Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Mήνυμα με στόχο να γίνουν ενέργειες για την κλιματική αλλαγή έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από τη Νέα Ζηλανδία, πρώτο σταθμό περιοδείας σε χώρες του νοτίου Ειρηνικού πριν την σύνοδο κορυφής για το Κλίμα του Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η αποφασιστικότητα των διαφόρων χωρών στον κόσμο φθίνει, υπογραμμίζοντας ότι τα μικρά νησιωτικά κράτη που βρίσκονται «πραγματικά στην πρώτη γραμμή» θα υποφέρουν περισσότερο.

«Βλέπουμε παντού να φανερώνεται η απόδειξη του γεγονότος ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται από την συμφωνία του Παρισιού» δήλωσε από το Όκλαντ.

Αυτή η συμφωνία ανάμεσα σε 195 χώρες μέλη του ΟΗΕ προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ πιο κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου και τον περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Το παράδοξο είναι ότι όσο χειροτερεύουν τα πράγματα, τόσο δείχνουν να υποχωρούν τα πολιτικά μέτρα», πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Τζασίντα Άρντερν την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, η οποία μόλις παρουσίασε ένα ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο που προβλέπει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2050.

Σύμφωνα με το δίκτυο TVNZ, ο Γκουτέρες υποστήριξε πως «οι κλιματικές αλλαγές “τρέχουν” γρηγορότερα από εμάς (…) τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί», 

Η Άρντερν δήλωσε ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν «την μεγαλύτερη πρόκληση» που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, η οποία θα δείξει σοβαρή αμέλεια αν μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τα Φίτζι, Τουβαλού και Βανουάτου, τα οποία απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ