Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από 60% - 80% ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου ιού, σύμφωνα με κορυφαίο επιδημιολόγο

Ο Γκάμπριελ Λιουνγκ

AP Photo/Achmad Ibrahim

Από 60% - 80% ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου ιού, σύμφωνα με κορυφαίο επιδημιολόγο

  • A-
  • A+

Στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να φτάσει, αν δεν ελεγχθεί, η επιδημία του νέου ιού 2019-nCoV, προειδοποιεί κορυφαίος επιδημιολόγος, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Μετά την πρόσφατη παραδοχή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους ότι «δεν βλέπουμε ίσως παρά την κορυφή του παγόβουνου», ο καθηγητής Γκάμπριελ Λιουνγκ (Gabriel Leung) επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σημαντικότερο θέμα είναι ο υπολογισμός του μεγέθους και του σχήματος του παγόβουνου.

Από την στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άλλους ανθρώπους, αυτό ανεβάζει το ποσοστό του κινδύνου μετάδοσης σε 60%-80%.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός», τόνισε ο Λιουνγκ, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο και μετέβη στη Γενεύη για συνέδριο του ΠΟΥ. Παράλληλα, εκτιμά ότι μολονότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό θνησιμότητας είναι μόλις στο 1%, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί μαζικά, δεδομένου ότι στις παρούσες επίσημες εκτιμήσεις δεν υπολογίζονται τα ηπιότερα κρούσματα της νόσου.

Σύμφωνα με τον Λιουνγκ, δύο είναι τα μείζονα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους ειδικούς αυτή τη στιγμή – και αυτά θα θέσει και στο συνέδριο. Αφενός ποια είναι η κλίμακα εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως και αφετέρου εάν τα δραστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την Κίνα θα πρέπει να υιοθετηθούν και από άλλες χώρες.

Εκ των κορυφαίων ειδικών με ειδίκευση στους κορονοϊούς και σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του SARS, το 2002 - 2003, ο Λιουνγκ συνεργάζεται με άλλους κορυφαίους επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε σήμερα για «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο» και απηύθυνε έκκληση στις χώρες, να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

Συνέδριο στον ΠΟΥ με ζητούμενο γρήγορα διαγνωστικά τεστ, εμβόλια και φάρμακα

«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, η επιδημία παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους, στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της Γενεύης, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί.

Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κορονοϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοι, σύμφωνα με τον Γκεμπρεγέσιους

Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε. «Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία, χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)», πρόσθεσε.

AP Photo/Ng Han Guan

Κορύφωση της επιδημίας το Φεβρουάριο προβλέπει το Πεκίνο

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στον νέο ιό, ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η επιδημία στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί, πριν υποχωρήσει, τον Απρίλιο.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται, βασίζοντας την πρόβλεψη σε μαθηματικά μοντέλα, πρόσφατα στοιχεία και στις ενέργειες της κυβέρνησης.

«Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε ο 83χρονοςΤζονγκ. 

«Ελπίζω ότι αυτή η επιδημία, ή ακόμα και συνολικά το ζήτημα, ίσως να έχει τελειώσει κάπου τον Απρίλιο», δήλωσε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκουανγκτζόου, όπου νοσηλεύονται 11 ασθενείς του ιού και δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στον γιατρό Λι Ουενλιάνγκ, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού δέχθηκε επίπληξη, επειδή σήμανε συναγερμό για τον νέο ιό.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα μέτρα περιορισμού στη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες.

Ενώ τα σχόλιά του ίσως περιορίσουν την παγκόσμια ανησυχία για τον νέο ιό, η προηγούμενη πρόβλεψη του Τζονγκ ότι η επιδημία θα κορυφωνόταν νωρίτερα αποδείχθηκε πρώιμη.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί είναι τόσο μολυσματικός, άρα αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Τζονγκ και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων στην νότια επαρχία της Γκουανγκντόγνκ όπου βρίσκεται εκείνος, καθώς και στη Τζετζιάνγκ και αλλού. «Άρα αυτή είναι καλή είδηση για εμάς».

Οι αρχές έχουν επίσης δεχθεί πυρά για τον τρόπο που μεταχειρίστηκαν τον γιατρό Λι, που τέθηκε υπό κράτηση, επειδή γνωστοποίησε την επιδημία, πριν γίνει το πιο γνωστό θύμα του, την περασμένη Παρασκευή. «Η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν ότι είναι ο ήρωας της Κίνας», δήλωσε ο Τζονγκ, σκουπίζοντας τα δάκρυά του. «Είμαι τόσο περήφανος γι’ αυτόν, είπε την αλήθεια στον κόσμο στα τέλη Δεκεμβρίου και μετά πέθανε». Πίσω του υπήρχαν εκατοντάδες άλλοι γιατροί που όλοι θέλουν να πουν την αλήθεια και τώρα ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση να το κάνουν, δήλωσε. «Πραγματικά χρειάζεται να ακούσουμε», δήλωσε.

Αποπομπές κρατικών αξιωματούχων

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, μετά τις επικρίσεις από την κοινή γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση.

Έντονος θυμός υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες, καθώς οι αρχές κατηγορούνται από μεγάλο μέρος των πολιτών ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν, όταν διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Η δυσαρέσκεια που υπήρχε αρχικά, μετατράπηκε σε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή, του 34χρονου γιατρού Λι Ουενλιάνγκ.

Ο Ζανγκ Τζιν, βασικός υπεύθυνος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας, και η Λιου Γινγκζί, η διευθύντρια, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση της μόνιμης επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την Χουμπέι, μετέδωσε το CCTV.

Η απόφαση αυτή δείχνει να αποσκοπεί να πέσουν οι τόνοι, καθώς η κοινή γνώμη ζητούσε την απόλυσή τους, μετά τον θάνατο του Ουενλιάνγκ. Ο οφθαλμίατρος αυτός θεωρήθηκε εθνικός ήρωας σε αντίθεση με τους τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επεδίωξαν να αποσιωπήσουν τις αποκαλύψεις του.

Ένας πρώην αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής (υπουργείο) Υγείας, ο Ουάνγκ Χεσένγκ, θα αντικαταστήσει τους δύο αξιωματούχους που απομακρύνθηκαν.

 

ΚΟΣΜΟΣ
Πάνω από 1.000 οι νεκροί από τον 2019-nCoV
Άλλοι 108 ασθενείς υπέκυψαν σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των θυμάτων σε 1.016, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.
Πάνω από 1.000 οι νεκροί από τον 2019-nCoV
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Έγγραφο του ΚΚΚ εκθέτει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τον covid-19
Eν αμφιβόλω τίθεται το σενάριο περί άγνοιας από τον πρόεδρο της χώρας, των πραγματικών διαστάσεων της επιδημίας από τον νέο κορονοϊό.
Έγγραφο του ΚΚΚ εκθέτει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τον covid-19
ΚΟΣΜΟΣ
Απεγκλωβισμός ξένων από Κίνα, σε καραντίνα ο Έλληνας που έφτασε στη Γαλλία
Καθημερινές είναι οι πτήσεις αεροσκαφών που αναχωρούν από την Κίνα, εξαιτίας του κοροναϊού. Ένας Έλληνας ήταν στην πτήση που έφτασε στη Γαλλία, μεταφέροντας υπηκόους άλλων κρατών που επιθυμούν να απομακρυνθούν...
Απεγκλωβισμός ξένων από Κίνα, σε καραντίνα ο Έλληνας που έφτασε στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Επαναπατρισμός Ευρωπαίων από την Κίνα, λόγω του κοροναϊού
Σε διαρκή συναγερμό βρίσκονται οι παγκόσμιοι, αλλά και οι κρατικοί φορείς για την εξάπλωση του ιού. Ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να επαναπατρίσουν περίπου 600 ανθρώπους. 
Επαναπατρισμός Ευρωπαίων από την Κίνα, λόγω του κοροναϊού
ΚΟΣΜΟΣ
ΥδρόγεΙΟΣ στο κόκκινο
Ψύχραιμος και συγκρατημένα αισιόδοξος ήταν ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο ΠΟΥ δεν χρησιμοποιεί ακόμα τον όρο πανδημία, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα.
ΥδρόγεΙΟΣ στο κόκκινο
ΚΟΣΜΟΣ
Σε 60 χώρες εξαπλώθηκε ο κορονοϊός, κλειστό και το Λούβρο
Παγκόσμια ανησυχία δημιουργεί η συνεχής εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19), καθώς κρούσματα εμφανίζονται καθημερινά σε νέες χώρες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθεί την ανοδική του...
Σε 60 χώρες εξαπλώθηκε ο κορονοϊός, κλειστό και το Λούβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας