Η Γαλλία βουλιάζει στο χάος μετά την απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να βγάλει την βουλιαγμένη στο χρέος χώρα του από τη ζώνη του ευρώ και να επαναφέρει το φράγκο. Κι όσο τυπώνεται το νέο νόμισμα, ο πληθυσμός καλείται να επιβιώσει με 40 ευρώ την εβδομάδα ο καθένας. Τι θα συμβεί μετά; Στην «Αναρχία», μια πρωτοποριακή διαδραστική πολιτική σειρά, το κοινό θα αποφασίσει.
Το πρώτο επεισόδιο επεισόδιο διάρκειας 26 λεπτών, που μεταδόθηκε την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε με την ανακοίνωση-σοκ του Ολάντ. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην απομονωμένη βίλα ενός εντομολόγου που έχει επιταχθεί από ένα κρατικό ίδρυμα του Βελγίου για να βοηθήσει Γάλλους πρόσφυγες. Ενας ποδηλάτης, ο οποίος φθάνει με σκασμένο λάστιχο, πείθεται να εκφωνήσει βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την τηλεόραση, με το οποίο ευχαριστεί το Βέλγιο που έσωσε την Γαλλία από την πείνα και την κατάρρευση. Είναι αυτά τα πρώτα θύματα της κρίσης;
Οι θεατές, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα μελλοντικά επεισόδια, προσκαλούνται στην ιστοσελίδα της εκπομπής, όπου μπορούν να κερδίσουν πόντους δημιουργώντας χαρακτήρες για την σειρά διάρκειας 8 εβδομάδων. Οι δημιουργοί της «Αναρχίας» διαθέτουν μια λευκή σελίδα στον κόσμο έτσι ώστε «όλοι μαζί να μπορέσουν να οραματιστούν πως η Γαλλία και οι Γάλλοι θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο μιας συστημικής κρίσης χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας». Ως κίνητρο, το ανώτατο βραβείο για τους συμμετέχοντες είναι η δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων εγγραφής σεναρίων και μετά μια φωτογραφική μηχανή τελευταίας τεχνολογίας για τις 100 καλύτερες βαθμολογίες.
Το κοινό καλείται επίσης να δημιουργήσει καινούργιους χαρακτήρες. Και μέχρι το πρωί της Παρασκευής είχαν προταθεί διάφοροι ήρωες, μεταξύ αυτών ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο Σοβιετικής κοσμοναύτης, που σύμφωνα με τον «δημιουργό» του είναι σήμερα 80 ετών, είναι συνταξιούχος ταξιτζής και ζει εξόριστος στο Παρίσι!
Μέσα σε ένα κλίμα οργιώδους φημολογίας για την «Αναρχία» πριν αρχίσει να μεταδίδεται στο France 4- ένα κανάλι κυρίως με νεανικό κοινό – τα μέσα ενημέρωσης στην Γαλλία έγραψαν ότι η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν αναλαμβάνει την εξουσία εκτοπίζοντας τον Σοσιαλιστή Ολάντ από το πρώτο επεισόδιο. Η «φήμη» διαψεύστηκε αρμοδίως, αν και η Λεπέν χαιρέτισε την «απόφαση» να φύγει η Γαλλία από το ευρώ και βέβαια προσφέρθηκε να εγκατασταθεί στο προεδρικό Μέγαρο.
Παράλληλα με την εκπομπή «τρέχει» στην ιστοσελίδα μια ζωντανή ενημέρωση, που συντάσσεται από τους 15 σεναριογράφους της «Αναρχίας». Ετσι την Παρασκευή το πρωί ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς παραιτήθηκε εν μέσω σοβαρών κοινωνικών ταραχών, με την βρετανική Guardian να έχει ολόκληρη ανάλυση για τις επιπτώσεις της αποφάσεις του Ολαντ και την τιμή της γαλλικής μπαγκέτας να εμφανίζεται «σταθερή» εν μέσω κρίσης. Υπήρχαν και ερωτήματα για τις αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με ορισμένους να αναρωτιούνται εάν η Γαλλία θα προσεγγίσει τώρα την Βρετανία. Ως απάντηση, ο Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να δηλώνει ότι η απόσυρση της Γαλλίας από το ευρώ «είναι συνώνυμη με το τέλος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης» και ότι είναι μια απόδειξη πως το βρετανικό μοντέλο αποδεικνύεται ισχυρό.
Η ομάδα πίσω από την «Αναρχία» λέει ότι είναι έτοιμη για την περίπτωση που η ιστοσελίδα δεχθεί επιθέσεις και παραδέχεται ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο η πλοκή να…ξεφύγει, εάν οι συμμετέχοντες δεν τηρήσουν τους κανόνες. Στην διάρκεια μετάδοσης του σόου, η εφημερίδα Le Monde που είναι συμπαραγωγός, θα αφιερώνει μια σελίδα στην εξέλιξη του δράματος, με κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ, δαπάνη που ελπίζει ότι καλυφθεί από την έκδοση μυθιστορήματος με την λήξη του.
Κι εάν το κοινό δεν τσιμπήσει; Αυτή είναι μια πραγματική αγωνία, παραδέχονται οι συντελεστές, που θα διαρκέσει και τις 8 εβδομάδες της εκπομπής.
