ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ιταλικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν πρόστιμο ύψους 10 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Facebook για παραπλάνηση των χρηστών σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί στο θέμα των προσωπικών δεδομένων.
Όπως ανέφεραν οι αρχές της Ιταλίας, η εταιρεία – κολοσσός των κοινωνικών δικτύων έχει παραβιάσει τα άρθρα 21, 22, 24 και 25 του κανονισμού της χώρας για τους καταναλωτές.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι το FB παραπλάνησε τους χρήστες κατά τη διαδικασία εγγραφής τους, αναφορικά με τη χρήση των δεδομένων τους για εμπορικούς σκοπούς. Επίσης, σημειώνουν ότι το FB έδωσε έμφαση μόνο στην ελεύθερη πλευρά της υπηρεσίας, χωρίς να ενημερώσει τους χρήστες για «τους κερδοφόρους στόχους που αποτελούν τη βάση του κοινωνικού δικτύου».
Επισημαίνουν εξάλλου, ότι το FB επέβαλε «επιθετική πρακτική» στους εγγεγραμμένους χρήστες μεταφέροντας τα δεδομένα τους από τον εν λόγω ιστότοπο σε τρίτους -και αντιστρόφως- για εμπορικούς σκοπούς.
Η εταιρεία επικρίθηκε ιδιαίτερα για την προεπιλεγμένη ρύθμιση των υπηρεσιών της πλατφόρμας, η οποία -όπως υποστηρίζουν οι ιταλικές αρχές- «προετοιμάζει τη διαβίβαση δεδομένων του χρήστη προς μεμονωμένους ιστοτόπους/εφαρμογές χωρίς τη ρητή συγκατάθεση» των χρηστών.
Οι αρχές επέβαλαν περαιτέρω τιμωρία στο FB, καλώντας το να αναρτήσει μία σχετική «απολογία» προς τους χρήστες του.
Από την πλευρά της, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι εξετάζει την απόφαση των αρχών και ελπίζει να συνεργαστεί μαζί τους, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Υποστήριξε επίσης, ότι φέτος το FB έκανε τους όρους και πολιτικές του πιο ξεκάθαρες, έτσι ώστε οι χρήστες να κατανοήσουν πως γίνεται η διαχείριση των δεδομένων τους.
