Η τάση μεταφοράς κλασικών παιδικών χαρακτήρων των κόμικς σε πιο ρεαλιστικές ή ενήλικες ιστορίες κρατάει δεκαετίες –όπως και η κριτική που της έχει ασκηθεί. Τα παραδείγματα πολλά: από την παντελή, σκοτεινή μεταστροφή του άλλοτε παιδικού Μπάτμαν (και όλου του υπερηρωικού θιάσου των DC και Marvel) μέχρι αυτοτελή πειράματα όπως τα Λούκι Λουκ του Matthieu Bonhomme. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται και το Μαρσουπιλαμί του σεναριογράφου Zidrou και του σχεδιαστή Frank Pé, του οποίου το πρώτο μέρος μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τίτλο «Μαρσουπιλαμί #1 – Το Θηρίο» από τις εκδόσεις Μικρός Ηρως σε μετάφραση Τατιάνας Ραπακούλια.
Μα τι είδους ζώο είναι αυτό;
Το Μαρσουπιλαμί, το σπάνιο κιτρινόμαυρο θηλαστικό που ζει στα τροπικά δάση της Παλούμπια, μιας φανταστικής λατινοαμερικάνικης χώρας, δημιουργήθηκε το 1952 από τον Βέλγο θρύλο των κόμικς Αντρέ Φρανκέν. Ξεκινώντας την πορεία του σαν κατοικίδιο των Σπιρού και Φαντάζιο και πρωταγωνιστώντας εν συνεχεία στη δική του σειρά κόμικς κατά τη δεκαετία του ’80, το πολύχρωμο αυτό πλάσμα, μίξη μαϊμούς και λεοπάρδαλης, με τη μακριά ουρά και τη μεγάλη όρεξη έγινε από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπητούς ήρωες των γαλλοβελγικών κόμικς. Στην Ελλάδα, το κοινό γνωρίστηκε μαζί του μέσα από τα 8 κόμικ άλμπουμ του που κυκλοφόρησε η Μαμουθκόμιξ και τη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στο κανάλι Alter στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Από τη ζούγκλα στις Βρυξέλλες
Τον Οκτώβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Dupuis η εν λόγω πρωτότυπη ματιά των Zidrou και Frank Pé πάνω στον μύθο του δημοφιλούς πλάσματος, ο πρώτος τόμος «Μαρσουπιλαμί – Το Θηρίο». Δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Σχεδίου «Albert Uderzo» το 2021 ενώ ολοκληρώθηκε με τον δεύτερο τόμο του το 2023.
Η ιστορία μεταφέρει ένα Μαρσουπιλαμί στο Βέλγιο του 1955 όπου επιβιώνει και δραπετεύει από ένα πλοίο παράνομης διακίνησης εξωτικών ζώων. Το πλάσμα αυτό, εξαθλιωμένος παρίας, θα περιπλανηθεί στην αφιλόξενη, υγρή επαρχία ώσπου θα συναντηθεί με δύο ακόμα παρίες: τον μικρό Φρανσουά και τη μητέρα του που δέχονται κοινωνικό αποκλεισμό από τους συμπολίτες τους λόγω του εξαφανισμένου πατέρα του παιδιού, ενός Γερμανού στρατιώτη από την Κατοχή.
Ο Zidrou στο σενάριο καταφέρνει δύο σημαντικά πράγματα: από τη μία, να φτιάξει μια συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ηθογραφική ιστορία με ενήλικα θέματα (στιγματισμός, παιδικό bullying, κακοποίηση ζώων, μοναξιά, μεταπολεμικά τραύματα) χωρίς όμως να στερείται χιούμορ και τρυφερότητας και από την άλλη να εντάξει σε αυτήν ένα εκ πρώτης όψεως παράταιρο καρτουνίστικο πλάσμα και να το μετατρέψει σε αληθινό ζώο και φορέα των μηνυμάτων της. Το σχέδιο του Pé στέκεται αντάξιο των περιστάσεων με δραματική σκηνοθεσία, σκοτεινά και γήινα χρώματα που τονίζουν το μουντό, βέλγικο τοπίο και ένα σχέδιο που ισορροπεί μεταξύ ρεαλισμού και οικείου καρτουνίστικου γαλλοβελγικού σχεδίου. Αξιες προσοχής είναι και οι τελευταίες σελίδες του τόμου με προπαρασκευαστικά σχέδια που δείχνουν πως ο Pé μετέτρεψε το Μαρσουπιλαμί, συνθέτοντας ανατομικά στοιχεία από άλλα ζώα, σε ένα αληθοφανές θηρίο.
Απαντώντας, λοιπόν, στην ερώτηση του τίτλου του άρθρου, το Μαρσουπιλαμί γίνεται όντως «σκοτεινό» αλλά με ένα, απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικίες, τρυφερό μήνυμα καθόλου ξένο προς την πρωτότυπη σειρά: την αγάπη προς τον Αλλο και τα ζώα. Και όσον αφορά τους επικριτικούς που βλέπουν άλλον έναν παιδικό ήρωα να βαφτίζεται στην κολυμπήθρα του «ρεαλισμού» και της «ενήλικης μεταφοράς», ακόμα κι εκείνοι έχουν να απολαύσουν από τους Zidrou και Pé ένα σύγχρονο καλοφτιαγμένο κόμικς με πρωτότυπο σενάριο και καθηλωτικό σχέδιο, ένα αληθινό φόρο τιμής προς το κιτρινόμαυρο τροπικό θηρίο.
● Το κόμικς «Μαρσουπιλαμί #1: Το Θηρίο» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μικρός Ηρως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας