Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τη σελίδα του facebook με τίτλο «Comics Swipes» αλλά και όσοι δημοσιεύουν εικόνες σε αυτήν κάνουν εξαιρετική δουλειά. Σκαλίζουν αρχεία, καταλόγους, περιοδικά, βιβλία, φωτογραφίες, ταινίες, εξώφυλλα και εντοπίζουν εικόνες που κάτι θυμίζουν… Τις δημοσιεύουν και έπειτα πυροδοτούνται ωραίες και έντονες συζητήσεις μεταξύ των μελών. Πρόκειται για αντιγραφή, απόδοση ευσήμων, φόρο τιμής, λογοκλοπή ή απλή σύμπτωση;
Τα ερωτήματα μένουν πολλές φορές αναπάντητα ή χωρίς να επιτυγχάνεται η συναίνεση και συμφωνία των μελών. Οι εικόνες όμως που αναπαράγονται προς σύγκριση αλλά και τέρψη των θεατών είναι απολαυστικές. Με πιο πρόσφατη, μια κραυγαλέα περίπτωση αποτυχημένης ιδιοποίησης που όταν αποκαλύφθηκε το 1988 έκανε τεράστια ζημιά στην εταιρεία που χρησιμοποίησε μια προγενέστερη εικόνα αλλάζοντας το πλαίσιο χρήσης. Κι αυτό γιατί το «πρωτότυπο» ήταν έργο του Ludwig Hohlwein, εικονογράφου και σχεδιαστή που προμήθευσε με δεκάδες εικόνες τη ναζιστική κυβέρνηση της Γερμανίας. «Ο Γερμανός μαθητής μάχεται για τον Φίρερ και τον Λαό», έγραφε το προπαγανδιστικό ναζιστικό σύνθημα της αφίσας του Hohlwein που κολλήθηκε σε σχολεία και χώρους άθλησης της Γερμανίας το 1936.

Αυτήν ακριβώς την εικόνα οικειοποιήθηκε το διαφημιστικό πρακτορείο Sully & Rozier το 1988 και με ελαφρές τροποποιήσεις την πούλησε στην εταιρεία κτηνοτροφικής παραγωγής Fleming Companies με έδρα την Οκλαχόμα, η οποία με τη σειρά της την κόλλησε σε κρεοπωλεία, σουπερμάρκετ και άλλα μέρη για να διαφημίσει τα προϊόντα της.
Η αποκάλυψη της λαθροχειρίας, της λογοκλοπής και, το χειρότερο όλων, της αντιγραφής μιας ναζιστικής αφίσας δεν άργησε να έρθει. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει την εικόνα και να ζητήσει συγγνώμη. Το κακό όμως είχε ήδη γίνει. Γι’ αυτό όσοι οικειοποιείστε εικόνες, κάντε το με στιλ, προσθέστε τη δική σας πινελιά, μη διστάζετε να δηλώσετε την πρώτη ύλη και τις πηγές έμπνευσης. Και αποφύγετε τους ναζί!
