Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.11.2019
© Hanohiki | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.11.2019

  • A-
  • A+

Οι κατηγορίες του Νάιτζελ Φάρατζ για βρώμικα κόλπα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον,  οι πληροφορίες του γερμανικού τύπου για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, η επέτειος της Κυριακής για τον ένα χρόνο από την έναρξη της δράσης των «κίτρινων γιλέκων», καθώς η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βενετία, λόγω των πρωτοφανών πλημμυρών, αποτελούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.  

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο Φάρατζ κατηγορεί το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ για βρώμικα κόλπα» με το ρεπορτάζ να αναφέρει ότι ο ηγέτης του κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ απείλησε να αναφέρει στην αστυνομία τις προσπάθειες των Βρετανών Συντηρητικών να «εξαγοράσουν» τους βουλευτές του κόμματός του που είναι υποψήφιοι για τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου προσφέροντάς τους δουλειές και τιμητικές διακρίσεις. Ο Φάρατζ κατηγόρησε τους Τόρις για «διαφθορά του χειρίστου επιπέδου» με το πρωθυπουργικό γραφείο να απορρίπτει τις κατηγορίες ως «απολύτως ψευδείς». Οι Times από την πλευρά τους φιλοξενούν άρθρο το οποίο υποστηρίζει ότι η εξάρτηση από τον καταναλωτισμό, δηλαδή τα ψώνια πρέπει να καταταχθεί στα ψυχικά νοσήματα και αναφέρει ότι ποσοστό περίπου 5% των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες, έχουν κάποιον βαθμό εξάρτησης από το “shopping”.        

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει στο κεντρικό της θέμα : «Βενετία. Η μισή πόλη βρίσκεται κάτω από το νερό» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι τα ύδατα έχουν ανέβει στα 1.87 μέτρα, ένα ρεκόρ το οποίο έχει να παρατηρηθεί από το 1966. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος της καταστροφής θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η επιβίωση των ιστορικών  μνημείων της πόλης, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες. Η La Croix από την πλευρά της έχει τίτλο : «Ένας χρόνος κίτρινα γιλέκα» και αναφέρεται στην επανάκαμψη του κινήματος που ξεκίνησε με διαμαρτυρίες για την άνοδο στις τιμές των καυσίμων και έχει «εισβάλλει» στην πολιτική ζωή της χώρας από τις 17 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου.       

Στη Γερμανία, η εφημερίδα TAZ, δίνει συνέχεια στα όσα γράφει το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των οποίων, μέσα στους προηγούμενους δώδεκα μήνες, σχεδόν 60.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν παράνομα στην Τουρκία από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. «Η Ελλάδα απορρίπτει τις κατηγορίες» αναφέρει η TAZ, ενώ από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «θεωρεί συνολικά τα στοιχεία αξιόπιστα».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η Zeit, παραθέτοντας την ελληνική αντίδραση στα τουρκικά στοιχεία, που επικαλείται το Spiegel. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες πολλές φορές» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου». Από την άλλη πλευρά, η Zeit σημειώνει ότι «εδώ και χρόνια υπάρχουν υπόνοιες για push-back»» και παρατηρεί ότι «πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και δικηγόροι επιρρίπτουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα ότι οι ελληνικές αρχές απωθούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες από το μεθοριακό ποτάμι του Έβρου στην Τουρκία».

Συμπληρώνει επίσης ότι αυτές οι παράνομες επαναπροωθήσεις, γνωστές ως push-back, απαγορεύονται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα τα κράτη που δέχονται ενδεχόμενους αιτούντες άσυλο υποχρεούνται να τους δώσουν πρόσβαση σε μια αποτελεσματική διαδικασία ασύλου». Για το ίδιο θέμα το Focus  σημειώνει: «Στο μεταξύ οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα διαρκώς αυξάνονται. Αυτό έχει ως συνέπεια, τα κέντρα πρώτης καταγραφής στα ελληνικά νησιά να παραμένουν υπερπλήρη, μολονότι καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καλές πιθανότητες να λάβουν άσυλο στην Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Στις ΗΠΑ τέλος, κυρίαρχο θέμα στον Τύπο αποτελεί το νέο μακελειό σε σχολείο της Καλιφόρνια όπου δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον τρία ακόμη τραυματίσθηκαν. Έτσι οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους :«Θλιβερή πραγματικότητα : Μαθητής σκοτώνει δυο άτομα σε σχολείο της Καλιφόρνια» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «λόγω της ελεύθερης οπλοκατοχής, ανάλογα μακελειά έχουν καταστεί ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης για τις αμερικανικές οικογένειες».     

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
Η αδυναμία των βρετανικών υπηρεσιών Υγείας να πραγματοποιήσουν όσα τεστ πρέπει για τον κορονοϊό καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, η ανακοίνωση του κλεισίματος εργοστασίου της Bridgestone στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.9.2020
Η εξαιρετικά δύσκολη και με δραματικές ελλείψεις καθηγητών σχολική χρονιά στη Βρετανία λόγω ελλείψεων τεστ για την Covid-19, η κατατρομοκράτηση των Σύριων από μισθοφόρους της Τουρκίας, η πληθώρα άρθρων του...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.9.2020
Η επάνοδος της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραδοχή της βρετανικής κυβέρνησης ότι η έλλειψη των τεστ για την ανίχνευση της νόσου Covid-19 θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, οι πρώτες δηλώσεις του ηγέτη της...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 16.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.9.2020
Η δραματική έλλειψη τεστ για τον κορονοϊό στην Βρετανία, οι αναλύσεις του γερμανικού Τύπου για την δύσκολη πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ζωή...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 15.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.9.2020
Οι προειδοποιήσεις των βρετανών επιστημόνων ότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τα σχόλια γερμανικού και αυστριακού τύπου για το προσφυγικό, η...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 10.9.2020
Η ολική καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας συνιστά ένα από τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες ειδήσεις που ξεχωρίζουν είναι οι προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 10.9.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας