Ο πρωτοφανούς ισχύος τυφώνας Ίρμα, που βρίσκεται στην ανώτατη κλίμακα 5 και αναμένεται να πλήξει με εξαιρετική δριμύτητα το Πουέρτο Ρίκο και τη Φλόριντα, η αποκλειστική αποκάλυψη του Guardian για τις διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit, τα πυρά του Μάρτιν Σουλτς εναντίον του προέδρου Ερντογάν και της αυταρχικής πολιτικής που ακολουθεί, καθώς και η ενέργεια του κοινοβουλίου της Καταλονίας να εγκρίνει με νόμο τη διεξαγωγή (την 1η Οκτωβρίου) δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.
Στη Γερμανία, η εφημερίδα Die Zeit διερωτάται κατά πόσο είναι ορθή η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς για άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Άγκυρα.
Δεν είναι μια ορθή πρωτοβουλία εκτιμά η εφημερίδα η οποία τονίζει: «Όσο και αν ανταποκρίνεται στην επιθυμία να αντιταχθεί επιτέλους στον Ερντογάν, το αίτημα του Σουλτς είναι λάθος. Γιατί προτάσσει το τελευταίο βήμα έναντι του πρώτου. Πολλά συνηγορούν κατά της διακοπής των διαπραγματεύσεων και πολλά υπέρ μιας σκληρής, αλλά καλοσχεδιασμένης στάσης έναντι της Τουρκίας. Το αίτημα του Σουλτς δεν εντάσσεται σε ένα τέτοιο καλό σχεδιασμό. Από μια διακοπή θα επωφελούνταν μόνο ο ίδιος ο Ερντογάν. Και μια διακοπή θα ήταν οριστική, αφήνοντας το 50% των Τούρκων, που ψηφίζουν στις εκλογές κατά του Ερντογάν, μόνους με τον κύριό τους», σχολιάζει η εφημερίδα.
Επιπροσθέτως, η Zeit υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν χρειάζεται κυρίως ξένα κεφάλαια για να συντηρεί έναντι των Τούρκων πολιτών την αυταπάτη της οικονομικής άνθησης. Αυτό ακριβώς δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να πάρει μια σειρά μέτρων.
«Οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του ΟΟΣΑ, εγγυήσεις εξαγωγών και επενδύσεων, όλα αυτά μπορούν να διακοπούν. Το μισό τουρκικό εξαγωγικό εμπόριο διεξάγεται με την Ευρώπη, να ένας μοχλός πίεσης. Η Τουρκία θέλει τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης, η Γερμανία μπορεί να πείσει τους εταίρους για το αντίθετο. Με άλλα λόγια η Ε.Ε. είναι για την Τουρκία πολύ σημαντικότερη από ό,τι το αντίθετο. Αρκεί η Ευρώπη να είναι ενωμένη. Ας αφήσουν λοιπόν οι Γερμανοί πολιτικοί τα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφού ξέρουν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα συμπράξουν» καταλήγει το σχόλιο.

Στη Γαλλία, σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι αφιερωμένα στον πανίσχυρο τυφώνα «Ίρμα», με τη Liberation να κάνει λογοπαίγνιο στον τίτλο της, που γράφει: «Ιρμαγεδδώνας» και στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι Αντίλλες επλήγησαν χθες από τον χειρότερο τυφώνα στην ιστορία τους, ο οποίος πλέον κατευθύνεται προς το Πουέρτο Ρίκο και τη Φλόριντα.
«Οι Αντίλλες ρημαγμένες από έναν τυφώνα χωρίς προηγούμενο» είναι ο τίτλος της Le Figaro, η οποία τονίζει ότι άνεμοι απίστευτης ισχύος που έφθαναν μέχρι τα 360 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσαν κολοσσιαίες καταστροφές στα γαλλικά νησιά του Αγίου Μαρτίνου και το Αγίου Βαρθολομαίου.
Στη Βρετανία σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ο Guardian έχει πρωτοσέλιδό τίτλο: «Νέα διαρροή εγγράφων για το Brexit αποκαλύπτει ρωγμές μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της κεντροαριστερής εφημερίδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακινδυνεύσει έναν νέο κύκλο έντασης με το Λονδίνο για το θέμα του Brexit τα επόμενα 24ωρα, καθώς βάσει ιρλανδικού εγγράφου που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, εναπόκειται στο Λονδίνο να επιλύσει το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων.
Ειδικότερα, το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο επικεφαλής της Ε.Ε. για το Brexit επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ θα καλέσει το Λονδίνο να αναζητήσει λύσεις, οι οποίες θα αποφύγουν τη δημιουργία ενός «σκληρού συνόρου» και θα εγγυηθούν την ειρήνη.
Το ιρλανδικό ντοκουμέντο με χθεσινή ημερομηνία σύνταξης, είναι ένα από τα πέντε τα οποία θα δημοσιεύσει τα προσεχή 24ωρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κείμενα που έχουν συνταχθεί από τη διαπραγματευτική ομάδα της Ε.Ε. της οποία ηγείται ο Γάλλος επίτροπος.

Στην Ισπανία, η La Razon έχει τίτλο «Η απαγωγή της Δημοκρατίας» και στο κύριο άρθρο αναφέρεται στην ενέργεια του κοινοβουλίου της Καταλονίας να εγκρίνει με νόμο τη διεξαγωγή την 1η Οκτωβρίου ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της βορειοανατολικής αυτής περιφέρειας. Ένα δημοψήφισμα το οποίο η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει παράνομο, διαμηνύοντας ότι θα το σταματήσει.
Όπως πάντως υπογραμμίζει η εφημερίδα, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι προσέφυγε ήδη στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση από το κοινοβούλιο της Καταλονίας του συγκεκριμένου νόμου.
Στις ΗΠΑ, τέλος, η The Washington Post γράφει στον τίτλο της «Η τερατώδης Ίρμα πλήττει την Καραϊβική και στοχεύει τη Φλόριντα» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοικοι της αμερικανικής πολιτείας, τρομοκρατημένοι, αναζητούν καταφύγιο στο βόρειο τμήμα της, το οποίο αναμένεται να πληγεί λιγότερο κατά την «άφιξη» του πανίσχυρου τυφώνα την ερχόμενη Κυριακή.
