Η παράλυση που έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απεργία των σιδηροδρομικών, ο θάνατος της Γουίνι Μαντέλα, οι κινήσεις Τραμπ για περαιτέρω αυστηροποίηση των νόμων για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και τα σχόλια μερίδας του γερμανικού Τύπου για την πρόοδο που σημειώνει, επιτέλους, το Εθνικό Κτηματολόγιο στη χώρα μας, αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις που συναντάμε στο πρωτοσέλιδα του σημερινού διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του «Αποκάλυψη: ο κρυμμένος απολογισμός των καθυστερήσεων των ασθενοφόρων των Επειγόντων Περιστατικών θέτει ζωές σε κίνδυνο» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα τονίζει ότι χιλιάδες ασθενοφόρα καθυστερούν έως και 30 λεπτά να φθάσουν στις οικίες των ασθενών, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να κινδυνεύουν να πεθάνουν πριν καν μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα δημοσίευε μια φωτογραφία της συζύγου του Νέλσον Μαντέλα, Γουίνι, η οποία πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
Στον τίτλο γράφει «Η Νότιος Αφρική πενθεί τη μάμα Γουίνι, ένα από τα τελευταία είδωλα του αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ», με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι η εκλιπούσα υπήρξε μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ, αλλά και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς είχε κατηγορηθεί για διαφθορά και βίαιη συμπεριφορά.
Στη Γαλλία, σύσσωμος ο Τύπος αναφέρεται στην απεργία των σιδηροδρομικών, η οποία έχει παραλύσει τη χώρα, με τη Le Figaro να γράφει στον τίτλο της: «Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι: Ο πόλεμος της τριβής».
Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι το μπρα-ντε-φερ μεταξύ σιδηροδρομικών και κυβέρνησης ξεκίνησε σήμερα, με τους απεργούς να δηλώνουν ότι θα κάνουν έως και τρεις μήνες απεργία προκειμένου να μη γίνουν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.
Η La Depeche du Midi από την πλευρά της έχει τίτλο «Απεργίες: Μια μαύρη εβδομάδα» και στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι, πέραν των σιδηροδρομικών, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου απεργούν ακόμη οι πιλότοι, οι ηλεκτρολόγοι και οι φοιτητές, καθιστώντας τον Απρίλιο εξαιρετικά κρίσιμο για την κυβέρνηση.
Στη Γερμανία, με τίτλο «Ο καθηγητής στον στάβλο του Αυγεία», που αναφέρεται στον Βύρωνα Νάκο, καθηγητή Τοπογραφίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πρόεδρο της Α.Ε. με την επωνυμία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «για πάνω από 20 χρόνια η Αθήνα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα κτηματολόγιο, μέχρι στιγμής όμως με μικρή επιτυχία. Μια νέα υπηρεσία θέλει τώρα να βάλει πραγματικά τάξη».
Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. χωρίς εθνικό κτηματολόγιο και αυτό παρότι καταβάλλονται εδώ και 23 χρόνια προσπάθειες για τη δημιουργία του, τις οποίες στηρίζει μάλιστα και η Ε.Ε. με τη συνδρομή εκατομμυρίων.
Ο πρόεδρος της Α.Ε. Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Βύρων Νάκος, όμως, που ανέλαβε τα ηνία της υπηρεσίας το 2015, εμφανίζεται τώρα αισιόδοξος ότι το εθνικό κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. «Ένα εθνικό κτηματολόγιο», αναφέρει η εφημερίδα, «αποτελεί σε όλο τον κόσμο το θεμέλιο της ασφάλειας δικαίου, των ασφαλών επενδύσεων, της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος. Χωρίς αυτό υπάρχει παντού πρόσφορο έδαφος για αυθαιρεσία και διαφθορά».
Πλέον όμως φαίνεται φως στον ορίζοντα, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Αισιόδοξος δεν είναι μόνον ο Νάκος αλλά και οι διεθνείς πιστωτές της χώρας επαινούν τους Έλληνες. “Πραγματικά το προσπαθούν πολύ”, λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν στην Αθήνα. Όταν στις αρχές του χρόνου εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησαν μια “επίσκεψη ελέγχου” για να διαπιστώσουν πού ξοδεύει η Αθήνα τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων, η αποτίμησή τους ήταν θετική: η δημιουργία του κτηματολογίου προχωρά».
Η SZ επισημαίνει ότι το έργο που έχει αναλάβει ο καθηγητής Νάκος «μοιάζει με έναν από τους άθλους του Ηρακλή, αφού καλείται κυριολεκτικά να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία. Υπήρχαν κληρονομιές που αναφέρονταν στην τοποθεσία του οικοπέδου με περιγραφές όπως “από το ρυάκι μέχρι την τρίτη ελιά δεξιά” ή “το χωράφι δίπλα σε εκείνα της κυρίας Κατσιούλη”».
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, τέλος, οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τραμπ επιστρέφει σε σκληρή γραμμή για τους μετανάστες και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση και να καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την παροχή ασύλου από τις ΗΠΑ. Οι προτάσεις του Αμερικανού προέδρου περιλαμβάνουν αυστηρότερους νόμους για την παροχή ασύλου, απελάσεις των παιδιών που φτάνουν στις ΗΠΑ χωρίς του γονείς τους, καθώς και πολυήμερες κρατήσεις όσων περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις για την τύχη τους».
