Μπορεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, να έδωσαν το «παρών» αρκετοί Αφρικανοί ηγέτες, ωστόσο πολλοί συμπατριώτες του επέλεξαν να απέχουν.
Ο λόγος των… απουσιών έγκειται στον αυταρχικό τρόπο που χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του Μουγκάμπε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπήρχαν πολλά άδεια καθίσματα στο Εθνικό Στάδιο (χωρητικότητας 60.000 ατόμων), όπου μεταφέρθηκε το φέρετρό του.
Ο Μουγκάμπε -που θεωρείται «σύμβολο της απελευθέρωσης»- πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και βρισκόταν στην εξουσία από το 1987 ως το 2017.
Ηγήθηκε ενός καθεστώτος, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί διεθνώς για μη σωστό τρόπο άσκησης της εξουσίας. Εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα το Νοέμβριο του 2017, το οποίο τερμάτισε την επί 30 χρόνια κυριαρχία του.
