ότι «η απάντηση που εξετάζεται μέσω των κορονο-ομολόγων ή παρόμοιων εργαλείων, είναι η σωστή επιλογή που πρέπει να κάνουμε

Ο Σασόλι επικρότησε την αρχική στάση της Κομισιόν απέναντι στην κρίση, αλλά παρότρυνε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν τους ορίζοντες τους στην μάχη κατά του κορονοϊού: Ανησυχούμε πολύ και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε δημιουργικότητα, νέες ικανότητες, πρέπει να διασφαλίσουμε εξαιρετικά μέτρα. Δεν φτάνει να κάνουμε μικρές προσαρμογές στα εργαλεία που ήδη έχουμε.

Ξεπέρασαν τους 8.000 οι θάνατοι στην Ιταλία

Μετά από τέσσερις ημέρες ελαφράς μείωσης του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, τα σημερινά στοιχεία από την Πολιτική Προστασία στην Ιταλία δείχνουν ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.492 νέα κρούσματα, από 3.491 χθες. 

Ο αριθμός των νεκρών είναι 662 σήμερα έναντι 683 την Τετάρτη.

Συνολικά οι νεκροί στη γειτονική χώρα είναι 8.165, ενώ τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ανέρχονται πλέον στα 80.539.

«Αλληλεγγύη» και... βλέπουμε από τους ισχυρούς του πλανήτη

Η ομάδα των G20 που αντιμετωπίζει ήδη αυστηρή κριτική ότι δεν αναλαμβάνει συλλογική δράση για αντιμετώπιση της πανδημίας δεσμεύθηκε για περισσότερη συνεργασία. 

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης, οι G20 ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν με περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια την παγκόσμια οικονομία .

Στο κοινό ανακοινωθέν οι πιο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αναφέρουν ότι θα ενισχύσουν τις αρμοδιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας «παγκόσμια δράση, αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία είναι απαραίτητες περισσότερο από ποτέ».

Παρά τα ωραία λόγια δεν υπήρξαν σημαντικές «ειδήσεις» από την τηλεδιάσκεψη, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τους ισχυρούς του πλανήτη να διπλασιάσουν το 50 δισ. δολαρίων ειδικό κονδύλι που έχει το Ταμείο για έκτακτες καταστάσεις. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι θα πρέπει να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις εκτεταμένων χρεοκοπιών και απολύσεων».

Περισσότερα σε λίγο…
 

«Ηρεμία πριν από την καταιγίδα»

Ως «ηρεμία πριν από την καταιγίδα» περιέγραψε την παρούσα φάση ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. ‘Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι εξετάζονται ήδη σενάρια επιστροφής σε «φυσιολογικές» συνθήκες ακόμη και πριν από το τέλος της πανδημίας.

«Με 200 νεκρούς η Γερμανία μπορεί να βρίσκεται πιο χαμηλά σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, αλλά οι αριθμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί. Έχουμε ήδη πολλούς θετικούς στον ιό. Και έχουμε ήδη πολλούς νεκρούς», δήλωσε ο κ. Σπαν, ο οποίος προσπάθησε πάντως να δώσει και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: «Θα υπάρξει και μια εποχή μετά τον κορονοϊό, κατά την οποία θα δίνουμε την μάχη με τον ιό, αλλά η ζωή θα εξομαλύνεται. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα περιορισμού είναι απολύτως αναγκαία, αλλά χρειαζόμαστε ταυτόχρονα ένα σχέδιο, με το οποίο θα ασχοληθούμε μετά το Πάσχα, όταν θα ξέρουμε πού βρισκόμαστε», δήλωσε. Αυτό ωστόσο θα είναι εφικτό, διευκρίνισε, μόνο εφόσον όλοι τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Αp photo

Αναφερόμενος στην έλλειψη προστατευτικών μασκών, ο κ. Σπαν παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως «σε έναν κλάδο όπου μιλάμε για μερικά λεπτά του ευρώ, ο κόσμος θα έφτανε σε τέτοια κατάσταση». Δήλωσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστική, «όπως αυτή του χρυσού», αλλά διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία έχει πλέον παραγγείλει επαρκείς ποσότητες.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των νοσοκομείων, ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Εντατικολόγων και Ιατρών Επειγόντων Περιστατικών Ούβε Γιάνσενς ανακοίνωσε ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμα διαθέσιμες περισσότερες από 10.000 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την φροντίδα ασθενών κορονοϊού.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή -σήμερα, αύριο, μεθαύριο - εξοπλισμένοι. Περίπου το 60% όλων των νοσοκομείων της χώρας συμμετέχει σε πλατφόρμα ονλάιν για την διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ. Σήμερα το πρωί ήταν ελεύθερες 5000 κλίνες, ενώ επιπλέον 5000 θα μπορούσαν να ελευθερωθούν εντός 24 ωρών. «Αυτό είναι μοναδικό παγκοσμίως», τόνισε ο κ. Γιάνσενς και διακινδύνευσε την εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν θα βρεθεί σε κατάσταση ανάλογη με αυτήν της Ιταλίας. Την άποψή του συμμερίζεται και η λοιμωξιολόγος Σουζάνε Χέρολντ, η οποία εξηγεί ότι η Γερμανία είχε την τύχη να έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί - να εκπαιδεύσει τα στελέχη της και να εξοπλίσει τις δομές της.

37.000 τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνήτη της πολιτείας Αντριου Κουόμο, από αυτούς: 5.327 νοσηλεύονται, 1.290 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 1.517 έχουν πάρει εξιτήριο.

Οπως είπε ο Κουόμο, η ανταπόκριση στην έκκληση στα νοσοκομεία για βοήθεια είναι εντυπωσιακή:40.000 συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές έχει δηλώσει εθελοντές, ενώ, μόνο σε μια ημέρα ακόμα 12.000 άτομα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν σε κέντρα υγείας.

«Οποιο ρεαλιστικό σενάριο κι εάν έχουμε εξετάσει δείχνει ότι δεν επαρκεί η διαθεσιμότητα στο υπάρχον σύστημα υγείας», παραδέχθηκε ο κυβερνήτης

26 οι νεκροί στη χώρα - 71 τα νέα κρούσματα

Τέσσερις νέους θανάτους από τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά τα κρούσματα είναι 892. 

57 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 54 διασωληνωμένοι.

 

Η Κίνα κλείνει τα σύνορά της;

Δεν επιτρέπει είσοδο σε ξένους από το Σάββατο 28 Μαρτίου, ακόμα κι εάν έχουν βίζες ή άδεια παραμονής σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της El Pais στη χώρα.

Και μέσα σε όλα αυτά...

 

 

Ενας «ανεξήγητος» θάνατος

Ο Εμανουέλε Ρέντζι ήταν υγιής, πολύ υγιής. Ο 34χρονος, ένας από τους υπεύθυνους στο τηλεφωνικό κέντρο Youtility στην Ιταλία, δεν υπέφερε από καμία υποκείμενη ασθένεια.

Αυτό ανέφεραν οι γιατροί που έκαναν τη νεκροψία  και την έστειλαν στους συναδέλφους τους στην πολυκλινική Vergata όπου νοσηλεύτηκε ο νεαρός άνδρας από το Cave, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Το Σάββατο το βράδυ η υγεία του Εμανουέλε αιφνιδίως επιδεινώθηκε από την λοίμωξη που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Η αναφορά για τα αίτια θανάτου του 34χρονου - που πιθανότατα είχε μολυνθεί στη διάρκεια επίσκεψης του στη Βαρκελόνη από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου- αναδεικνύει μια περίπλοκη κατάσταση. Δείχνει πώς ο Covid-19, στην πιο επιθετική του μορφή, δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ υγιών νέων και ηλικιωμένων, με ή χωρίς υποκείμενες ασθένειες.

Περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Το ένα μετά το άλλο, σε γρήγορη διαδοχή. Για τον Εμανουέλε κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι.

Ο 34χρονος έμεινε σπίτι του για έξι ημέρες με πυρετό και μετά μεταφέρθηκε ήδη σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Του χορηγήθηκε η συνηθισμένη αγωγή με αντιβιοτικά και ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα που φαίνεται να βοηθάει και να περιορίζει τη ζημιά σε διασωληνωμένους ασθενείς.

Ο θάνατος του Εμανουέλε- όπως λέει στη Repubblica ο ιολόγος Μάσιμο Αντρεόνι, είναι μεταξύ των "αναπάντεχων" απωλειών.

G20: Ενισχύουμε με 5 τρισ. δολάρια την παγκόσμια οικονομία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 20 πιο μεγάλων οικονομικών του πλανήτη, όπου αποφασίστηκε η ανάληψη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Στην πρώτη ενημέρωση οι G20 αναφέρουν ότι ενισχύουν την παγκόσμια οικονομία με 5 τρισ. δολάρια

Περισσότερα σε λίγο...

Με κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

 Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος, νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό.

Ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Κρεμαστινός

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αστυνομικοί στη Γαλλία απειλούν να σταματήσουν τους ελέγχους

Αυστηρή η προειδοποίηση από τα συνδικάτα τους προς το υπουργείο Εσωτερικών: «Εάν δεν μας δώσετε μέσα προστασίας μας η αστυνομία θα κάνει μόνο τα επείγοντα περιστατικά και δεν θα συνεχίσει τους ελέγχους για τον κορονοϊό».

Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι δεν έχουν καν μάσκες.

Το πρωί ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, ένας άνδρας 51 ετών, πατέρας τριών παιδιών, που ήταν ύποπτο κρούσμα κορονοϊού και πέθανε στο σπίτι του. Οι αρχές δεν ξέρουν ακόμα πώς μολύνθηκε από τον ιό και εξετάζουν τους ανθρώπους στο περιβάλλον του. Υπάρχουν 100,000 αστυνομικοί στη Γαλλία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας, στα μπλόκα και τους ελέγχους πού γίνονται στους δρόμους της χώρας για την εφαρμογή της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να χορηγήσει το απόθεμα των μασκών στους εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, εξόργισε τα συνδικάτα που λένε ότι και τα δικά τους μέλη χρειάζονται προστασία.
 

2.500 περισσότερα κρούσματα μόνο στη Λομβαρδία

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις, η Λομβαρδία συνεχίζει να ζει μια τραγωδία.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Ατίλιο Φοντάνα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιφέρεια του αυξήθηκε κατά 2.5000 μέσα σε ένα 24ωρο.

«Η αύξηση», είπε είναι μεγαλύτερη απ, ότι τις προηγούμενες ημέρες με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει πλέον τα 32,346.

 

Οι Αμερικανοί συρρέουν για επίδομα ανεργίας

Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών που υποβάλλουν τα χαρτιά τους για επίδομα ανεργίας, την πρώτη εβδομάδα μετά το λουκέτο στις επιχειρήσεις  λόγω της πανδημίας.

Οι αιτήσεις έφθασαν τα 3,28 εκατομμύρια σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας  και ο υψηλότερος αρχικών αιτήσεων από το 1967 που το υπουργείο άρχισε να κρατά στοιχεία.

Και αυτή η εικόνα βέβαια δεν αντανακλά την πραγματικότητα δεδομένου ότι υπάρχουν εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι που δεν δικαιούνται επιδόματα, ενώ χιλιάδες άλλοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα χαρτιά τους καθώς οι σχετικές ιστοσελίδες κατέρρεσαν από την υπερβολική επισκεψιμότητα.

Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση του, ο επικεφαλής της Fed Ζερόμ Πάουελ, παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ "μπορεί να έχουν μπει σε περίοδο ύφεσης" και προειδοποίησε ότι ο ιός τελικώς θα υπαγορεύσει το πότε είναι ασφαλές να ξαναλειτουργήσει κανονικά η οικονομία.

Στους 25 ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο ακόμη συμπολίτες μας εξέπνευσαν σήμερα από τον κορονοϊό, με τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει στα 25.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ σήμερα πέθαναν ακόμη ένας 90χρονος στην Δαμασκηνιά Κοζάνης και ένας 70χρονος από τη Γλυφάδα, κάτι που, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση αναμένεται να επιβεβαιώσει σε λίγη ώρα και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο 90χρονος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, ενώ ο 70χρονος στον Ευαγγελισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι, νωρίτερα, έγινε γνωστό πως εξέπνευσε και ένας 46χρονος στρατιωτικός στην Αλεξανδρούπολη.

«Να δει η κυβέρνηση τι συμβαίνει στην Ευρώπη, αντί να βάζει "βόμβες" στην οικονομία»

«Μόνο η Ελλάδα στην ΕΕ οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και μειώσεις μισθών 50%» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αρνητική πρωτοκαθεδρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανάμεσα σε άλλα η Κουμουνδούρου αναφέρει:

Αντί να βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας δίνοντας ένα επίδομα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζόμενους και στέλνοντάς τους στην ανεργία, ας δει τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών:

 • Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού
 • Σουηδία: το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού
 • Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού
 • Δανία, Πορτογαλία: το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης λοιπόν να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης.

 

Σε 840 ανήλθαν τα κρούσματα του κορονοϊού στη Ρωσία

Ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στη Ρωσία ανήλθε στα 840 άτομα σήμερα Πέμπτη από 658 χθες, αυξημένα κατά 182 νέα κρούσματα.

Όπως ανακοινώθηκε, πήραν εξιτήριο 10 άτομα, ενώ δύο ασθενείς στη Μόσχα κατέληξαν αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στους τρεις νεκρούς.

Νοσηλεία ασθενούς με Covid-19 σε νοσοκομείο στη Μόσχα

Aleksandr Avilov, Moscow News Agency photo via AP

Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κρούσματα της πανδημίας έχουν καταγραφεί σε 56 περιφέρειες της Ρωσίας, ενώ έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής 38 άτομα.

Τα 189 κρούσματα καταγράφηκαν σε 18 περιφέρειες της χώρας, ενώ η Μόσχα είναι η πόλη με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, συνολικά 546.

Με τρένα υψηλής ταχύτητας μεταφέρονται ασθενείς από την Αλσατία

Περίπου 20 ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία του Στρασβούργου, στην Αλσατία, την περιοχή της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο στη Γαλλία από την πανδημία, θα μεταφερθούν με τρένο υψηλής ταχύτητας σε νοσοκομεία της Λουάρ και άλλων περιοχών της χώρας.

Τα νοσοκομεία της Αλσατίας, την οποία επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, για να κάνει εκτίμηση της κατάστασης, βρίσκονται υπό πολύ μεγάλη πίεση λόγω της υγειονομικής κρίσης και η ενέργεια αυτή κρίθηκε αναγκαία για την αποσυμφόρησή τους.

 

Ευρώπη: Ο ΠΟΥ βλέπει «ενθαρρυντικές ενδείξεις» επιβράδυνσης της πανδημίας

Παρά τη δραματική υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη (συνολικά πάνω από 250.000 κρούσματα και 14.600 νεκροί) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βλέπει «ενθαρρυντικές ενδείξεις» επιβράδυνσης της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ιταλία (7.500 θάνατοι) μοιάζει να επιβραδύνεται.

AP Photo/Jamey Keaten

«Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι η πανδημία έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην χώρα αυτή», συμπλήρωσε πάντως, ενώ υπενθύμισε ότι η Ισπανία, η δεύτερη μετά την Κίνα πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο ως προς τον αριθμό των θανάτων, ξεπέρασε σήμερα το όριο των 4.000 νεκρών.

Αύξηση κατά 40% των θανάτων στην Πορτογαλία

Ο αριθμός των νεκρών μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκε από 43 στους 60 και τα κρούσματα από 2.995 σε 3.544 (+18.3%).

Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, η Πορτογαλία μπαίνει σε μια φάση στη μάχη κατά της πανδημίας και από εδώ και πέρα τα κέντρα υγείας θα δέχονται και ασθενείς με συμπτώματα πιθανής μόλυνσης.

Αρνητικός στον νέο κορονοϊό ο Πάπας

Αρνητικός στον Covid-19 διαγνώστηκε ο πάπας Φραγκίσκος, που υποβλήθηκε, μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του, σε νέο τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, γράφει η Il Messaggero.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ένας υψηλόβαθμος κληρικός ο οποίος διαμένει στον ξενώνα Σάντα Μάρτα, όπως επίσης και ο Ποντίφικας, βρέθηκε θετικός στον ιό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Columbus της Ρώμης.

Σε όλους τους χώρους του ξενώνα πραγματοποιήθηκε απολύμανση, αναφέρει ακόμα η ιταλική εφημερίδα.

Η Fed δεσμεύεται για «επιθετικό» δανεισμό

Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δεσμεύθηκε σήμερα ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να δανείζει χρήματα με «επιθετικό τρόπο» για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της επιδημίας Covid-19.

Μιλώντας στο δίκτυο NBC, ο Πάουελ, που ήδη έχει εγκρίνει να διοχετευθούν 2,2 τρισ. στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δήλωσε επίσης ότι τα «πυρομαχικά (της Fed) δεν πρόκειται να εξαντληθούν».

Ο διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Zερόμ Πάουελ

AP Photo/Kiichiro Sato, File

Οι ΗΠΑ «μπορεί ήδη να βρίσκονται σε ύφεση» αλλά η πρόοδος στις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο ο κορονοϊός θα καθορίσουν πότε η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως, τόνισε.

«Δεν είμαστε ειδικοί στις πανδημίες… Τείνουμε να ακούμε τους ειδικούς. Ο δρ. Φάουτσι, νομίζω ότι είπε πως ο ιός θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα, και αυτό μου φαίνεται σωστό», δήλωσε ο Πάουελ, αναφερόμενος στον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ. «Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι να θέσουμε υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε την οικονομική δραστηριότητα».

Ανοιχτή αμφισβήτηση στην Ιταλία των στοιχείων για τα θύματα του κορονοϊού

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Covid-19, ενώ έχουν επισήμως καταγραφεί περίπου 74.400 κρούσματα.

Ωστόσο, τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι στη βόρεια Ιταλία εκφράζουν όλο και πιο ανοικτά τις αμφιβολίες τους για το πραγματικό ύψος του απολογισμού των θυμάτων του κορονοϊού, φοβούμενοι πως οι επίσημοι αριθμοί είναι πολύ υποβαθμισμένοι.

Για παράδειγμα, στο Νέμπρο, των 12.000 κατοίκων, κοντά στο Μπέργκαμο, την περισσότερο πληγείσα πόλη στην Ιταλία, έχουν καταγραφεί επισήμως 31 θάνατοι από covid-19. Ωστόσο όταν οι αρχές συμβουλεύτηκαν τις στατιστικές για την ίδια χρονική περίοδο στην πόλη, διαπίστωσαν τα εξής:

«Ο αριθμός των θανάτων σε ομαλές συνθήκες θα έπρεπε να είναι περίπου 35, όμως φέτος έχουμε καταγράψει 158, δηλαδή 123 περισσότερους από τον μέσο όρο, κι όχι 31», που είναι ο αριθμός των θανάτων που επισήμως αποδίδονται στον κορονοϊό, προσθέτουν αξιωματούχοι.

Ανάλογες διαπιστώσεις και στατιστικές «ανωμαλίες» διαπιστώνονται και σε άλλες μικρές κοινότητες στην περιοχή, όπως Τσερνούσκο σουλ Ναβίλιο και την Μπρέσια.

Επίσης, ο πολύ γνωστός στην Ιταλία ιολόγος Ρομπέρτο Μπουριόνι εκτιμά επίσης πως ο αριθμός που ανακοινώνεται για τα άτομα που έχουν μολυνθεί «δεν είναι πλήρως αξιόπιστος», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ασυμπτωματικοί.

Ο Μακρόν καλεί σε βοήθεια τον στρατό, μετά τους 1.331 νεκρούς

Οι θάνατοι από κορονοϊό στη Γαλλία έφτασαν τους 1.331 ασθενείς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν οι γαλλικές αρχές, ενώ τα κρούσματα πλέον είναι 25.604.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, τα μέτρα με τα κλειστά καταστήματα και τον αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας θα επεκταθούν πέραν των αρχικών 15 ημερών που είχαν ανακοινωθεί.

AP Photo / Thibault Camus

Προς εκεχειρία στην Υεμένη λόγω πανδημίας

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία στη χώρα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού παγκοσμίως. Η πιο φτωχή της αραβικής χερσονήσου, είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται επί 5 χρόνια μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων που είναι πιστές στην κυβέρνηση της χώρας, που έχουν τη στήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σ. Αραβία.

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Hani Mohammed, File

«Η πολιτική, οικονομική και υγειονομική κατάσταση στην Υεμένη απαιτεί να τερματιστεί οποιαδήποτε κλιμάκωση και (η χώρα) να συνταχθεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές προσπάθειες να διαφυλαχθεί η ζωή των πολιτών», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Οι Χούτι δήλωσαν «ανοικτοί σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες» και το ανώτερο πολιτικό στέλεχος του κινήματος, Μέχντι αλ Μάσατ, ζήτησε να επικρατήσει «πλήρης και πραγματική ηρεμία, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που θα ευνοεί μια συνολική πολιτική λύση».

Η Υεμένη δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα Covid-19, όμως θα επέλθει καταστροφή αν η επιδημία φτάσει στη χώρα αυτή όπου περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Επίσης, περίπου 10,3 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, εκ των οποίων τα 2,1 εκατομμύρια πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, ορίζεται εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τον κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ηλίας Μόσιαλος

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τουλάχιστον 250.000 κρούσματα καταγραφεί στην Ευρώπη

Τουλάχιστον 250.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν επίσημα διαγνωστεί στην Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά στην Ιταλία (74.386) και στην Ισπανία (56.188), σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με τουλάχιστον 258.068 κρούσματα, εκ των οποίων 14.640 θάνατοι, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μπροστά από την Ασία (100.937 κρούσματα, εκ των οποίων 3.636 θάνατοι), αρχική εστία της μόλυνσης. 

AP Photo

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επίσημα διαγνωστεί δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών κάνει τεστ μόνο σε όσους χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εκατοντάχρονος ιάθηκε στην Ιταλία

Εκατοντάχρονος που νοσηλευόταν με Covid-19 σε νοσοκομείο του Ρίμινι, πήρε την Τετάρτη το βράδυ εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Αυτό δήλωσε η αντιδήμαρχος της πόλης, Γκλόρια Λίζι.

«Στους καιρούς που ζούμε είναι πάντα καλό να δίνουμε λίγη ελπίδα», πρόσθεσε.

Με 7.503 νεκρούς και σχεδόν 75.000 κρούσματα, η Ιταλία παραμένει η χειρότερα πληγείσα χώρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 78 έτη, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Ενημέρωση στα κόμματα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Τηλεφωνική ενημέρωση στους υπεύθυνους Παιδείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έκανε η Νίκη Κεραμέως.

Συνομίλησε με τον Ν. Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χ. Κεφαλίδου από το Κίνημα Αλλαγής, τον Κ. Ιωαννίδη από το ΚΚΕ, τη Δ. Κρητικού από την Ελεύθερη Λύση και τον Γ. Λυμπεράτο από το Μέρα25.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει δοθεί στο λύκειο και δη στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, από τους οποίους ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως ζωντανά μαθήματα, ενώ ανέπτυξε το πλέγμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης -σχολεία, ΔΙΕΚ και πανεπιστήμια- και ζήτησε τις προτάσεις των υπευθύνων Παιδείας. 

Κίνδυνος για φτωχοποίηση και ανεργία από τα κυβερνητικά μέτρα

Παρεμβάσεις στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία διαπιστώνει στα μέτρα της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά και την αντιμετώπιση του κορονοϊού η Έφη Αχτσιόγλου.

Έφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο MEGA, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων, αν συνεχιστούν θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών. Αυτό θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας και η κρίση θα είναι βαθύτερη».

«Η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης είναι η επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας, όπου πρακτικά οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρες ή αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να βάλουν το προσωπικό τους να δουλεύει εναλλάξ μισό-μισό κάθε εβδομάδα, με 50% μείωση του μισθού για έξι μήνες, χωρίς καμία προϋπόθεση», σημείωσε.

Περισσότερη αλληλεγγύη στην Ε.Ε. ζητεί ο πρόεδρος της Γερμανίας

Αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό πνεύμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού ζήτησε με μήνυμά του ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που τονίζει ότι «Ο ιός δεν έχει εθνικότητα και ο πόνος δεν σταματά στα σύνορα».

«Το βλέμμα μας πρέπει να φτάνει πέρα από τον επόμενο συνοριακό φράχτη. Είναι καλό το ότι τα νοσοκομεία στη Γερμανία περιθάλπουν τώρα τους σοβαρά ασθενείς από την Ιταλία και τη Γαλλία. Θα επιθυμούσα περισσότερη τέτοια αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό πνεύμα», λέει στο βίντεο που διανεμήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Kay Nietfeld/dpa via AP

«Ο ιός δεν έχει εθνικότητα και ο πόνος δεν σταματά στα σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές σε όλον τον κόσμο πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και στρατηγικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Και όσο καλύτερα συνεργάζονται η πολιτική, η οικονομία και η επιστήμη, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί αυτό. Το μέλλον μας δεν βρίσκεται στην απομόνωση, αλλά στην ανταλλαγή γνώσεων», συμπληρώνει μεταξύ άλλων και καταλήγει:

«Η υποστήριξη του ενός στον άλλον, η αλληλεγγύη μας είναι ζωτικής σημασίας».

Αναστέλλει τις εργασίες της η αιγυπτιακή Βουλή

Την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων της αποφάσισε η Βουλή της Αιγύπτου μέχρι τουλάχιστον τις 12 Απριλίου, ως ένα ακόμη προληπτικό μέτρο της χώρας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Επίσης, κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο, τονίζοντας ότι «η συμπεριφορά των πολιτών και η συμμόρφωσή τους με τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που άρχισε από χθες, είναι εκείνες οι ενέργειες που θα θέσουν τέρμα στον κορονοϊό στην Αίγυπτο»

Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τροχαίο

Στο μεταξύ τουλάχιστον 15 άνθρωποι και 20 τραυματίστηκαν σκοτώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο του Καΐρου, όταν φορτηγό έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτοκίνητα και λεωφορεία που ήταν σταθμευμένα σε σημείο ελέγχου λόγω της νυκτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κορονοϊό.

Το φορτηγό ήταν φορτωμένο με κατασκευαστικά υλικά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής, ενώ ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα μετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται επίσης να επικυρώσει και την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και υπό όρους για την Αλβανία

Η κρίση του κορονοϊού στην Ελλάδα σε νούμερα - 25.03.2020

«Τσουνάμι» βαριά ασθενών στα νοσοκομεία του Λονδίνου

Την καταγγελία ότι τα δημόσια νοσοκομεία του Λονδίνου βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα «συνεχές τσουνάμι» σοβαρά ασθενών του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μια «άνευ προηγουμένου» απουσία σημαντικού ποσοστού του προσωπικού τους, έκανε στο Radio 4 του BBC ο Κρις Χόμπσον, αξιωματούχος του βρετανικού συστήματος υγείας.

Αφότου αυξήθηκε μαζικά η ικανότητα υποδοχής σε μονάδες εντατικής θεραπείας τις τελευταίες εβδομάδες, τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας καλούνται να αντιμετωπίσουν «έκρηξη» του αριθμού των σοβαρά πασχόντων, τόνισε.

Λονδίνο

Victoria Jones/PA via AP

Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κυμαίνεται από 30% και 40% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον τελευταίο χθεσινό απολογισμό, 463 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επιδημία Covid-19, ενώ τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα ανήλθαν σε 9.529.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

• Από την Ντάνι Βέργου

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14.30, θα συμμετάσχει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων των κρατών-μελών, τα μέτρα που λαμβάνει η κάθε χώρα για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και οι προβλέψεις για μελλοντικές ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί στην Ισπανία

Τον θάνατο ακόμη 655 ασθενών με Covid-19 ανακοίνωσαν οι ισπανικές υγειονομικές αρχές, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας σε 4.089.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα της Ιβηρικής είναι περισσότερα από 56.000, οι νοσηλευόμενοι σχεδόν 32.000 ενώ 7.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

#ΜένουμεΣπίτι α λα ισπανικά

AP Photo/Bernat Armangue

Αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες στα 50 ευρώ

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για την αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ για τους επόμενους δύο μήνες.

Στο πλαίσιο της διαρκούς συνδρομής τους για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, οι τράπεζες αυξάνουν από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παρέμβαση Ντράγκι εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής

Ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, με άρθρο του στους Financial Times, καλεί σε άμεση και γενναία δράση –στη λογική του «whatever it takes» (να γίνει ό,τι χρειάζεται), προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που δεν θα απολύσουν το προσωπικό τους.

Τονίζει ότι βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι να εξασφαλιστεί η απασχόληση και σε δεύτερο επίπεδο το βασικό εισόδημα γι' αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους.

(AP Photo/Francisco Seco, File)

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο Μάριο Ντράγκι λέει ότι αυτές πρέπει γρήγορα να δανείσουν με μηδενικό κόστος τις εταιρείες που προετοιμάζονται να σώσουν θέσεις εργασίας. «Καθώς με αυτό τον τρόπο γίνονται όχημα για κρατική πολιτική, το κεφάλαιο που χρειάζονται για να το πράξουν πρέπει να προσφερθεί από τις κυβερνήσεις με τη μορφή εγγυήσεων σε όλες τις υπεραναλήψεις ή τα δάνεια».

Παίρνει θέση και για το θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο, όπως λέει, θα πρέπει να αυξηθεί. «Αλλά η εναλλακτική -μόνιμη καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας και εξ αυτού του λόγου του δημοσιονομικού χώρου- θα είναι πολύ πιο μεγάλο πλήγμα για την οικονομία».

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ

Τροπολογία κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την άμεση ένταξη του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του προσωπικού των Νομικών Προσώπων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του προσωπικού του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που συζητείται την Ολομέλεια της Βουλής.

Ψηφίζεται η τροπολογία για την παραγωγή αντισηπτικών

Κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο κύρωσης των ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου (Α' 45)», το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά την περίοδο που υφίσταται ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού covid-19 θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα αντισηπτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, κρίνεται απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα παραγωγής των ανωτέρων προϊόντων σε βιομηχανίες, οι οποίες είναι ήδη κάτοχοι σχετικής άδειας παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα το ξεπεράσουμε μαζί

Μήνυμα μέσω Twitter με αφορμή την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζει:

«Είμαι πεπεισμένη ότι ενώ καθόμαστε πιο μακριά από το συνηθισμένο, πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά από ποτέ. ΝΑ φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο στην κρίση».

Και είχε αναρτήσει μια φράση που λέει:

«Αν υπάρχει ένα πράγμα πιο μεταδοτικό από αυτόν τον ιό, είναι η αγάπη και η συμπόνια. Και εν όψει της δύσκολης αυτής κατάστασης, οι λαοί της Ευρώπης δείχνουν πόσο δυνατοί είναι».

 

Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης

 

Οικονομικά κέρδη από την κρίση προσδοκά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Ο στόχος της Γερμανίας μακροπρόθεσμα είναι να αποκομίσει μακροπρόθεσμα κέρδος από την πώληση μετοχών εταιρειών που ενισχύει σήμερα για να τα βγάλουν πέρα με την κρίση, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς στην εφημερίδα Rheinische Post.

Η πανδημία είναι βέβαιο ότι θα βουλιάξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στην ύφεση και η κυβέρνηση Μέρκελ έχει ανακοινώσει μέτρα για να αντισταθμίσει το πλήγμα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, η αγορά μετοχών εταιρειών για να τις προστατεύσει από την κρίση. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς

AP Photo / Michael Sohn

Ο Σολτς έκανε σαφές ότι το κράτος θα κρατήσει αυτές τις μετοχές όσο διάστημα κριθεί απολύτως απαραίτητο, ενώ θα περιορίσει την στρατηγική αυτή στις πιο ακραίες περιπτώσεις.

«Οταν εξομαλυνθεί η κατάσταση θέλουμε να τις πουλήσουμε», είπε. «Και περιμένουμε η οικονομική ανάκαμψη να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποκομίσουμε κέρδος για να καλύψουμε απώλειες σε άλλους τομείς».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ

 

Αλλαγές στις άδειες οπλοφορίας/κατοχής όπλων

Αλλαγές στις διαδικασίες αιτήσεων για άδειες οπλοφορίας, σκοπευτικές και κατοχή κυνηγετικών όπλων, λόγω κορονοϊού ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως προβλέπεται, τα αιτήματα για άδειες οπλοφορίας θα υποβάλλονται ταχυδρομικώς, ηλεκτρονικά και φαξ, ενώ άδειες κατοχής κυνηγετικών όπλων που λήγουν το 2020 παίρνουν παράταση για το 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι απαλλάσσονται από τις κυρώσεις και επιπτώσεις του νόμου για τις προθεσμίες και ανάλογες διευκολύνσεις προβλέπονται για τα σκοπευτικά όπλα και άδειες.

Για την πλήρη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τη σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εδώ.

Έως 52 δισ. η ζημιά στην ιταλική οικονομία

Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να υποστεί τεράστια ζημιά από την κρίση του κορονοϊού.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, των υπηρεσιών και επαγγελμάτων, η κρίση αυτή, με την προοπτική μακράς παράτασής της, θα προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να αγγίξει και τα 52 δισ. ευρώ».

Σουπερμάρκετ στο Μιλάνο

AP Photo/Luca Bruno

Επίσης εκτιμά ότι μια «ρεαλιστική πρόβλεψη» για το πότε θα ξαναλειτουργήσει κανονιικά η χώρα, είναι «μόνο τον Οκτώβριο».

Σε αυτή τη φάση, αναφέρεται, ο μόνος παραγωγικός τομέας που παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων είναι εκείνος των τροφίμων, με άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.

«Ανεπιθύμητο» στην Αυστραλία γερμανικό κρουαζιερόπλοιο με 7 κρούσματα

«Το λιμάνι του είναι στην πραγματικότητα η Γερμανία... Το πλοίο πρέπει να αποπλεύσει αμέσως» δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν, αρνούμενος να δεχθεί αποβίβαση επτά εκ των επιβατών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Πριν από μία εβδομάδα, ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο ήταν η βασική πηγή διασποράς του ιού στη χώρα.

Εάν οι ασθενείς επιβάτες πρέπει να αποβιβαστούν για νοσηλεία, θα πρέπει να πάνε σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπως στρατιωτικές βάσεις, τόνισε ο ΜακΓκόουαν, και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις Αυστραλίας και Γερμανίας θα πρέπει να συντονίσουν τη μεταφορά τους αεροπορικώς πίσω στην πατρίδα τους. 

«Δεν θα επιτραπεί αποβίβαση επιβατών, παρά μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή τους», τόνισε. Το κρουαζιερόπλοιο προς το παρόν έχει αγκυροβολήσει ανοικτά του Περθ.

Πτώση αεροπορικού έργου κατά δύο τρίτα στην Ευρώπη

Η εναέρια κυκλοφορία της Ευρώπης έχει μειωθεί κατά 65%, αφήνοντας τον ουρανό γαλάζιο χωρίς τα αεροπορικά καυσαέρια. Η πανδημία Covid-19 ανάγκασε τα αεροδρόμια Paris Orly και London City να προγραμματίσουν αναστολές πτήσεων.

Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων του Παρισιού επικαλούμενη μια «σοβαρή και βίαιη» κατάρρευση των αριθμών των πτήσεων μετά την πανδημία του κορονοϊού, προγραμματίζει τη διακοπή από τις 31 Μαρτίου.

Αεροδρόμιο Ορλί, Παρίσι

© Sergio Delle Vedove | Dreamstime.com

Και το αεροδρόμιο London City -αεροπορικός κόμβος για εσωτερικές πτήσεις- ανακοίνωσε ότι πρέπει να αντιδράσει «υπεύθυνα», προκειμένου να προστατεύσει τους επιβάτες και το προσωπικό του από τον ιό. 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Eurocontrol την Τετάρτη δείχνουν μείωση της εβδομαδιαίας κυκλοφορίας κατά 65% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Και, σε σύγκριση με τις 25 Μαρτίου του περασμένου έτους, ακόμα πιο δραματική στατιστική «βουτιά» κατά 77%.

Πηγή: Deutsche Welle

Νεκρός κρατούμενος από Covid-19 στη Βρετανία

Ένας 84χρονος κρατούμενος είναι ο πρώτο νεκρός από κορονοϊό στις βρετανικές φυλακές την Κυριακή. Είχε καταδικαστεί για εγκλήματα σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας, ο θάνατός του θα ερευνηθεί επισταμένως, «όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση».

Λόγω της πανδημίας, τόσο στη Βρετανία όσο και σε όλο τον κόσμο έχει προκληθεί ανησυχία για τη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου βρίσκονται πολλές εκατοντάδες άνθρωποι σε πολύ περιορισμένους χώρους.

Με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Έκκληση ΟΗΕ να μη σταματήσουν οι εξαγωγές τροφίμων

Τα προστατευτικά μέτρα για τον κορονοϊό που επιβάλλουν αρκετές χώρες μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις σε τρόφιμα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, FAO.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του FAO, Μάξιμο Τορέρο, φέτος οι σοδειές ήταν πολύ καλές, αλλά καθώς περιορίζονται οι μετακινήσεις εργαζομένων και εργατών γης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν προβληματα στην παραγωγή τροφίμων τις επόμενες εβδομάδες.

© Transversospinales | Dreamstime.com

Και σημειώνει, με αφορμή φωνές σε διάφορες χώρες για απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων, ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα προστατευτισμού από τις χώρες και να αποφευχθούν αυτά τα μέτρα. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό» τονίζει ο Τορέρο, «δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους περιορισμούς και εμπόδια στο εμπόριο. Τώρα θα πρέπει να προστατέψουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων και κυρίως τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Παραιτήθηκε ο Ρουμάνος υπουργός Υγείας

Εν μέσω επικρίσεων για ανεπαρκή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του Covid-19, παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Βίκτορ Κοστάκε.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, πολλά νοσοκομεία στη Ρουμανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού και ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξάνεται.

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στο νοσοκομείο της Σουτσεάβα, όπου το ίδρυμα έκλεισε για απολύμανση, καθώς περισσότεροι από 80 γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί από τον Covid-19», επισημαίνεται.

AP Photo/Vadim Ghirda

Ψήφισμα στο Avaaz.org για να εκκενωθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών

Σε εξέλιξη είναι στο avaaz.org ψήφισμα προς την ελληνική κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκκενωθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, ως μέσο προστασίας έναντι της διασποράς του κορονοϊού.

«Σε συνθήκες πανδημίας είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής!

Την ώρα που στην Ελλάδα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό και τον έλεγχο της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, παραμένουν στοιβαγμένοι στα κέντρα υποδοχής των νησιών. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και των μέτρων προστασίας καθίσταται αδύνατη» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Πλήρης ανάρρωση για 96χρονη στη Ν. Κορέα

Μια 96χρονη γυναίκα στη Νότια Κορέα είναι ο γηραιότερος ασθενής στη χώρα που έχει αναρρώσει πλήρως από τον κορονοϊό. 

Ζει στην επαρχία Cheongdo κοντά στη νότια πόλη Νταεγού, όπου είχαν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα. 

Η ηλικιωμένη γυναίκα διαγνώστηκε στις 13 Μαρτίου, νοσηλεύτηκε στην εντατική και τώρα βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι της, όπου ζει με τον γιo της.

Αναστολή δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες ζητά ο Χρ. Σταϊκούρας

Την αναστολή των χρεολυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις ζητά από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωσή του μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), τονίζει ότι «οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί».

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

122 ευρωβουλευτές ζητούν προστασία των προσφύγων

Επιστολή απέστειλαν 122 ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe) στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων  Ίλβα Γιοχάνσον.

Επισημαίνουν την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στα σύνορα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. απέναντι στη διαφύλαξη τους, σε συνδυασμό με την προστασία της Δημόσιας Υγείας υπό την απειλή του covid-19.

Σε καραντίνα το Ελσίνκι

Ολόκληρη η επαρχία Ουουσίμα, της πρωτεύουσας Ελσίνκι στη Φινλανδία, τίθεται από σήμερα σε καραντίνα ενώ επιβάλλονται μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των κατοίκων, λόγω κορονοϊού.

Στην επαρχία Ουουσίμα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα στη χώρα (880 στο σύνολο) και ένας από τους συνολικά 3 θανάτους.

Η απόφαση ελήφθη καθώς ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας της χώρας, Μάρκου Τερβαάουτα, δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι 30 φορές μεγαλύτερος από τον καταγεγραμμένο.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ρώσων υπηκόων

 

Η ισπανική Βουλή ενέκρινε την παράταση των μέτρων καραντίνας

Το Κοινοβούλιο στην Ισπανία ενέκρινε την παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 12 Απριλίου νωρίς το πρωί της Πέμπτης, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση.

Με την παράταση των έκτακτων μέτρων, οι πολίτες θα συνεχίσουν να παραμένουν στα σπίτια τους, ενώ η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο για αγορά την τροφίμων και φαρμάκων και για εργασία.

Πλειοψηφία 321 βουλευτών τάχθηκε υπέρ της παράτασης, 28 απείχαν ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, στήριξε τα μέτρα.

Mariscal, Pool photo via AP

Η Ισπανία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, μετά τους 6.820 νεκρούς στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ προσπαθεί να βρει προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες και έχει παραγγείλει από την Κίνα υλικό συνολικής αξίας 432 εκατ. ευρώ, ενώ έχει στραφεί και στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες.

Έκτακτη σύνοδος της G20

Σε αναζήτηση κοινής αντιμετώπισης απέναντι στην πανδημία «που απειλεί όλη την ανθρωπότητα», θα συσκεφθούν σήμερα με τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη. 

Τη σύνοδο αυτή έχει ζητήσει η Σαουδική Αραβία, που έχει αυτή την περίοδο την κυλιόμενη προεδρία. 

Στις Βρυξέλλες, το Ευρωκοινοβούλιο οργανώνει ειδική συνεδρίαση για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία. 

Αποφάσεις με «γραπτές» ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Προς «γραπτές» ψηφοφορίες προσανατολίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Κίνα που προεδρεύει του οργάνου, ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της οποίας θα υιοθετούνταν αποφάσεις, και εξετάζει το ενδεχόμενο πλέον οι αποφάσεις να λαμβάνονται με «γραπτές ψηφοφορίες», μια άνευ προηγουμένου διαδικασία στην ιστορία του ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής οι ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ανοικτές και γίνονται με την άρση του χεριού, κάτι που επιτρέπει διαβουλεύσεις έως την τελευταία στιγμή.

Το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

© Ark. Neyman | Dreamstime.com

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η μοναδική προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα, έπειτα από πολλές ακυρώσεις που έχουν γίνει μετά τις 12 Μαρτίου.

Η Ρωσία αντιτίθεται κατηγορηματικά σε αυτή την πρόταση και αρνείται τη διεξαγωγή επίσημων συνεδριάσεων ή αυτών που γίνονται για την υιοθέτηση ψηφισμάτων μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ πολλές διπλωματικές αποστολές επεσήμαναν ότι καλύτερος τρόπος θα ήταν μια «μικτή διαδικασία» που θα περιλαμβάνει τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των θέσεων της κάθε χώρας και την ψηφοφορία μέσω επιστολών. Άλλες χώρες προτείνουν ακόμη μία αναβολή για λίγο καιρό.

Η πανδημία στη Γερμανία

Στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Κοχ, αναφέρθηκαν σχεδόν 5.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και καταγράφηκε αύξηση κατά ένα τρίτο των θανάτων από κορονοϊό.

Συνολικά οι νεκροί πλέον φθάνουν τους 198, ενώ στη χώρα υπάρχουν 36.508 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Μια... «γριπούλα» που προκαλεί «υπερβολικές αντιδράσεις»

«Εάν δειλιάσουμε και διαλέξουμε τον εύκολο δρόμο, όλοι θα μείνουν σπίτι, και θα δημιουργηθεί χάος. Κανείς δεν θα παράγει τίποτα, θα ανέβει η ανεργία, τα ψυγεία θα αδειάσουν και κανείς δεν θα πληρώνει τους λογαριασμούς», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, που προσέφυγε έως και στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρώσει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες της χώρας.

AP Photo/Andre Borges

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και ο Μπολσονάρο, που προτείνει να περιοριστεί η απαγόρευση μόνο στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα υγείας, δέχθηκε έντονες επικρίσεις και από τους ηγέτες και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Σε ανοικτή επιστολή δε, οκτώ ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, αποκαλούν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο «εχθρό της υγείας του λαού» και τη στάση του μέχρι τώρα απέναντι στην πανδημία: «ασυνάρτητη και εγκληματική».

Στη Βραζιλία έχουν αναφερθεί 2.554 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 59 θάνατοι.

 

Στο 65% του κανονικού η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία

Ορατές οι συνέπειες της πανδημίας στη γαλλική οικονομία, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία, INSEE, η οικονομική δραστηριότητα και οι δαπάνες των νοικοκυριών στη χώρα έχουν υποχωρήσει γύρω στο 65% των φυσιολογικών τους επιπέδων λόγω κορονοϊού.

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα του αντίκτυπου της καραντίνας που εφαρμόζεται σε πανεθνικό επίπεδο κατά τη δημοσίευση του μηνιαίου δείκτη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος σημειώνει την πιο απότομη πτώση που έχει καταγράψει από το 1980. Έπεσε στις 95 μονάδες από 105 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ιράν: Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός πόλης διαμονής

Ο φόβος για νέο κύμα μολύνσεων από κορονοϊό οδήγησε τις αρχές του Ιράν να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις των πολιτών εκτός των περιοχών στις οποίες διαμένουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιρανικής κυβέρνησης, η χώρα ίσως αντιμετωπίσει δεύτερο ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί Ιρανοί αγνόησαν τις εκκλήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτια τους και δεν ακύρωσαν τα σχέδιά τους για το ιρανικό νέο έτος που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου.

Τεχεράνη, Ιράν

AP Photo/Vahid Salemi

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 2.077 άνθρωποι, ενώ τα καταγεγραμμένα περιστατικά έχουν φτάσει τις 27.017.

Οι αρχές καλούν διαρκώς τους πολίτες να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ παρατείνεται το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και αθλητικών κέντρων, αλλά και η απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ιχνηλατεί 50.000 Αμερικανούς που επιθυμούν να επαναπατριστούν

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ιχνηλατεί 50.000 Αμερικανούς στο εξωτερικό, για τους οποίους δήλωσε ότι είναι ενδεχόμενο να χρειαστούν βοήθεια για την επιστροφή τους στις ΗΠΑ.

Λόγω των περιορισμών και των ταξιδιωτικών οδηγιών διεθνώς εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid-19, οι δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα στου αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δοκιμάζονται.

Τέξας, ΗΠΑ

AP Photo/Eric Gay

Ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό αυξήθηκε στις 50.000 από την αρχική εκτίμηση των 13.500 τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον Ίαν Μπρόουνλι, της Υπηρεσίας Επαναπατρισμού, δήλωσε ότι η υπηρεσία του έφερε πίσω στις ΗΠΑ περισσότερους από 9.000 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν σε 28 χώρες.

Εντοπίστηκαν 9 κρούσματα σε 6 ημέρες

 

Οδηγίες προστασίας και απολύμανσης προς όσους νοσήσουν και παραμείνουν σπίτι

Οδηγίες προστασίας και απολύμανσης προς όσους νοσήσουν από τον κορονοϊό και παραμείνουν σπίτι τους έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

 

2,2 τρισ. στην αμερικανική οικονομία

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ από τον Covid-19 ξεπέρασε χθες τους 1.000 και πλέον η χώρα είναι η τρίτη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, η Γερουσία ψήφισε -όπως ήταν αναμενόμενο- ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης για να ανακουφίσουν την αμερικανική οικονομία και τους πολίτες.

Το πακέτο των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είχε ομόφωνη στήριξη στο σώμα της Γερουσίας, ενώ αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και άμεσα να πάρει και την υπογραφή του προέδρου Τραμπ.

Βαρύ το πλήγμα στην οικονομία

Τη στιγμή που η Ευρώπη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και η ανησυχία για ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας μεγαλώνει και στις ΗΠΑ, τα «μαντάτα» για την παγκόσμια οικονομία είναι πολύ απαισιόδοξα.

Παρά τις όποιες αποφάσεις έχουν λάβει μέχρι στιγμής κράτη και διεθνείς οργανισμοί για την ενίσχυση οικονομικών, εμπορίου και επιχειρήσεων οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν βαθιά ύφεση.

Προς αυτή την εκτίμηση κλίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο οποίος σήμερα προειδοποίησε πως η κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας θα είναι χειρότερες από την ύφεση του 2008.

ΚΟΣΜΟΣ
Σε απομόνωση 2,5 δισ. άνθρωποι, ενώ η πανδημία επελαύνει
Χώρες σε καραντίνα, πολίτες σε απόγνωση και οικονομίες σε κρίση, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ήπειρο και προκαλεί κλυδωνισμούς στις ΗΠΑ.
Σε απομόνωση 2,5 δισ. άνθρωποι, ενώ η πανδημία επελαύνει
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: Βελτίωση σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη - Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα
Δείγματα αποκλιμάκωσης της πανδημίας κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Ανάσα ανακούφισης για το Βέλγιο. Κατακόκκινες οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
ECDC: Βελτίωση σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη - Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια παγκοσμίως οι νεκροί από την πανδημία
Λαμβάνοντας υπόψη την πλεονάζουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την Covid-19, o ΠΟΥ εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι διπλάσιος ως και τριπλάσιος από τον επίσημο.
ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια παγκοσμίως οι νεκροί από την πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
Σοκάρουν τα τελευταία δεδομένα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινγκς σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τότε που ξεκίνησε ο «εφιάλτης» του κορονοϊού. Που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα στη μάχη...
Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
Στο «αραιοκατοικημένο» δυτικό ημισφαίριο οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό
Το δυτικό ημισφαίριο της Γης, όπου ζει μόλις το 18% των περίπου 7,9 δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, φαίνεται ότι είναι αυτό που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Στο «αραιοκατοικημένο» δυτικό ημισφαίριο οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό