Να μην μετατραπεί το χιόνι σε πάγο προσπαθούν οι ισπανικές αρχές που αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις μετά το πέρασμα της «Φιλομένας». Μετά την πλεον σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων 50 ετών οι θερμοκρασίες παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με τις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι να μην σταματήσει η προμήθεια εμβολίων αλλά και να σταλούν τρόφιμα σε περιοχές που έχουν εγκλωβιστεί.
Ο Ισπανός υπουργός μεταφορών, Χοσέ Λουίς Άμπαλος, δεσμεύτηκε για την προμήθεια των εμβολίων και των τροφίμων ενώ έκανε γνωστό πως «άνοιξαν δρόμοι για την παράδοση των εμπορευμάτων».
Σε όλη την κεντρική Ισπανία, πάνω από 600 δρόμοι έκλεισαν εξαιτίας της σπάνιας χιονοθύελλας που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες ενώ εκατοντάδες ταξιδιώτες παράμειναν εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης.
Οι σιδηροδρομικές μετακινήσεις από τη Μαδρίτη, οι οποίες ακυρώθηκαν την Παρασκευή, συνεχίστηκαν την Κυριακή.
Ο κρατικός μετεωρολογικός οργανισμός (Aemet) ανέφερε ότι το χιόνι που έπεσε το Σάββατο στη Μαδρίτη έφτασε τα 30 εκατοστά το μεγαλύτερο από το 1971.
Στην πρωτεύουσα, οι διασώστες διέσωσαν 1.500 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν παγιδευθεί μέσα σε αυτοκίνητα.
Από την σφοδρή χιονοθύελλα έχασαν τη ζωή τους τέσσσερις άνθρωποι.Ένας άνδρας και μία γυναίκα πνίγηκαν μέσα σε αυτοκίνητο αφού ποταμός ξεχείλισε κοντά στη Μάλαγα, ενώ δύο άστεγοι πέθαναν από το ψύχος στη Μαδρίτη και την Καλαταγιούντ, στα ανατολικά, έκαναν γνωστό αξιωματούχοι.
